У Рудом представљање књиге "Дневник ратног хирурга"

27.11.2021. 11:09
0
ИЗВОР: СРНА

У оквиру манифестације "Видаковићеви дани културе" у Рудом ће вечерас бити представљено друго допуњено издање књиге "Дневник ратног хирурга" доктора Миодрага Лазића, коју је Новинска агенција Републике Српске - СРНА објавила постхумно.

Од првог до другог објављивања књиге прошле су 24 године, а уредник другог издања Бранислав Илић каже да је оно допуњено свједочењима рањеника чији је живот спасио доктор Лазић, колега из ратних болница и Клиничког центра у Нишу гдје је радио, утисцима након његове смрти у Републици Српској, Србији, дијаспори, телеграмима саучешћа руководства Српске и Србије, његовим опроштајним писмом и са неколико пјесама посвећених доктору Лазићу.

Према Илићевим ријечима, "Дневник ратног хирурга" споменик је човјеку израслом у тешком времену великих страдања и мале наде, али и свим здравственим радницима који су у рату жртвовали своје животе да би спашавали туђе.

"Дневник ратног хирурга" биће представљен у 17.00 часова у Дому културе у Рудом, а о књизи ће говорити Илић и корецензент Зоран Жужа, ратни репортер и један од пацијената доктора Лазића.

Доктор Миодраг Лазић је током деведесетих година прошлог вијека био ратни хирург добровољац у Републици Српској Крајини и Републици Српској, као хирург је учествовао у пробоју коридора 1992. године, био је добровољац у ратној болници "Коран" на Палама и један од оснивача болнице "Жица" у Блажују, на првој линији фронта у Сарајеву.

У тој здравственој установи остао је 40 мјесеци и обавио више од 3.500 операција.

За све вријеме боравка на ратиштима, доктор Лазић је водио свој ратни дневник, који је 1996. године у издању Срне угледао свјетлост дана.

Хирург Миодраг Лазић /65/ преминуо је 14. априла у Нишу од посљедица вируса корона, а сахрањен је 18. априла на нишком Новом гробљу уз пјесму "Марш на Дрину", што је била његова жеља.

Коментари 0
Повезане вијести
Африканка из Кеније се удала за Србина у Рудо (ФОТО) Африканка из Кеније се удала за Србина у Рудо (ФОТО)
Промовисана књига "Сокаком до успомена" Ковиљке Гавриловић на Сокоцу Промовисана књига "Сокаком до успомена" Ковиљке Гавриловић на Сокоцу
Збирка приповједака "Е, мој соколе" Слобе Ковачевића угледала свјетло дана Збирка приповједака "Е, мој соколе" Слобе Ковачевића угледала свјетло дана
Најчитаније
 • Детаљи убиства у Рогатици: Ловац из нехата убио другог ловца
  6h 20m
  0
 • Због пса репетирао пиштољ према породици
  12h 19m
  6
 • Ухапшен због убиства у општини Рогатица
  7h 56m
  0
 • Аустралија депортује Ђоковића из земље
  17h 53m
  1
 • Шмит: Нећу повући Инцков закон, на Додика више не треба рачунати
  7h 35m
  9