U školama u RS najspornija zapošljavanja

25.09.2019. 09:07
0
IZVOR: nezavisne.com

Najčešći propusti koje su prosvjetni inspektori konstatovali u osnovnim i srednjim školama odnose se na proceduru za popunu upražnjenih radnih mjesta, kao i na formiranje i rad stručnih organa škole i organa upravljanja i rukovođenja, potvrdili su "Nezavisnim" u Inspektoratu Republike Srpske.

-Kada su u pitanju kontrole nad primjenom Zakona o visokom obrazovanju na visokoškolskim ustanovama, između ostalog su utvrđene nepravilnosti koje se odnose na sprovođenje postupka i ispunjenost uslova za izbor nastavnika i saradnika, ispunjenost uslova za izbor akademskog osoblja u naučno-nastavna zvanja, kao i ažurno vođenje propisanih evidencija-, kazali su u Inspektoratu RS.

Dodali su da su se, kada je u pitanju predškolsko vaspitanje i obrazovanje, propusti najčešće odnosili na ažurno vođenje evidencije i dokumentacije, kao i na blagovremeno vršenje ljekarskih pregleda radnika.

Spasoje Vasiljević, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola dobojske regije, istakao je da se kandidati na konkurs obično žale pokušavajući da dođu do posla.

-S obzirom na to da već izvjestan broj godina postoji pravilnik, vrlo mali broj konkursa se poništava, ali i svi radnici na neki način pokušavaju da obore konkurs negdje iz objektivnih, negdje iz subjektivnih razloga-, naveo je Vasiljević.

Kako dodaje, pravilnik je ostavio jedan dio subjektivnosti koji se odnosi na intervju, a koji nosi maksimum tri, a minimum jedan bod, tako da je to prostor gdje poslodavac preko svoje komisije procjenjuje neke nijanse kod kandidata.

 -Sve ostalo je objektivnog karaktera, tako da taj prostor postoji i vjerovatno je to ono zbog čega kandidati postavljaju prigovore, ali postoji i onaj dio koji se odnosi na testiranje što je, po mom mišljenju, malo i viška-, smatra Vasiljević.

Kako kaže, testiranje bi trebalo da se odnosi na sam pedagoški rad, a ne na struku za koju kandidati imaju validne diplome, ali i tu je, ističe, poslodavcu ostavljen prostor da vrši odabir, što predstavlja osnov za nezadovoljstva kandidata.

Iz Univerziteta u Banjaluci naveli su da je Prosvjetna inspekcija tokom septembra obavila vanrednu inspekciju na svim članicama Univerziteta.

-Tokom te kontrole nije utvrđena nijedna ozbiljna nepravilnost ili nezakonitost, osim u jednom predmetu gdje se radilo samo o ispunjenosti zakonskog roka za okončanje postupka izbora nastavnika u akademsko zvanje i to za nastavnika koji je već ranije angažovan na Univerzitetu u Banjaluci-, kazali su u Univerzitetu.

Dodali su da je Univerzitet u posljednje dvije godine izvršio niz izmjena i dopuna nekoliko internih akata te usvojio nove akte, a sve u cilju unapređenja akademskih standarda za izbor nastavnika i saradnika u akademska zvanja, kao i striktnog poštovanja Zakona o visokom obrazovanju.

Kako su naglasili u Inspektoratu, Republička prosvjetna inspekcija je za sedam mjeseci ove godine izvršila 598 kontrola, od čega je 119 bilo sa određenim propustima.

-U cilju otklanjanja utvrđenih nepravilnosti izrečeno je 113 upravnih mjera, kojima je naloženo preduzimanje potrebnih radnji, dok je zbog počinjenih prekršaja izdato 12 prekršajnih naloga u vrijednosti od 19.000 KM-, istakli su u Inspektoratu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Haos u školi: Bačen suzavac, više od 30 đaka u bolnici! Haos u školi: Bačen suzavac, više od 30 đaka u bolnici!
Učenica donijela sjekiru u školu Učenica donijela sjekiru u školu
Grupa učenika pretukla vršnjaka u Tuzli: Prijetili mu da će ga isjeći Grupa učenika pretukla vršnjaka u Tuzli: Prijetili mu da će ga isjeći
Najčitanije
  • Dan kada je otišao Sena - „Kišni čovjek“
    19h 11m
    4
  • Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
    18h 6m
    3
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    12h 54m
    0
  • Utopio se otac devetoro djece
    14h 0m
    0
  • Međunarodni praznik rada, 1. maj – simbol borbe za bolji i pravedniji svijet
    22h 28m
    0