У први разред основне школе у Калиновику уписано пет ђака

25.06.2022. 13:44
1
ИЗВОР: srna.rs

У први разред основне школе у Калиновику у наредној школској години уписано је пет ђака, изјавила је Срни директор школе Верица Елез.

Она је навела да је свих петоро ђака, од којих су четири дјевојчице и један дјечак, били укључени у предсколски програм у октобру, новембру и децембру који се организује у општинама које немају обданишта, а који финансира Влада Републике Српске путем ресорног министарства.

- Нови првачићи похађали су и тромјесечни припремни програм овог прољећа - додала је Елезова.

Она је рекла да у шали каже да је у овој години број уписаних првачића за 70 одсто виши него прошле године, када су у први разред у калиновачку основну школу уписана три првачића.

- Број ђака варира из године у годину, а нашу школу укупно похађа 59 ученика од првог до деветог разреда - навела је Елезова и додала да с циљем останка породица са дјецом општина даје 2.000 КМ за сваког уписаног првачића.

Према њеним ријечима, објекат Основне школе „Љутица Богдан" у потпуности је функционалан за обављање наставног процеса.

- У прошлој години, у оквиру програма енергетске ефикасности, замијењена је столарија и урађена термо фасада, а уређени су и мокри чворови - додала је Елезова.

Она је навела да је у школи добра ситуација са наставним кадром, а школа је опремљена потребним училима, укључујући и информатички кабинет.

- За ђаке од првог до трећег разреда ресорно министарство обезбјеђује бесплатне уџбенике, а ученици старијих разреда све недостајуће уџбенике могу добити у школској библиотеци - додала је Елезова.

Ваннаставне активности у школи, објаснила је Елезова, организују се у у складу са афинитетима наставника и дјака, тако да у овој школи уз литерарну и рецитаторску секцију, дјелују атлетска и секција истраживачи завичаја.

- У дворишту школе постављен је пластеник који ће бити кориштен за наставу, али и мимо ње - рекла је Елезова.

Због малог броја ђака, екскурзије се организју сваке друге године, али је ове године одлазак ђака на екскурзију изостао јер су родитељи одустали због високе цијене.

- Зато су ђаци ишли на излете, па су обишли манастир Пребиловци, Мостар, Требиње, Вишеград - рекла је Елезова.

Прва основна школа у Калиновику основана је 1887. године године.

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  Mirce 25.06.2022. 16:22
  Logicno, vecina su u Lukavici.
Повезане вијести
Почиње градња нове цркве у селу Романи за окупљање генерација Почиње градња нове цркве у селу Романи за окупљање генерација
Митрополит Хризостом данас освештава земљиште за изградњу цркве у Калиновику Митрополит Хризостом данас освештава земљиште за изградњу цркве у Калиновику
Митрополит Хризостом сутра освештава земљиште за изградњу цркве у Калиновику Митрополит Хризостом сутра освештава земљиште за изградњу цркве у Калиновику
Најчитаније
 • Саобраћајна несрећа у Поткрајевима
  23h 44m
  0
 • У саобраћајној несрећи у Поткрајевима погинуло једно лице
  22h 31m
  0
 • У Палама траже радника и нуде плату од 4.500 КМ
  5h 27m
  11
 • Сунцобран убио жену
  4h 15m
  0
 • Шаровић и Тривић на Романији
  21h 22m
  0