U prvoj polovini godine za devet odsto manje krivičnih djela

15.07.2024. 20:42
0
IZVOR: srna.rs

U Republici Srpskoj u prvoj polovini godine počinjena su 3.234 krivična djela ili za 9,3 odsto manje nego u istom periodu lani, konstatovano je na proširenom kolegijumu ministra unutrašnjih poslova Srpske, koji je održan u Istočnom Sarajevu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske je nadležnim tužilaštvima podnijelo 2.654 izvještaja protiv 3.030 fizičkih i pravnih lica zbog sumnje da su počinila ova krivična djela.

Na proširenom kolegijumu, u prisustvu predsjednika Republike Milorada Dodika, konstatovano je da je povećan koeficijent ukupne rasvijetljenosti krivičnih djela, kao i koeficijent rasvijetljenosti po nepoznatom počiniocu.

Broj krivičnih djela opšteg kriminaliteta /2.579/ smanjen je za 13,2 odsto, a krivičnih djela protiv života i tijela /294/ za 11,2 odsto u odnosu na uporedni period.

Evidentirano je 21 krivično djelo protiv polnog integriteta što je manje za jedno, a broj krivičnih djela protiv seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta smanjen je za 60 odsto /evidentirano ih je 20/.

Na kolegijumu je konstatovano da su evidentirana 84 maloljetna delinkventa koja su izvršila ukupno 61 krivično djelo, a broj maloljetnih počinilaca je manji za 12,5 odsto. Broj slučajeva vršnjačkog nasilja je isti kao i u uporednom periodu, kada je evidentirano 35 slučajeva. Vršnjačko nasilje je izvršilo 45 maloljetnika.

Kada je riječ o nasilju u porodici, evidentirano je 505 slučajeva, što je manje za 11,7 odsto.

Imovinska krivična djela, kojih je bilo 1.077, su smanjena za 24 odsto, a pričinjena materijalna šteta iznosi oko osam miliona KM, što je manje za oko tri miliona KM.

Broj otkrivenih krivičnih djela u vezi sa zloupotrebama opojnih droga isti je kao i u uporednom periodu, kada je iznosio 186, a najviše je zaplijenjeno marihuane oko 28 kilograma.

Otkrivena su 324 krivična djela privrednog kriminaliteta, što je za 12,5 odsto više nego u istom periodu lani. Pričinjena materijalna šteta od privrednog kriminaliteta iznosi oko 29,5 miliona KM, što je za oko 19,5 miliona KM više nego u istom periodu lani, a stečena protivpravna imovinska korist iznosi oko 30,8 miliona KM, što je za oko 15 miliona KM više.

Evidentirano je i osam organizovanih kriminalnih grupa u vezi sa zloupotrebama opojnih droga, nedozvoljenim prometom oružja, falsifikovanjem službenih isprava, pranja novca, davanja mita, pomoći izvršiocu krivičnog djela, krijumčarenja migranata i nedozvoljenog prometa akciznih proizvoda, dok su u istom periodu prošle godine otkrivene četiri.

Ministarstvo je učestvovalo u sprovođenju 11 kriminalističkih obrada, od kojih je osam međunarodnih, u vezi sa visokotehnološkim kriminalom, a koje su usmjerene na otkrivanje dječje pornografije, kompjuterskih prevara, neovlaštenoog pristupa zaštićenom računaru, prevara, ucjena, iznuda i pranja novca. Broj otvorenih akcija je veći za dvije u odnosu na isti period 2023. godine.

Policijski službenici MUP-a su na teritoriji Republike Srpske pronašli i evidentirali 658 migranata koji su ilegalno prešli granicu BiH, što je za 78 odsto više nego u uporednom periodu.

U prvoj polovini godine broj saobraćajnih nezgoda bio je 5.177 i veći je za 9,2 odsto, dok je broj smrtno stradalih lica 45 smanjen za 10 u odnosu na uporedni period.

Iz saobraćaja su zbog prekršaja isključena 10.802 vozača ili za dva osto više, od čega 83,2 odsto zbog vožnje pod dejstvom alkohola. Isključeno je 130 vozača koji su upravljali vozilom pod dejstvom opijata, što je rast za 97 odsto. Isključeno je i 2.140 vozila ili za 25 odsto više, najviše zbog tehničke neispravnosti, konstatovano je na proširenom kolegijumu ministra unutrašnjih poslova Srpske.

Komentari 0
Povezane vijesti
Promovisan roman "Orahovac rovovima omeđen" Borislava Kosanovića Promovisan roman "Orahovac rovovima omeđen" Borislava Kosanovića
Slavija protiv Rudara i tradicije Slavija protiv Rudara i tradicije
„Dani Srbije u Srpskoj“: Projekcije četiri filma od 22. oktobra u Istočnom Novom Sarajevu „Dani Srbije u Srpskoj“: Projekcije četiri filma od 22. oktobra u Istočnom Novom Sarajevu
Najčitanije
  • Oporavilište Kasindo kao centar društvenih dešavanja
    19h 52m
    0
  • Pogača sa špinatom i sirom
    19h 54m
    0
  • Najava isključenja struje u Istočnoj Ilidži
    16h 6m
    0
  • Lažna "Temu" aplikacija krade podatke o karticama
    18h 57m
    0
  • Potvrđena optužnica protiv Paljanina zbog nasilja u porodici
    18h 51m
    0