У првој половини године за девет одсто мање кривичних дјела

15.07.2024. 20:42
0
ИЗВОР: srna.rs

У Републици Српској у првој половини године почињена су 3.234 кривична дјела или за 9,3 одсто мање него у истом периоду лани, констатовано је на проширеном колегијуму министра унутрашњих послова Српске, који је одржан у Источном Сарајеву.

Министарство унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске је надлежним тужилаштвима поднијело 2.654 извјештаја против 3.030 физичких и правних лица због сумње да су починила ова кривична дјела.

На проширеном колегијуму, у присуству предсједника Републике Милорада Додика, констатовано је да је повећан коефицијент укупне расвијетљености кривичних дјела, као и коефицијент расвијетљености по непознатом починиоцу.

Број кривичних дјела општег криминалитета /2.579/ смањен је за 13,2 одсто, а кривичних дјела против живота и тијела /294/ за 11,2 одсто у односу на упоредни период.

Евидентирано је 21 кривично дјело против полног интегритета што је мање за једно, а број кривичних дјела против сексуалног злостављања и искориштавања дјетета смањен је за 60 одсто /евидентирано их је 20/.

На колегијуму је констатовано да су евидентирана 84 малољетна делинквента која су извршила укупно 61 кривично дјело, а број малољетних починилаца је мањи за 12,5 одсто. Број случајева вршњачког насиља је исти као и у упоредном периоду, када је евидентирано 35 случајева. Вршњачко насиље је извршило 45 малољетника.

Када је ријеч о насиљу у породици, евидентирано је 505 случајева, што је мање за 11,7 одсто.

Имовинска кривична дјела, којих је било 1.077, су смањена за 24 одсто, а причињена материјална штета износи око осам милиона КМ, што је мање за око три милиона КМ.

Број откривених кривичних дјела у вези са злоупотребама опојних дрога исти је као и у упоредном периоду, када је износио 186, а највише је заплијењено марихуане око 28 килограма.

Откривена су 324 кривична дјела привредног криминалитета, што је за 12,5 одсто више него у истом периоду лани. Причињена материјална штета од привредног криминалитета износи око 29,5 милиона КМ, што је за око 19,5 милиона КМ више него у истом периоду лани, а стечена противправна имовинска корист износи око 30,8 милиона КМ, што је за око 15 милиона КМ више.

Евидентирано је и осам организованих криминалних група у вези са злоупотребама опојних дрога, недозвољеним прометом оружја, фалсификовањем службених исправа, прања новца, давања мита, помоћи извршиоцу кривичног дјела, кријумчарења миграната и недозвољеног промета акцизних производа, док су у истом периоду прошле године откривене четири.

Министарство је учествовало у спровођењу 11 криминалистичких обрада, од којих је осам међународних, у вези са високотехнолошким криминалом, а које су усмјерене на откривање дјечје порнографије, компјутерских превара, неовлаштеноог приступа заштићеном рачунару, превара, уцјена, изнуда и прања новца. Број отворених акција је већи за двије у односу на исти период 2023. године.

Полицијски службеници МУП-а су на територији Републике Српске пронашли и евидентирали 658 миграната који су илегално прешли границу БиХ, што је за 78 одсто више него у упоредном периоду.

У првој половини године број саобраћајних незгода био је 5.177 и већи је за 9,2 одсто, док је број смртно страдалих лица 45 смањен за 10 у односу на упоредни период.

Из саобраћаја су због прекршаја искључена 10.802 возача или за два осто више, од чега 83,2 одсто због вожње под дејством алкохола. Искључено је 130 возача који су управљали возилом под дејством опијата, што је раст за 97 одсто. Искључено је и 2.140 возила или за 25 одсто више, највише због техничке неисправности, констатовано је на проширеном колегијуму министра унутрашњих послова Српске.

Коментари 0
Повезане вијести
Урош Гутић и Емина Алагић побједници уличне трке на пет километара Урош Гутић и Емина Алагић побједници уличне трке на пет километара
План редукције воде за недјељу, 8. септембар План редукције воде за недјељу, 8. септембар
У Источном Новом Сарајеву данас привремена обустава саобраћаја У Источном Новом Сарајеву данас привремена обустава саобраћаја
Најчитаније
  • Погледајте маршруту уличне трке у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
    13h 21m
    0
  • План редукције воде за недјељу, 8. септембар
    5h 44m
    6
  • Преминуо Славо Кукић
    10h 17m
    1
  • У Источном Новом Сарајеву данас привремена обустава саобраћаја
    13h 14m
    0
  • На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде
    13h 5m
    0