У Палама одржана теренска вјежба о јачању форензичких капацитета (ФОТО)

02.10.2019. 19:33
0
ИЗВОР: СРНА

Агенција за форензичка испитивања и вјештачења БиХ организовала је данас у Палама субрегионалну теренску вјежбу на којој су учествовале безбједносне структуре из Србије, Црне Горе, БиХ, Сјеверне Македоније и Албаније.

Вјежба је одржана у оквиру пројекта "ЕУ П57" под називом "Јачање форензичких капацитета у региону југоисточне и источне Европе за преглед лица мјеста у истрази хемијског, биолошког, радиолошког и нуклеарног инцидента".

Директор Агенције Неђо Којић навео је да је ово завршна вјежба регионалног карактера, те да из БиХ учествују Агенција за форензичка испитивања и вјештачења, Министарство унутрашњих послова Републике Српске и Федерална управа полиције.

Он је навео да је циљ вјежбе примјена процедура за истраживање лица мјеста у истрази хемијског, биолошког, радиолошког и нуклеарног инцидента.

-Ово је само једна у низу вјежби које су већ одржане у осталим земљама, тако да ће сада конзорцијум пројекта извјештавати земље о успјешности вјежбе - истакао је Којић.

Према његовим ријечима, теренска вјежба је обухватала извиђање, процјену ризика, израду акционог и плана тријаже, тимску комуникацију, прикупљање узорака и трагова са лица мјеста, прописно паковање и деконтаминацију, уз дискусију и штабно одлучивање о поступцима по сценарију вјежбе радиолошко-нуклеарног типа.

Начелник општине Пале Бошко Југовић захвалио је учесницима пет земаља из региона, те навео да је ријеч о веома изазовних форензичким испитивањима.

-Вјежби су присуствовали и студенти Правног факултета Универзитета Источно Сарајево. Драго нам је да смо домаћини и то много значи за општину, као и за развој сарадње са институцијама - навео је Југовић.

Он је додао да се теренска вјежба одвија захваљујући потенцијалима којима располаже ова локална заједница и спортска дворана.

  • Слика
  • Слика
  • Слика

 

Коментари 0
Повезане вијести
Промовисана 134 дипломца Филозофског факултета на Палама Промовисана 134 дипломца Филозофског факултета на Палама
Ученици Средњошколског центра ,,Пале" у оквиру манифестације Дани књиге посјетили другаре у Удружењу „Сунце“ Ученици Средњошколског центра ,,Пале" у оквиру манифестације Дани књиге посјетили другаре ...
Уручена признања, златни и сребрни знак истакнутим појединцима Уручена признања, златни и сребрни знак истакнутим појединцима
Најчитаније
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    10h 10m
    0
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    20h 28m
    0
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    20h 34m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    20h 32m
    0
  • Паљанин Горан Круљ освојио злато на Eвропском првенству у дизању тегова
    8h 43m
    0