У орбиту лансиран свемирски брод ради снимања филма

05.10.2021. 14:27
0
ИЗВОР: vedomosti.ru

Руски свемирски брод Сојуз МС-19 са глумицом Јулијом Пересилд и редитељем Климом Шипенком лансиран је у орбиту. Уређај је лансиран са локације Восток космодрома Бајконур. Сојуз МС-19 филмаше ће одвести на Међународну свемирку станицу, гдје ће снимити играни филм са пробним насловом Изазов.

Ракета-носач Сојуз-2.1а са свемирском летелицом Сојуз МС-19 успјешно је лансирана са космодрома Бајконур, саопштила је прес служба «Роскосмоса», која лет преноси уживо. На броду су, поред професионалног космонаута Антона Шкаплерова, команданта посаде, и глумица Јулија Пересилд и редитељ Клим Шипенко, који ће отићи на Међународну свемирску станицу (МСС) да сними филм Изазов.

Лансирање је изведено у 11.56 по московском времену са лансирног комплекса локације бр. 31 космодрома Бајконур. У 12:01 друга фаза је завршена. У 12.04 на надморској висини од 200 км искључен је мотор треће етапе, а одвојена је и фаза самог лансирног возила. У 12:05 сати постављени су бродски соларни панели и антене.

Летјелица Сојуз-2.1а успјешно је изашла у орбиту. Лансирање и лет лансирног возила одвијали су се у нормалном режиму. Орбита брода је такође нормална,- касније је потврђено у  Роскосмосу“.

Посада би, према плановима, требало да пристане до руског модула МСС „Рассвет“ у 15:12, након двије орбите и уласка у циљну орбиту свемирске станице - око 408 км. Отвори ће се отворити у 17:05. Приближно трајање рада учесника свемирских летова на МСС -у је најмање 12 дана, прецизирала је државна корпорација.

Играни филм Изазов је пројекат првог канала, Роскосмоса и студија Иеллов. Ово је дио научно-образовног пројекта у којем је планирано снимање серије документарних филмова о предузећима у ракетној и свемирској индустрији.

Сви одабрани кандидати за филмску екипу прошли су посебну обуку за учеснике свемирских летова. Конкурс за главну улогу у филму објављен је у новембру прошле године. У марту је изабрано 20 финалиста. На основу резултата медицинског и креативног одабира, Иулиа Пересилд и Клим Шипенко додати су у главну посаду.

Како је јавио Пересилд РБЦ, од 24. маја она и Шипенко ушли су у распоред густих и континуираних, седам дана у недељи, припрема за лет. Чланови „биоскопске екипе“ прошли су хипоксичну обуку (гладовање кисеоником), вјежбали на ортози (справа за тренинг „наопако“: крв јури у главу и тако симулира ситуацију у нултој гравитацији) и у вестибуларној столици (тренинг вестибуларног апарата ротацијом).

Дан раније, 4. октобра, Пересилд је на конференцији за новинаре коју је организовао ТАСС рекао да ће снимање филма почети одмах након што се брод одвоји од лансирног возила, чак и прије пристајања на МСС.

Слика

 

Коментари 0
Повезане вијести
Војна парада у Москви: Учествовало 9.000 људи (ФОТО,ВИДЕО) Војна парада у Москви: Учествовало 9.000 људи (ФОТО,ВИДЕО)
Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Најчитаније
  • У недјељу привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
    23h 18m
    0
  • На данашњи дан Турци спалили мошти Светог Саве
    19h 15m
    0
  • Одржана „Ђурђевданска улична трка“ у Источној Илиџи (ФОТО)
    22h 36m
    0
  • Одличним ученицима 50 одсто јефтиније полагање возачког испита
    21h 34m
    0
  • Мотоциклиста слетио са пута, преминуо на путу до болнице
    15h 54m
    0