U Han Pijesku predstavljene knjige kojima se brani srpsko kulturno i duhovno nasljeđe

10.05.2024. 08:47
0
IZVOR: srna.rs

Od srpskih velikana poput vladike Nikolaja Velimirovića i Mihajla Pupina treba što više učiti o mudrosti i pameti jer samo taj ključ može da otključa brave koje srpskom narodu mogu biti od velike koristi, poručio je istoričar Branislav Stanković čija su djela predstavljena na Han Pijesku.

Na Han Pijesku su sinoć predstavljene dvije knjige - "Zvonari slobode - Mihajlo Pupin i vladika Nikolaj" i "Hrvatima s ljubavlju" koautora Aleksandre Ninković Tašić i Branislava Stankovića, dok je u Domu kulture otvorena izložba "Zvonari slobode" ova dva autora u kojima se govori o dva srpska velikana koji svojim djelima nadahnjuju.

Istoričar Stanković je izjavio novinarima da su predstavljene dvije knjige koje je radio kao koautor sa Aleksandrom Ninković Tašić, kojima je, kao i u trećoj zajedničkoj "Dubrovački Srbi - izgubljeno nasljeđe", zajednička nit da brane srpsko kulturno i duhovno naseljeđe i da dopru do što više ljudi, kako bi probudili želju za spoznajom ove teme.

Stanković je naglasio da se u ovim knjigama govori o dva srpska velikana o kojima se ranije nije dovoljno znalo, te da se za ovakve teme opredijelio od samog početka studiranja istorije jer su to ljudi koji svojim životom i djelima plijene i nadahnjuju, te zadaju zadatak koji treba da bude izvršen.

- Treba znati da iznad svih nas postoji Božija pravda i istina, da sami svedočimo u srpskom nacionalnom korpusu i u pravoslavlju, poštujući sve ljude na svetu, ali znajući da postoji granica koju ne možemo da pređemo - izjavio je Stanković.

On je naveo da su u ovim knjigama dati najbolji primjeri iz prošlosti srpskog naroda koji je iznjedrio Velimirovića, Pupina, Teslu i druge, kako bi dašnjim generacijama pokazali koji su najvažniji putokazi do cilja.

Stanković je naglasio da Srbi treba da znaju da se moraju uklopiti u svijet kao što su znali i ovi srpski velikani i postali uvaženi članovi društva u SAD, a da ni jednog trenutka nisu zaboravili svoje rodno mjesto, majku, porodicu i seljake, kao najveću veću vrijednost koju su ponijeli.

On je naglasio da kao autori pokušavaju da stoje na braniku srpske kulturne baštine, istorije, tradicije i da ističu najbolje primjere iz srpskog nacionalnog korpusa iako na tom putu odricanja nemaju benefita od fondova kao oni koji misle drugačije.

Direktor Centra za omladinu i sport "Pogled" Tatjana Janjić rekla je da su posjetioci čuli zanimljive priče o ogromnom značaju srpskih gorostasa - vladike Nikolaja Velimirovića i naučnika Mihajla Pupina, koji su sav svoj duhovni, intelektualni i materijalni kapital darovali srpskom narodu.

Janjićeva je rekla da su od istoričara Stankovića posjetioci čuli i kom nacionalnom i duhovnom korpusu zaista pripadaju Nikola Tesla, Ivo Andrić, Ruđer Bošković i DŽivo Gundulić.

U Galeriji Doma kulture na Han Pijesku sinoć je otvorena i izložba koautora Aleksandre Ninković Tašić i Branislava Stankovića na kojoj su viđeni najznačajniji momenti iz života Velimirovića i Pupina.

Istoričar Branislav Stanković radi kao viši kustos Narodnog muzeja u Šapcu, autor je šest i koautor tri knjige, autor 16 izložbi i dokumentarnog filma "Janko, drugo ime Mačve".

Srpski publicista Aleksandra Ninković Tašić iz Beograda koautor je tri knjige, sedam izložbi i Monografije o Pupinu, priređivač "Autobiografije Pupina i Tesle", te je proglašena vitezom srpske kulture.

Komentari 0
Povezane vijesti
Narednih dana promjenljivo, sutra mogući jači pljuskovi i grad Narednih dana promjenljivo, sutra mogući jači pljuskovi i grad
Sutra obilježavanje 32 godine od smrti 12 beba Sutra obilježavanje 32 godine od smrti 12 beba
Kada radnik ima pravo na skraćeno radno vrijeme? Kada radnik ima pravo na skraćeno radno vrijeme?
Najčitanije
  • Ragib Halilović – Heroj sa Grbavice
    12h 47m
    7
  • Selo koje je prokleo car Lazar i danas živi kletvu
    12h 52m
    1
  • Pet lica povrijeđeno u saobraćajnoj nezgodi na putu Ljubogošta - Podromanija
    13h 44m
    0
  • Saobraćajna nezgoda na putu Ljubogošta-Podromanija
    13h 58m
    0
  • Kada radnik ima pravo na skraćeno radno vrijeme?
    12h 41m
    0