U Hram Svetog Save u Splitu stigle ikone neprocjenjive vrijednosti

30.05.2022. 09:54
0
IZVOR: srna.rs

Replike svetogorskih ikona Presvete Bogorodice Trojeručice i Mlekopitateljnice sa Svete Gore stigle su u splitski pravoslavni hram posvećen Svetom Savi, gdje su ih dočekali Njegovo preosveštenstvo episkop dalmatinski Nikodim, sveštenstvo i mnoštvo vjernika.

Episkop Nikodim, zajedno sa splitskim sveštenstvom i mnoštvom okupljenog vjernog naroda, dočekao je ove ikone neeprocjenjive vrijednosti, nakon čega je juče služena Sveta arhijerejska liturgija.

- Okupili smo se povodom velike radosti, jer smo za našu malu zajednicu dobili kopije čudotvorne ikone Presvete Bogorodice Trojeručice, koja se nalazi u Hilandaru, i Bogorodice Mlekopitateljnice, koja se nalazi u isposnici Svetoga Save u Kareji, na Svetoj Gori - rekao je episkop dalmatinski.

Episkop Nikodim je naveo da će se vjerni narod moliti Presvetoj Bogorodici da bude zastupnica svih ljudi, saopšteno je iz Eparhije dalmatinske.

- Spasenje možemo zadobiti samo zajedno, kada se radujemo jedni drugima i nalazimo Boga u svojim bližnjima, a to podrazumeva da treba da imamo ljubavi i prema neprijateljima svojim i snage da oprostimo onima koji nam zlo čine, jer ćemo tako najpre zaslužiti milost Božiju - rekao je episkop dalmatinski.

Vladika je izrazio zahvalnost uglednom privredniku iz Srbije Milanu Popoviću, koji je donirao ikone crkvi u Splitu.

Episkop Nikodim pozvao je vjernike da se pred ovim ikonama mole za dovršetak davno započetog splitskog hrama Svetog Save.

Komentari 0
Povezane vijesti
Započeti radovi na obnovi Hrama Svetog Save u Zavidovićima Započeti radovi na obnovi Hrama Svetog Save u Zavidovićima
Tajno sklonište JNA na Visu, moglo preživjeti i atomsku bombu (VIDEO) Tajno sklonište JNA na Visu, moglo preživjeti i atomsku bombu (VIDEO)
Beba transportovana iz Splita u Bolnicu "Srbija" dobrog opšteg stanja Beba transportovana iz Splita u Bolnicu "Srbija" dobrog opšteg stanja
Najčitanije
  • U subotu obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    23h 41m
    0
  • Jerej Vidak Vujadinović - Dječak
    14h 11m
    0
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    2h 38m
    0
  • U Srednjoj školi „28. juni“ održan okrugli sto o značaju i zaštiti mentalnog zdravlja (FOTO)
    13h 52m
    0
  • Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM
    22h 34m
    0