U Bihaću proslavljena slava hrama

23.06.2024. 20:57
0
IZVOR: Zaboravljeni korijeni

U Bihaću je na praznik Silaska Duha Svetoga na apostole proslavljena slava hrama. Ove godine slava ima poseban duhovni i istorijski značaj jer hram prvi put nakon 1940. godine ima kuma slave.

Prvobitni saborni hram nalazio se u centru Bihaća, a čin osvećenja izvršio je mitropolit Nikolaj Mandić 1893. godine. Rušenje svetinje započeto je na Vidovdan 1941. godine i ovo je bio prvi razrušeni pravoslavni hram u NDH. Odmah nakon razaranja započele su likvidacije Srba na kompleksu stratišta Garavice. Izgradnja novog hrama završena je 2018. godine.

Slika

Bihaćki kumovi bili su Dragan i Svjetlana Radović sa djecom. Dragan Radović je autor filma GARAVICE, priređivač istorijskog romana KORANA KO RANA, osnivač i predsjednik Fondacije "Zaboravljeni korijeni". Danas biti kum je poseban blagoslov. Kao da iz ruku garavičkih novomučenika preuzimate krsnu svijeću nakon više od osam decenija.

Slika

                                                    Foto: Zaboravljeni korijeni

 

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Još jedna teška nesreća na putevima u BiH, poginule dvije osobe Još jedna teška nesreća na putevima u BiH, poginule dvije osobe
Napad u Bihaću: Izboden bivši svjetski vicešampion u kikboksu Napad u Bihaću: Izboden bivši svjetski vicešampion u kikboksu
Najstariji Srbin u Bihaću Čedo Banjac proslavio Jovanjdan Najstariji Srbin u Bihaću Čedo Banjac proslavio Jovanjdan
Najčitanije
  • Oprosti, Slavka!
    19h 1m
    3
  • Veliki pad cijene prasića u Srpskoj
    18h 40m
    0
  • Opštinski odbor i zamjenik načelnika Kalinovika prešao u SDS
    22h 18m
    0
  • Upozorenje na jako nevrijeme, uz grad i olujni vjetar
    17h 14m
    0
  • Na današnji dan umro Branko Radičević - poeta neprolazne mladosti
    16h 14m
    0