U Istočnom Sarajevu predstavljen rogatički krompir vrhunskog kvaliteta (FOTO)

28.10.2023. 14:12
0
IZVOR: katera.news

U Istočnom Novom Sarajevu danas je počela treća manifestacija "Dani rogatičkog krompira" na kojoj su se brojni proizvođači predstavili svojim proizvodima vrhunskog kvaliteta.

Manifestacija se održava na Trgu Srbija, a osim kulturno-zabavnog programa, posjetioce očekuje i degustacija tradicionalnih jela od krompira koja su pripremile članice Udruženje žena "Borike", učenici Srednjoškolskog centra  "27. januar" iz Rogatice i Srednje škole "28. juni" iz Istočnog Novog Sarajeva.

Jovana Todorović, viši stručni saradnik za ratarstvo iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi - Područna jedinica Istočno Sarajevo, istakla je da joj je drago što ova manifestacije, iz godine u godinu, okuplja sve više izlagača.

Prema njenim riječima oko 30 izlagača će predstaviti svoje proizvode.

- Raduje nas što ove godine imamo i goste iz Gacka, koji se bave proizvodnjom kajmaka – rekla je ona.

Kako ističe, važno je okupljati poljoprivredne proizvođače, udruživati ih i promovisati, a sve u cilju pronalaska lakšeg tržišta.

- Romanijski skorup kajmaka je proizvod sa Sarajevsko-romanijske regije koji je zaštićen oznakom geografskog porijekla, dok je rogatički krompir u procesu dobijanja te oznake – rekla je Todorovićeva.

Predstavnik poljoprivrednog klastera "Srp" Željka Pejović istakla je da je zadovoljna što su ugostili proizvođače krompira iz Rogatice, vodećeg proizvoda ove regije.

- Smatramo da je ovakva manifestacija dobra prilika za promociju proizvođača koji treba da se što bolje pozirioniraju na tržištu - navela je Pejovićeva dodajući da je rogatički krompir već brend.

Ona je navela da su organizatori manifestacije opštine Istočno Novo Sarajevo i Rogatica, Agrarni fond Grada Istočno Sarajevo, te Međunarodni fond za poljoprivredni razvoj.

Zamjenik načelnika opštine Istočno Novo Sarajevo Aleksandar Kostović podržao je ovu manifestaciju i samu ideju, ističući da je gastonomija jedno od važnih obilježja jedne zemlje.

- Možemo se pohvaliti bogatom gastonomijom, a ova manifestcija je prilika da se predstavi kvalitetna gastornomska ponuda naših krajeva, ali i da se poboljša rad domaćinstava koji proizvode domaću hranu – rekao je Kostović.

Dragomir Džida sa Borika bavi se poljoprivredom od koje žive.

- Godina je bila teška, ali zahvaljujućim vremenskim uslovima, koji su se posljednjih dana stabilizovali, zadovoljan sam rodom i kvalitetom krompira. Očekujem da ćemo ove godine proizvesti oko 500 tona sjemenskog krompira i oko 10 tona merkantilnog krompira. Što se tiče proizvodnje i prodaje, tu nema problema, cijena iznosi oko 1.50 KM - istakao je ida.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: katera.news

Predsjednica Udruženja proizvođača gatačkog kajmaka Dragana Milović da prvi put učestvuju na „Danima rogatičkog krompira“ te da će predstaviti svoj proizvod, kajmak iz mješine.

- Udruženje broji oko 30 žena koje se bave proizvodnjom kajmaka iz mješine. To je dugotrajan proces, ali je kvalitet bolji. Zadovoljni smo proizvodnjom i cijenama. Cijena kajmaka iz kace je 30, a kajmaka iz mijeha 35 KM – navela je ona.

Predrag Blagojević, profesor ugostiteljsko-turističke grupe predmeta u Srednjoj školi „28. juni“ iz Istočnog Novog Sarajeva naveo je da će kulinarski, ugostiteljski i turistički tehničari predstaviti svoje radove.

- Tu smo da nešto novo naučimo, ali i da pokažemo sve što mi znamo. Naša škola učestvuje na različitim gradskim manifestacijama jer smatramo da je to najbolji način da steknemo nova znanja, „izađemo iz okvira starinskog načina obrazovanja“, i učeninike približimo privredi jer će oni biti nosioci razvoja društva i lokalne zajednice – naveo je Blagojević.

Komentari 0
Povezane vijesti
Šumarski tehničari postaju njegovatelji Šumarski tehničari postaju njegovatelji
Gran-pri festivala u Istočnom Sarajevu za predstavu „Palčica“ Gran-pri festivala u Istočnom Sarajevu za predstavu „Palčica“
Odigrane četiri predstave, sutra zatvaranje festivala u Istočnom Sarajevu Odigrane četiri predstave, sutra zatvaranje festivala u Istočnom Sarajevu
Najčitanije
  • Sjećanje na doktora i planinara Jova Elčića (FOTO)
    20h 43m
    2
  • Major Kosta Todorović – Legenda o srpskom hrabrom srcu
    8h 18m
    0
  • Domaći posni brusketi
    8h 51m
    0
  • Uhapšen Sokočanin zbog sumnje da je bacio bombu u dvorište kuće
    4h 9m
    2
  • Lice teško povrijeđeno u saobraćajnoj nezgodi kod Rogatice
    6h 17m
    0