U Palama održana terenska vježba o jačanju forenzičkih kapaciteta (FOTO)

02.10.2019. 19:33
0
IZVOR: SRNA

Agencija za forenzička ispitivanja i vještačenja BiH organizovala je danas u Palama subregionalnu terensku vježbu na kojoj su učestvovale bezbjednosne strukture iz Srbije, Crne Gore, BiH, Sjeverne Makedonije i Albanije.

Vježba je održana u okviru projekta "EU P57" pod nazivom "Jačanje forenzičkih kapaciteta u regionu jugoistočne i istočne Evrope za pregled lica mjesta u istrazi hemijskog, biološkog, radiološkog i nuklearnog incidenta".

Direktor Agencije Neđo Kojić naveo je da je ovo završna vježba regionalnog karaktera, te da iz BiH učestvuju Agencija za forenzička ispitivanja i vještačenja, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske i Federalna uprava policije.

On je naveo da je cilj vježbe primjena procedura za istraživanje lica mjesta u istrazi hemijskog, biološkog, radiološkog i nuklearnog incidenta.

-Ovo je samo jedna u nizu vježbi koje su već održane u ostalim zemljama, tako da će sada konzorcijum projekta izvještavati zemlje o uspješnosti vježbe - istakao je Kojić.

Prema njegovim riječima, terenska vježba je obuhvatala izviđanje, procjenu rizika, izradu akcionog i plana trijaže, timsku komunikaciju, prikupljanje uzoraka i tragova sa lica mjesta, propisno pakovanje i dekontaminaciju, uz diskusiju i štabno odlučivanje o postupcima po scenariju vježbe radiološko-nuklearnog tipa.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović zahvalio je učesnicima pet zemalja iz regiona, te naveo da je riječ o veoma izazovnih forenzičkim ispitivanjima.

-Vježbi su prisustvovali i studenti Pravnog fakulteta Univerziteta Istočno Sarajevo. Drago nam je da smo domaćini i to mnogo znači za opštinu, kao i za razvoj saradnje sa institucijama - naveo je Jugović.

On je dodao da se terenska vježba odvija zahvaljujući potencijalima kojima raspolaže ova lokalna zajednica i sportska dvorana.

  • Slika
  • Slika
  • Slika

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Kosorić zadovoljan startom Romanije: Očekivali smo dobar početak Kosorić zadovoljan startom Romanije: Očekivali smo dobar početak
Humanitarno veče za Milana Madžgalja u petak u Palama Humanitarno veče za Milana Madžgalja u petak u Palama
Pale: Srpska demokratska stranka i Socijalistička partija podržale Dejana Kojića (VIDEO) Pale: Srpska demokratska stranka i Socijalistička partija podržale Dejana Kojića (VIDEO)
Najčitanije
  • Slani mafini
    8h 26m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    10h 21m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    8h 15m
    0
  • Oštar odgovor Majdova nadležnima nakon suspenzije: Citirao Đokovića, pomenuo dvojicu sudija
    21h 24m
    3
  • Grupa hodočasnika sa Romanije krenula na poklonjenje Čajničkoj Krasnici
    9h 34m
    0