У Бихаћу прослављена слава храма

23.06.2024. 20:57
0
ИЗВОР: Заборављени коријени

У Бихаћу је на празник Силаска Духа Светога на апостоле прослављена слава храма. Ове године слава има посебан духовни и историјски значај јер храм први пут након 1940. године има кума славе.

Првобитни саборни храм налазио се у центру Бихаћа, а чин освећења извршио је митрополит Николај Мандић 1893. године. Рушење светиње започето је на Видовдан 1941. године и ово је био први разрушени православни храм у НДХ. Одмах након разарања започеле су ликвидације Срба на комплексу стратишта Гаравице. Изградња новог храма завршена је 2018. године.

Слика

Бихаћки кумови били су Драган и Свјетлана Радовић са дјецом. Драган Радовић је аутор филма ГАРАВИЦЕ, приређивач историјског романа КОРАНА КО РАНА, оснивач и предсједник Фондације "Заборављени коријени". Данас бити кум је посебан благослов. Као да из руку гаравичких новомученика преузимате крсну свијећу након више од осам деценија.

Слика

                                                    Фото: Заборављени коријени

 

 

Коментари 0
Повезане вијести
Српска православна црква прославља Светог преподобног Сисоја Великог Српска православна црква прославља Светог преподобног Сисоја Великог
Прво крштење у Бихаћу након 15 година Прво крштење у Бихаћу након 15 година
Још једна тешка несрећа на путевима у БиХ, погинуле двије особе Још једна тешка несрећа на путевима у БиХ, погинуле двије особе
Најчитаније
 • Битка за Рогатицу - Једна од највећих битки четника против Нијемаца и усташа (ВИДЕО)
  5h 58m
  4
 • Пуњене тиквице
  5h 31m
  0
 • Ушао у лифт у суботу, а изашао у понедјељак
  21h 21m
  0
 • Рањени полицајац открио детаље крвавог пира Албанца
  18h 51m
  1
 • Инспекција затворила два базена
  17h 22m
  0