U orbitu lansiran svemirski brod radi snimanja filma

05.10.2021. 14:27
0
IZVOR: vedomosti.ru

Ruski svemirski brod Sojuz MS-19 sa glumicom Julijom Peresild i rediteljem Klimom Šipenkom lansiran je u orbitu. Uređaj je lansiran sa lokacije Vostok kosmodroma Bajkonur. Sojuz MS-19 filmaše će odvesti na Međunarodnu svemirku stanicu, gdje će snimiti igrani film sa probnim naslovom Izazov.

Raketa-nosač Sojuz-2.1a sa svemirskom letelicom Sojuz MS-19 uspješno je lansirana sa kosmodroma Bajkonur, saopštila je pres služba «Roskosmosa», koja let prenosi uživo. Na brodu su, pored profesionalnog kosmonauta Antona Škaplerova, komandanta posade, i glumica Julija Peresild i reditelj Klim Šipenko, koji će otići na Međunarodnu svemirsku stanicu (MSS) da snimi film Izazov.

Lansiranje je izvedeno u 11.56 po moskovskom vremenu sa lansirnog kompleksa lokacije br. 31 kosmodroma Bajkonur. U 12:01 druga faza je završena. U 12.04 na nadmorskoj visini od 200 km isključen je motor treće etape, a odvojena je i faza samog lansirnog vozila. U 12:05 sati postavljeni su brodski solarni paneli i antene.

Letjelica Sojuz-2.1a uspješno je izašla u orbitu. Lansiranje i let lansirnog vozila odvijali su se u normalnom režimu. Orbita broda je takođe normalna,- kasnije je potvrđeno u  Roskosmosu“.

Posada bi, prema planovima, trebalo da pristane do ruskog modula MSS „Rassvet“ u 15:12, nakon dvije orbite i ulaska u ciljnu orbitu svemirske stanice - oko 408 km. Otvori će se otvoriti u 17:05. Približno trajanje rada učesnika svemirskih letova na MSS -u je najmanje 12 dana, precizirala je državna korporacija.

Igrani film Izazov je projekat prvog kanala, Roskosmosa i studija Iellov. Ovo je dio naučno-obrazovnog projekta u kojem je planirano snimanje serije dokumentarnih filmova o preduzećima u raketnoj i svemirskoj industriji.

Svi odabrani kandidati za filmsku ekipu prošli su posebnu obuku za učesnike svemirskih letova. Konkurs za glavnu ulogu u filmu objavljen je u novembru prošle godine. U martu je izabrano 20 finalista. Na osnovu rezultata medicinskog i kreativnog odabira, Iulia Peresild i Klim Šipenko dodati su u glavnu posadu.

Kako je javio Peresild RBC, od 24. maja ona i Šipenko ušli su u raspored gustih i kontinuiranih, sedam dana u nedelji, priprema za let. Članovi „bioskopske ekipe“ prošli su hipoksičnu obuku (gladovanje kiseonikom), vježbali na ortozi (sprava za trening „naopako“: krv juri u glavu i tako simulira situaciju u nultoj gravitaciji) i u vestibularnoj stolici (trening vestibularnog aparata rotacijom).

Dan ranije, 4. oktobra, Peresild je na konferenciji za novinare koju je organizovao TASS rekao da će snimanje filma početi odmah nakon što se brod odvoji od lansirnog vozila, čak i prije pristajanja na MSS.

Slika

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Divne vijesti - Sergej Stupar iduće sedmice odlazi na liječenje u Moskvu Divne vijesti - Sergej Stupar iduće sedmice odlazi na liječenje u Moskvu
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    7h 17m
    0
  • Slani mafini
    16h 38m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    18h 33m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    16h 27m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    10h 56m
    3