U Rudom predstavljanje knjige "Dnevnik ratnog hirurga"

27.11.2021. 11:09
0
IZVOR: SRNA

U okviru manifestacije "Vidakovićevi dani kulture" u Rudom će večeras biti predstavljeno drugo dopunjeno izdanje knjige "Dnevnik ratnog hirurga" doktora Miodraga Lazića, koju je Novinska agencija Republike Srpske - SRNA objavila posthumno.

Od prvog do drugog objavljivanja knjige prošle su 24 godine, a urednik drugog izdanja Branislav Ilić kaže da je ono dopunjeno svjedočenjima ranjenika čiji je život spasio doktor Lazić, kolega iz ratnih bolnica i Kliničkog centra u Nišu gdje je radio, utiscima nakon njegove smrti u Republici Srpskoj, Srbiji, dijaspori, telegramima saučešća rukovodstva Srpske i Srbije, njegovim oproštajnim pismom i sa nekoliko pjesama posvećenih doktoru Laziću.

Prema Ilićevim riječima, "Dnevnik ratnog hirurga" spomenik je čovjeku izraslom u teškom vremenu velikih stradanja i male nade, ali i svim zdravstvenim radnicima koji su u ratu žrtvovali svoje živote da bi spašavali tuđe.

"Dnevnik ratnog hirurga" biće predstavljen u 17.00 časova u Domu kulture u Rudom, a o knjizi će govoriti Ilić i korecenzent Zoran Žuža, ratni reporter i jedan od pacijenata doktora Lazića.

Doktor Miodrag Lazić je tokom devedesetih godina prošlog vijeka bio ratni hirurg dobrovoljac u Republici Srpskoj Krajini i Republici Srpskoj, kao hirurg je učestvovao u proboju koridora 1992. godine, bio je dobrovoljac u ratnoj bolnici "Koran" na Palama i jedan od osnivača bolnice "Žica" u Blažuju, na prvoj liniji fronta u Sarajevu.

U toj zdravstvenoj ustanovi ostao je 40 mjeseci i obavio više od 3.500 operacija.

Za sve vrijeme boravka na ratištima, doktor Lazić je vodio svoj ratni dnevnik, koji je 1996. godine u izdanju Srne ugledao svjetlost dana.

Hirurg Miodrag Lazić /65/ preminuo je 14. aprila u Nišu od posljedica virusa korona, a sahranjen je 18. aprila na niškom Novom groblju uz pjesmu "Marš na Drinu", što je bila njegova želja.

Komentari 0
Povezane vijesti
U četvrtak promocija knjige „...i druge priče“ Saše Kneževića U četvrtak promocija knjige „...i druge priče“ Saše Kneževića
Promovisana knjiga „Srbija od vinčanske civilizacije do 1918. godine“ u Istočnom Sarajevu Promovisana knjiga „Srbija od vinčanske civilizacije do 1918. godine“ u Istočnom Sarajevu
Sutra promocija knjige „Srbija od vinčanske civilizacije“ Sutra promocija knjige „Srbija od vinčanske civilizacije“
Najčitanije
  • U subotu obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    19h 29m
    0
  • Sjećanje na Icu - djevojčicu lavljeg srca
    22h 53m
    0
  • Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM
    18h 22m
    0
  • Jerej Vidak Vujadinović - Dječak
    9h 59m
    0
  • U Srednjoj školi „28. juni“ održan okrugli sto o značaju i zaštiti mentalnog zdravlja (FOTO)
    9h 40m
    0