U srijedu nastavak suđenja za zločine u Dobrovoljačkoj

13.03.2023. 10:39
0
IZVOR: srna.rs

U Sudu BiH u srijedu, 15. marta, trebalo bi da bude nastavljeno suđenje Ejupu Ganiću i još devetorici saoptuženih za zločine nad pripadnicima JNA i civilima u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 3. maja 1992. godine.

Planirano je saslušanje jednog svjedoka Tužilaštva BiH, najavljeno je iz Suda BiH.

Za napad na kolonu, ubistva, ranjavanje i zlostavljanje pripadnika JNA i civila optuženi su Ejup Ganić, Zaim Backović, Hasan Efendić, Hamid Bahto, Fikret Muslimović, Jusuf Pušina, Bakir Alispahić, Enes Bezdrob, Ismet Dahić i Mahir Žiško, koji su obavljali visoke političke, vojne i policijske dužnosti.

Početak ročišta najavljen je za 13.00 časova.

Na prošlom ročištu, koje je održano 22. februara, svjedok Tužilaštva pred Sudom BiH rekao je da su ga nakon zarobljavanja iz kolone u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu u prostorijama FIS-a tukli i nogama i puškom u više navrata i da od tog premlaćivanja trpi posljedice i danas.

Svjedok, kome je sudsko Vijeće odobrilo da mu se u javosti ne otkriva identitet, rekao je i da je od stresa za kratko vrijeme osijedio, da i danas vrlo često ne može da spava i da mu se često, pogotovo u maju, vraćaju traumatične slike koje je preživio.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sutra nastavak suđenja za zločine u Dobrovoljačkoj Sutra nastavak suđenja za zločine u Dobrovoljačkoj
Svjedok ispričao da su mu brat i otac ubijeni na kućnom pragu Svjedok ispričao da su mu brat i otac ubijeni na kućnom pragu
Nastavak suđenja Tačiju i ostalim Nastavak suđenja Tačiju i ostalim
Najčitanije
 • Havana - torta nad tortama
  6h 47m
  1
 • Gorio automobil u Istočnoj Ilidži
  7h 22m
  0
 • Uhapšeni prilikom primopredaje četiri kilograma kokaina
  18h 23m
  0
 • Aleksandri Ilić potrebna pomoć da ode na banjsko liječenje
  19h 30m
  0
 • U Planinarskom društvu "Glasinac" još jedan osposobljen vodič
  23h 53m
  0