У Београду промовисна споменица „80 година ћутања - усташки злочини на Раковцу и у Јеловцима 1943-2023“ (ВИДЕО)

15.03.2024. 08:55
4
ИЗВОР: katera.news

Споменица 80 година ћутања - усташки злочини на Раковцу и у Јеловцима 1943-2023 и истоимени документарни филм промовисани су јуче у Београду, у организацији Борачке организације Пале и уз подршку Представништва Републике Српске у Србији.

Књига и филм обрађују догађаје у периоду од 11. до 16. новембра 1943. године када је усташка Црна Легија под командом Фрање Судара на најсвирепији начин убила 325 српских цивила са Раковца, из Јеловаца и околних села општине Пале у Републици Српској, а од укупног броја жртава, убијено је 143 дјеце. Села су спаљена до темеља, а преживјели су само они који се нису задесили код својих кућа.

На промоцији су се обратили Млађен Цицовић, шеф Представништва Републике Српске у Србији, Јасна Лазаревић Гавриловић, предсједник Предсједништва Борачке организације Пале, мр Лазар Шкобо, историчар и коаутор споменице, те Бошко Крљаш, режисер и аутор филма.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Пале Јасна Лазаревић Гавриловић дотакла се осам деценија ћутања о стравичном злочину и указала да до прије двије године ни већина рођених Паљана није знала за постојање споменика жртвама покоља у Раковцу, међу којима је и 40 дјеце до 14 година старости, који су живи спаљени.

- Заборавом смо убијали жртве по други пут, а кажу да је заборав још већи злочин од оног који је почињен. Ми смо као народ претрпјели геноцид у Невазисној Држави Хрватској /НДХ/. На то морамо стално да указујемо зато што смо заборавом ових злочина доведени у ситуацију да нам се понови и треће масовно страдање у 20. вијеку - рекла је Гавриловићева, преноси Срна.

Режисер филма Бошко Крљаш истакао је да је документарац био његов дуг према породици, комшијама и свом крају, будући да је рођен у Јеловцима.

Крљаш је објаснио да се његов отац Бранислав први упустио у истраживање злочина и да је прије неколико година отишао у цркву у Мокром да види да ли има података о томе.

- У цркви је нашао гусларску пјесму свог оца, мог ђеда Бошка, о злочину у Јеловцима, коју је записао и оставио у цркви 1957. године. Држава тада није дозвољавала да се прича о томе, тако да је та пјесма један од највјеродостојнијих доказа о усташком злочину у Јеловцу 1943. године - каже Крљаш, преноси Срна.

Он је оцијенио да је у његовом филму можда и наважнија фигура Грујо Лопатић, једини живи свједок језивих усташких злочина, који има аутентично искуство, јер је гледао шта се дешава.

Према његовим ријечима, Лопатић је о томе што се догодило говорио са неке дистанце, стално поручујући да се то десило, али да живот иде даље.

- Те генерације, које су прошле пакао Другог свјетског рата, полазиле су од тога да живот мора да побиједи, ма шта се десило. Поента овог филма и јесте да се живот обнавља и да је нада неуништива - рекао је Крљаш.

Историчар и коаутор споменице Лазар Шкобо објаснио је да је осамдесетогодишње ћутање, које је несхватљиво, истраживање о злочину учинило тежим и сложенијим.

- Живимо на таквом хаотичном простору гдје неријетко долази до затирања докумената и историјских доказа. Уз то, точак времена чини своје и било је врло тешко наћи свједоке који би могли да нам дају свједочанство о нечему што се десило готово прије једног вијека. Зато смо ми све ово приредили не у `пет до 12`, него у `минут до 12` - рекао је он.

Да то није урађено, Шкобо сматра да би се поновила грешка, која је Србе коштала огромног страдања у 20. вијеку, додајући да Срби морају да откривају истину о својој страдалничкој прошлости како би на њој трасирали своје дјеловање у будућности.

Слика

Фото: srna.rs

Говорећи о књизи и филму, који су посвећени жртвама усташког покоља у паљанском крају, шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић је рекао да је ово прави пут да се јавност упозна са злочинима на подручју општине Пале, на Раковцу и у Јеловцима, гдје су усташе на монструзан начин 1943. године за само неколико дана убиле 325 цивила, а међу њима и 143 дјеце до 14 година старости.

- Потрудимо се да упознамо своју историју пуну страдања и одбране. Ако је као народ не знамо и ако не нађемо начина да је пренесемо на генерације које ће доћи послије нас, ризикујемо да се све то и њима понови - поручио је Цицовић.

Коментари 4
  • Generic placeholder image
    E moj Sokole 15.03.2024. 12:42
    Ni ti sam bio za One, a pogotovo za Ove. Misli da pravi boračku bez komandira i komandanata, pa mi nismo bili alaša, već ustrojena vojska, čimi mi se da si i ti jedan od Žikinih izdanaka...
  • Generic placeholder image
    Е мој Соколе 15.03.2024. 11:43
    Па ти рече да Жика разваљује Борачку. За Жикина ангажмана изађоше и филм, и књига. Они претходни су 20 година убирали плату и радили ништа. Бураз, опредијели се, јеси ли за ове сад, или си за оне што су били прије. Дјелујеш конфузно.
  • Generic placeholder image
    Soko 15.03.2024. 10:26
    Da je sreće davno bi se o ovim zločinima saznalo i knjige napisale, ali se kod Srba primio Broz, i zbog bratstva i jedinstva se prikrivalo, a kome su očevi i đedovi pričali ti su i saznali, i znaju dobro stradanja svoga naroda....
  • Generic placeholder image
    Паљани 15.03.2024. 10:12
    Добро је да се генерације уче о усташким злочинима на подручју Сарајева и Романије.
    Све похвале за ову књигу.
Повезане вијести
Априлска филмотека посвећена Горану Паскаљевићу Априлска филмотека посвећена Горану Паскаљевићу
Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО) Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
Прикупљено 55 доза крви у Палама Прикупљено 55 доза крви у Палама
Најчитаније
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    17h 42m
    0
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    18h 53m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    20h 19m
    0
  • Драма у Мадриду: Надал изгубио живце, свађао се са судијом (ВИДЕО)
    20h 24m
    0
  • Сара Ћирковић шампионка Европе: Пресрећна сам и препоносна
    19h 52m
    0