U Istočnom Sarajevu povećan broj osoba koje je ugrizao pas, krpelj ili zmija

13.07.2023. 12:11
1
IZVOR: katera.news

Sa lijepim vremenom i toplim danima, sve češće boravimo u prirodi, što je često uzrok uboda insekata, ali i ugriza životinja.

U Istočnom Sarajevu, ovog proljeća i ljeta, evidentan je povećan broj osoba koje je ugrizao pas, krpelj ili zmija.

Dr Žanka Eranović, specijalista infektologije u Bolnici „Srbija“ ističe da pacijenti nekada ne znaju šta ih je ugrizlo, već se, kako kaže, sjećaju trenutnog bola.

- Pacijenti često ttek kasnije uoče kožnu promjenu na istom mjestu i radi mogućih komplikacija ne treba čekati, potrebno je odmah javiti se ljekaru – navodi ona.

Što se tiče ugriza, dr Eranović navodi da je najčešće riječ o ugrizu pasa lutalica, kao i vlastitih ili drugog vlasnika i to za ruke i noge, a kod djece su česti i ugrizi glave.

- Na ugriznom mjestu može se razviti bakterijska infekcija koja se širi po koži, potkožnom i koštanom tkivu – upozorava ona, ističući da rijetko nastupe komplikacije poput sepse, infekcije srca, upale ovojnica mozga kod osoba sa pridruženim bolestima ili oslabljenog imuniteta.

- Radi prevencije infekcije ugriznu ranu je potrebno odmah temeljito očistiti vodom i sapunom i javiti se ljekaru. Nakon hirurške obrade rane i procjene rizika za razvoj infekcije, tetanusa i bjesnila primjenju se profilaksa vakcine, serumi i antibiotici - istakla je dr Eranović.

Kada je riječ o zmijama, u našim krajevima najčešće su poskok i šark.

- Ofidizam je trovanje zmijskim otrovom, a ugriz zmije izaziva jaku bol sa pojavom dvije ugrizne ranice na koži u razmaku od šest do deset milimetara. Nakon ugriza razvija se krvni podliv i otok, a moguće su i bakterijske infekcije -  navela je ona.

Objašnjava da su opšti simptomi ofidizma blago povišena temperatura, glavobolja, povraćanje, a komplikacije koje mogu nastati uslijed ofidizma su šok sa padom krvnog pritiska, ubrzan puls, hipotermija, proljev, oštećenje jetre i bubrega, hemoragijski sindrom, poremećaj svijesti. Smrt, kako ističe, nastupa zbog cirkulatornog kolapsa.

Prva pomoć na terenu sastoji se u ispiranju ugriza dezinfekcijskim sredstvom, a u zdravstvenoj ustanovi se kod srednje teških i teških ugriza primjenjuje antiviperični serum.

- Ako je ugriz u predjelu glave, vrata ili direktno u krvni sud i sa razvijenom teškom kliničkom slikom trovanja, potrebno je dati po dvije do četiri terapijske doze seruma. Kod sumnje na ugriz i uz pojavu opisanih ranica potrebno je odmah javiti se ljekaru i ne oklijevati - upozorila je dr Eranović.

Serumi i vakcine za potrebe bolnice se nabavljaju iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Ujedi inficiranog krpelja, naglašava dr Eranović, često u području vrata, pazuha i prepona mogu prouzrokovati lajmsku boreliozu, sezonsku proljeće/ljeto i kosmopolitsku bolest. Uzročnik je, dodaje, bakterija „Borrelia burgdorferi".

Lajm borelioza je multisistemska inflamatorna bolest i inkubacija traje od tri do 30 dana, a bolest može imati tri stadijuma, lokalizovane, diseminovane i pozne infekcije.

- Rana infekcija se manifestuje kao „Erythema migrans“ crveni prsten na koži praćen opštim infektivnim sindromom. Diseminovana infekcija manifestuje se kao upala srca ili ovojnica mozga, a pozna infekcija kao upala zglobova ili oka. Terapija je antibiotska, a najbolji rezultati se postižu liječenjem u ranom stadijumu lajmske bolesti. Zbog toga, ne trebate čekati ili sami pokušavati odstraniti krpelja sa kože, potrebno je odmah javiti se ljekaru - poručila je dr Eranović.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Sanja 13.07.2023. 23:08
    Da li u bolnici "Srbija" postoji serum protiv ujeda zmije u dovoljnim kolicinama?Ili da ne gubimo vrijeme odlazeci kod njih nego odmah u Focu za slucaj ne daj Boze?!
Povezane vijesti
Škipine sa Pala stečeno znanje u Crvenom krstu odvelo putem ljekara Škipine sa Pala stečeno znanje u Crvenom krstu odvelo putem ljekara
Promovisan roman autora Gorana Vračara u Istočnom Sarajevu Promovisan roman autora Gorana Vračara u Istočnom Sarajevu
Vitomir Mitrić: Jezik lutkarstva je jezik svih naroda svijeta Vitomir Mitrić: Jezik lutkarstva je jezik svih naroda svijeta
Najčitanije
  • Ratna staza Zekovića s Romanije
    11h 4m
    1
  • Škipine sa Pala stečeno znanje u Crvenom krstu odvelo putem ljekara
    9h 46m
    0
  • Zbog alkohola dva puta hapšen vozač iz Istočnog Novog Sarajeva
    8h 14m
    0
  • Lice iz Pala uhapšeno zbog sumnje da je počinilo prevare i utaju
    9h 35m
    1
  • Kulina: Sve više djece ima govorno-jezičke smetnje
    6h 44m
    0