У Рудом представљање књиге "Дневник ратног хирурга"

27.11.2021. 11:09
0
ИЗВОР: СРНА

У оквиру манифестације "Видаковићеви дани културе" у Рудом ће вечерас бити представљено друго допуњено издање књиге "Дневник ратног хирурга" доктора Миодрага Лазића, коју је Новинска агенција Републике Српске - СРНА објавила постхумно.

Од првог до другог објављивања књиге прошле су 24 године, а уредник другог издања Бранислав Илић каже да је оно допуњено свједочењима рањеника чији је живот спасио доктор Лазић, колега из ратних болница и Клиничког центра у Нишу гдје је радио, утисцима након његове смрти у Републици Српској, Србији, дијаспори, телеграмима саучешћа руководства Српске и Србије, његовим опроштајним писмом и са неколико пјесама посвећених доктору Лазићу.

Према Илићевим ријечима, "Дневник ратног хирурга" споменик је човјеку израслом у тешком времену великих страдања и мале наде, али и свим здравственим радницима који су у рату жртвовали своје животе да би спашавали туђе.

"Дневник ратног хирурга" биће представљен у 17.00 часова у Дому културе у Рудом, а о књизи ће говорити Илић и корецензент Зоран Жужа, ратни репортер и један од пацијената доктора Лазића.

Доктор Миодраг Лазић је током деведесетих година прошлог вијека био ратни хирург добровољац у Републици Српској Крајини и Републици Српској, као хирург је учествовао у пробоју коридора 1992. године, био је добровољац у ратној болници "Коран" на Палама и један од оснивача болнице "Жица" у Блажују, на првој линији фронта у Сарајеву.

У тој здравственој установи остао је 40 мјесеци и обавио више од 3.500 операција.

За све вријеме боравка на ратиштима, доктор Лазић је водио свој ратни дневник, који је 1996. године у издању Срне угледао свјетлост дана.

Хирург Миодраг Лазић /65/ преминуо је 14. априла у Нишу од посљедица вируса корона, а сахрањен је 18. априла на нишком Новом гробљу уз пјесму "Марш на Дрину", што је била његова жеља.

Коментари 0
Повезане вијести
У недјељу промоција књиге "Српско срце Јоханово" у Палама У недјељу промоција књиге "Српско срце Јоханово" у Палама
Промовисана књига „...и друге приче“ Саше Кнежевића у Источном Сарајеву Промовисана књига „...и друге приче“ Саше Кнежевића у Источном Сарајеву
У четвртак промоција књиге „...и друге приче“ Саше Кнежевића У четвртак промоција књиге „...и друге приче“ Саше Кнежевића
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    8h 7m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    9h 22m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    15h 13m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    13h 40m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    15h 32m
    0