U nedjelju obilježavanje Dana Četvrtog bataljona Vojne policije VRS

18.05.2022. 12:52
0
IZVOR: srna.rs

Udruženje veterana Vojne policije Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske /VRS/ obilježiće u nedjelju, 22. maja, u Istočnom Sarajevu 50 godina od formiranja jedinice i tri decenije od kada je Četvrti bataljon Vojne policije stavljen pod komandu VRS.

Povodom obilježavanja Dana Četvrtog bataljona vojne policije, u 11.30 časova biće služen pomen za poginule i umrle pripadnike jedinice, te položeno cvijeće kod spomenika Slava srpskom borcu".

Prije pola vijeka, 1972. godine, formiran je 288. bataljon Vojne policije, tada kao jedinica pod direktnom komandom Sarajevske armijske oblasti, koji je bio smješten u sarajevskoj kasarni Viktor Bubanj".

Jedinica je 24. maja 1992. godine, nakon višednevne blokade, a po ranijem sporazumu JNA i Predsjedništva BiH, napustila kasarnu Viktor Bubanj" i izmještena je u kasarnu Slobodan Princip Seljo" u Lukavici.

Od ljudstva koje je pristupilo VRS, 25. maja 1992. godine formiran je Četvrti bataljon Vojne policije, koji je kao prištapska jedinica djelovao u sastavu Sarajevsko-romanijskog korupsa.

Kroz jedinicu je prošlo 409 boraca, a brojno stanje se kretalo od 130 do 200 pripadnika. Za Republiku Srpsku život je položio 21 borac, a njih 30 je odlikovano.

Komentari 0
Povezane vijesti
Junački sinovi Srpske Ilidže odbranili svoja ognjišta (FOTO) Junački sinovi Srpske Ilidže odbranili svoja ognjišta (FOTO)
Služen pomen poginulim borcima Vojske Republike Srpske Služen pomen poginulim borcima Vojske Republike Srpske
Kako je dvadesetogodišnjakinja postala simbol Garde Republike Srpske Kako je dvadesetogodišnjakinja postala simbol Garde Republike Srpske
Najčitanije
  • Mladi guslar Lazar čuva tradiciju i narodne običaje
    22h 58m
    0
  • Sveta tajna Jeleosvećenja u Hramu Svetog Vasilija Ostrošog u srijedu
    5h 49m
    0
  • Džiju-džicu klubu „Jahorina“ 62 medalje u Banjaluci
    8h 48m
    3
  • Navršilo se 106 godina od smrti Gavrila Principa
    11h 24m
    0
  • Danas praznik Cvijeti
    11h 45m
    0