U prvi razred osnovne škole u Kalinoviku upisano pet đaka

25.06.2022. 13:44
1
IZVOR: srna.rs

U prvi razred osnovne škole u Kalinoviku u narednoj školskoj godini upisano je pet đaka, izjavila je Srni direktor škole Verica Elez.

Ona je navela da je svih petoro đaka, od kojih su četiri djevojčice i jedan dječak, bili uključeni u predskolski program u oktobru, novembru i decembru koji se organizuje u opštinama koje nemaju obdaništa, a koji finansira Vlada Republike Srpske putem resornog ministarstva.

- Novi prvačići pohađali su i tromjesečni pripremni program ovog proljeća - dodala je Elezova.

Ona je rekla da u šali kaže da je u ovoj godini broj upisanih prvačića za 70 odsto viši nego prošle godine, kada su u prvi razred u kalinovačku osnovnu školu upisana tri prvačića.

- Broj đaka varira iz godine u godinu, a našu školu ukupno pohađa 59 učenika od prvog do devetog razreda - navela je Elezova i dodala da s ciljem ostanka porodica sa djecom opština daje 2.000 KM za svakog upisanog prvačića.

Prema njenim riječima, objekat Osnovne škole „Ljutica Bogdan" u potpunosti je funkcionalan za obavljanje nastavnog procesa.

- U prošloj godini, u okviru programa energetske efikasnosti, zamijenjena je stolarija i urađena termo fasada, a uređeni su i mokri čvorovi - dodala je Elezova.

Ona je navela da je u školi dobra situacija sa nastavnim kadrom, a škola je opremljena potrebnim učilima, uključujući i informatički kabinet.

- Za đake od prvog do trećeg razreda resorno ministarstvo obezbjeđuje besplatne udžbenike, a učenici starijih razreda sve nedostajuće udžbenike mogu dobiti u školskoj biblioteci - dodala je Elezova.

Vannastavne aktivnosti u školi, objasnila je Elezova, organizuju se u u skladu sa afinitetima nastavnika i djaka, tako da u ovoj školi uz literarnu i recitatorsku sekciju, djeluju atletska i sekcija istraživači zavičaja.

- U dvorištu škole postavljen je plastenik koji će biti korišten za nastavu, ali i mimo nje - rekla je Elezova.

Zbog malog broja đaka, ekskurzije se organizju svake druge godine, ali je ove godine odlazak đaka na ekskurziju izostao jer su roditelji odustali zbog visoke cijene.

- Zato su đaci išli na izlete, pa su obišli manastir Prebilovci, Mostar, Trebinje, Višegrad - rekla je Elezova.

Prva osnovna škola u Kalinoviku osnovana je 1887. godine godine.

Komentari 1
 • Generic placeholder image
  Mirce 25.06.2022. 16:22
  Logicno, vecina su u Lukavici.
Povezane vijesti
Počinje gradnja nove crkve u selu Romani za okupljanje generacija Počinje gradnja nove crkve u selu Romani za okupljanje generacija
Mitropolit Hrizostom danas osveštava zemljište za izgradnju crkve u Kalinoviku Mitropolit Hrizostom danas osveštava zemljište za izgradnju crkve u Kalinoviku
Mitropolit Hrizostom sutra osveštava zemljište za izgradnju crkve u Kalinoviku Mitropolit Hrizostom sutra osveštava zemljište za izgradnju crkve u Kalinoviku
Najčitanije
 • Saobraćajna nesreća u Potkrajevima
  23h 32m
  0
 • U saobraćajnoj nesreći u Potkrajevima poginulo jedno lice
  22h 19m
  0
 • U Palama traže radnika i nude platu od 4.500 KM
  5h 15m
  11
 • Suncobran ubio ženu
  4h 3m
  0
 • Šarović i Trivić na Romaniji
  21h 10m
  0