У Источном Сарајеву представљен рогатички кромпир врхунског квалитета (ФОТО)

28.10.2023. 14:12
0
ИЗВОР: katera.news

У Источном Новом Сарајеву данас је почела трећа манифестација "Дани рогатичког кромпира" на којој су се бројни произвођачи представили својим производима врхунског квалитета.

Манифестација се одржава на Тргу Србија, а осим културно-забавног програма, посјетиоце очекује и дегустација традиционалних јела од кромпира која су припремиле чланице Удружење жена "Борике", ученици Средњошколског центра  "27. јануар" из Рогатице и Средње школе "28. јуни" из Источног Новог Сарајева.

Јована Тодоровић, виши стручни сарадник за ратарство из Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди - Подручна јединица Источно Сарајево, истакла је да јој је драго што ова манифестације, из године у годину, окупља све више излагача.

Према њеним ријечима око 30 излагача ће представити своје производе.

- Радује нас што ове године имамо и госте из Гацка, који се баве производњом кајмака – рекла је она.

Како истиче, важно је окупљати пољопривредне произвођаче, удруживати их и промовисати, а све у циљу проналаска лакшег тржишта.

- Романијски скоруп кајмака је производ са Сарајевско-романијске регије који је заштићен ознаком географског поријекла, док је рогатички кромпир у процесу добијања те ознаке – рекла је Тодоровићева.

Представник пољопривредног кластера "Срп" Жељка Пејовић истакла је да је задовољна што су угостили произвођаче кромпира из Рогатице, водећег производа ове регије.

- Сматрамо да је оваква манифестација добра прилика за промоцију произвођача који треба да се што боље позирионирају на тржишту - навела је Пејовићева додајући да је рогатички кромпир већ бренд.

Она је навела да су организатори манифестације општине Источно Ново Сарајево и Рогатица, Аграрни фонд Града Источно Сарајево, те Међународни фонд за пољопривредни развој.

Замјеник начелника општине Источно Ново Сарајево Александар Костовић подржао је ову манифестацију i саму идеју, истичући да је гастономија једно од важних обиљежја једне земље.

- Можемо се похвалити богатом гастономијом, а ова манифестција је прилика да се представи квалитетна гасторномска понуда наших крајева, али и да се побољша рад домаћинстава који производе домаћу храну – рекао је Костовић.

Драгомир Џида са Борика бави се пољопривредом од које живе.

- Година је била тешка, али захваљујућим временским условима, који су се посљедњих дана стабилизовали, задовољан сам родом и квалитетом кромпира. Очекујем да ћемо ове године произвести око 500 тона сјеменског кромпира и око 10 тона меркантилног кромпира. Што се тиче производње и продаје, ту нема проблема, цијена износи око 1.50 КМ - истакао је Џида.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

Фото: katera.news

Предсједница Удружења произвођача гатачког кајмака Драгана Миловић да први пут учествују на „Данима рогатичког кромпира“ те да ће представити свој производ, кајмак из мјешине.

- Удружење броји око 30 жена које се баве производњом кајмака из мјешине. То је дуготрајан процес, али је квалитет бољи. Задовољни смо производњом и цијенама. Цијена кајмака из каце је 30, а кајмака из мијеха 35 КМ – навела је она.

Предраг Благојевић, професор угоститељско-туристичке групе предмета у Средњој школи „28. јуни“ из Источног Новог Сарајева навео је да ће кулинарски, угоститељски и туристички техничари представити своје радове.

- Ту смо да нешто ново научимо, али и да покажемо све што ми знамо. Наша школа учествује на различитим градским манифестацијама јер сматрамо да је то најбољи начин да стекнемо нова знања, „изађемо из оквира старинског начина образовања“, и ученинике приближимо привреди јер ће они бити носиоци развоја друштва и локалне заједнице – навео је Благојевић.

Коментари 0
Повезане вијести
Гран-при фестивала у Источном Сарајеву за представу „Палчица“ Гран-при фестивала у Источном Сарајеву за представу „Палчица“
Одигране четири представе, сутра затварање фестивала у Источном Сарајеву Одигране четири представе, сутра затварање фестивала у Источном Сарајеву
Промовисан роман "Пиши, добри мој Нектарије" Маријане Петронић Промовисан роман "Пиши, добри мој Нектарије" Маријане Петронић
Најчитаније
  • Сјећање на доктора и планинара Јова Елчића (ФОТО)
    18h 36m
    2
  • Мајор Коста Тодоровић – Легенда о српском храбром срцу
    6h 11m
    0
  • Домаћи посни брускети
    6h 44m
    0
  • Лице тешко повријеђено у саобраћајној незгоди код Рогатице
    4h 10m
    0
  • Ухапшен Сокочанин због сумње да је бацио бомбу у двориште куће
    2h 2m
    2