U Bihaću proslavljena slava hrama

23.06.2024. 20:57
0
IZVOR: Zaboravljeni korijeni

U Bihaću je na praznik Silaska Duha Svetoga na apostole proslavljena slava hrama. Ove godine slava ima poseban duhovni i istorijski značaj jer hram prvi put nakon 1940. godine ima kuma slave.

Prvobitni saborni hram nalazio se u centru Bihaća, a čin osvećenja izvršio je mitropolit Nikolaj Mandić 1893. godine. Rušenje svetinje započeto je na Vidovdan 1941. godine i ovo je bio prvi razrušeni pravoslavni hram u NDH. Odmah nakon razaranja započele su likvidacije Srba na kompleksu stratišta Garavice. Izgradnja novog hrama završena je 2018. godine.

Slika

Bihaćki kumovi bili su Dragan i Svjetlana Radović sa djecom. Dragan Radović je autor filma GARAVICE, priređivač istorijskog romana KORANA KO RANA, osnivač i predsjednik Fondacije "Zaboravljeni korijeni". Danas biti kum je poseban blagoslov. Kao da iz ruku garavičkih novomučenika preuzimate krsnu svijeću nakon više od osam decenija.

Slika

                                                    Foto: Zaboravljeni korijeni

 

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Prvo krštenje u Bihaću nakon 15 godina Prvo krštenje u Bihaću nakon 15 godina
Još jedna teška nesreća na putevima u BiH, poginule dvije osobe Još jedna teška nesreća na putevima u BiH, poginule dvije osobe
Napad u Bihaću: Izboden bivši svjetski vicešampion u kikboksu Napad u Bihaću: Izboden bivši svjetski vicešampion u kikboksu
Najčitanije
 • Sjećanje na Mateju Radovića ne blijedi
  47m
  3
 • Ubijene dvije osobe, jedna povrijeđena
  14h 49m
  0
 • Dr Vladimir Radović novi specijalista ginekologije i akušerstva u Bolnici „Srbija“
  21h 20m
  7
 • Petar Bojović - slavljen i ponižen
  1h 23m
  1
 • Udar groma napravio veliku materijalnu štetu na kući porodice Matović u Istočnoj Ilidži (FOTO)
  3h 41m
  0