У Хан Пијеску представљене књиге којима се брани српско културно и духовно насљеђе

10.05.2024. 08:47
0
ИЗВОР: srna.rs

Од српских великана попут владике Николаја Велимировића и Михајла Пупина треба што више учити о мудрости и памети јер само тај кључ може да откључа браве које српском народу могу бити од велике користи, поручио је историчар Бранислав Станковић чија су дјела представљена на Хан Пијеску.

На Хан Пијеску су синоћ представљене двије књиге - "Звонари слободе - Михајло Пупин и владика Николај" и "Хрватима с љубављу" коаутора Александре Нинковић Ташић и Бранислава Станковића, док је у Дому културе отворена изложба "Звонари слободе" ова два аутора у којима се говори о два српска великана који својим дјелима надахњују.

Историчар Станковић је изјавио новинарима да су представљене двије књиге које је радио као коаутор са Александром Нинковић Ташић, којима је, као и у трећој заједничкој "Дубровачки Срби - изгубљено насљеђе", заједничка нит да бране српско културно и духовно насељеђе и да допру до што више људи, како би пробудили жељу за спознајом ове теме.

Станковић је нагласио да се у овим књигама говори о два српска великана о којима се раније није довољно знало, те да се за овакве теме опредијелио од самог почетка студирања историје јер су то људи који својим животом и дјелима плијене и надахњују, те задају задатак који треба да буде извршен.

- Треба знати да изнад свих нас постоји Божија правда и истина, да сами сведочимо у српском националном корпусу и у православљу, поштујући све људе на свету, али знајући да постоји граница коју не можемо да пређемо - изјавио је Станковић.

Он је навео да су у овим књигама дати најбољи примјери из прошлости српског народа који је изњедрио Велимировића, Пупина, Теслу и друге, како би дашњим генерацијама показали који су најважнији путокази до циља.

Станковић је нагласио да Срби треба да знају да се морају уклопити у свијет као што су знали и ови српски великани и постали уважени чланови друштва у САД, а да ни једног тренутка нису заборавили своје родно мјесто, мајку, породицу и сељаке, као највећу већу вриједност коју су понијели.

Он је нагласио да као аутори покушавају да стоје на бранику српске културне баштине, историје, традиције и да истичу најбоље примјере из српског националног корпуса иако на том путу одрицања немају бенефита од фондова као они који мисле другачије.

Директор Центра за омладину и спорт "Поглед" Татјана Јањић рекла је да су посјетиоци чули занимљиве приче о огромном значају српских горостаса - владике Николаја Велимировића и научника Михајла Пупина, који су сав свој духовни, интелектуални и материјални капитал даровали српском народу.

Јањићева је рекла да су од историчара Станковића посјетиоци чули и ком националном и духовном корпусу заиста припадају Никола Тесла, Иво Андрић, Руђер Бошковић и ДЖиво Гундулић.

У Галерији Дома културе на Хан Пијеску синоћ је отворена и изложба коаутора Александре Нинковић Ташић и Бранислава Станковића на којој су виђени најзначајнији моменти из живота Велимировића и Пупина.

Историчар Бранислав Станковић ради као виши кустос Народног музеја у Шапцу, аутор је шест и коаутор три књиге, аутор 16 изложби и документарног филма "Јанко, друго име Мачве".

Српски публициста Александра Нинковић Ташић из Београда коаутор је три књиге, седам изложби и Монографије о Пупину, приређивач "Аутобиографије Пупина и Тесле", те је проглашена витезом српске културе.

Коментари 0
Повезане вијести
Наредних дана промјенљиво, сутра могући јачи пљускови и град Наредних дана промјенљиво, сутра могући јачи пљускови и град
Сутра обиљежавање 32 године од смрти 12 беба Сутра обиљежавање 32 године од смрти 12 беба
Када радник има право на скраћено радно вријеме? Када радник има право на скраћено радно вријеме?
Најчитаније
  • Рагиб Халиловић – Херој са Грбавице
    11h 43m
    7
  • Село које је проклео цар Лазар и данас живи клетву
    11h 48m
    1
  • Пет лица повријеђено у саобраћајној незгоди на путу Љубогошта - Подроманија
    12h 40m
    0
  • Саобраћајна незгода на путу Љубогошта-Подроманија
    12h 54m
    0
  • Паљанин Горан Круљ освојио злато на Eвропском првенству у дизању тегова
    23h 43m
    0