U Srpsku stiže 461 dijete sa Kosova

26.05.2022. 19:35
0
IZVOR: srpskainfo.com

Predsjednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Milorad Arlov rekao je Srni da je današnjom odlukom Savjeta ministara o odobrenju ulaska za 461 dijete sa Kosova i Metohije otklonjena posljednja prepreka za dolazak djece i realizaciju projekta „Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske".

Ova odluka veoma je važna za realizaciju projekta našeg Odbora i dolazak djece iz Kosovske Mitrovice, Zvečana, Leposavića, Zubinog Potoka, Srbice, Goraždevca, Osojana, Kline, Velike Hoče, Orahovca, Kosova Polja, Lipljana, Novog Brda, Kosovske Kamenice, Vitine,Pasjana, Parteša i drugih mjesta – naglasio je Arlov.

On je dodao da je Odbor početkom aprila uputio molbu Ministarstrvu bezbjednosti u Savjetu ministara da odobri ulazak školske djece uzrasta od 10 do 15 godina sa Kosova i Metohije koji nemaju lična dokumenta i tako omogući realizaciji desetog jubilarnog projekta „Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske”.

Prema njegovim riječima, djeca će u pratnji oko 45 prosvjetnih radnika doputovati 25. juna u 11 autobusa.

– Veći broj, osam autobusa dolazi preko graničnog prelaza Pavlovića most kod Bijeljine i putuju u Prijedor, Banjaluku, Gradišku, Čelinac, Prnjavor, Šamac, Brod, Pelagićevo, Doboj i Bijeljinu, gdje ćemo ih dočekati u Etno selu `Stanišić`. Ostala tri autobusa ulaze na granični prelaz Vardište kod Višegrada koji putuju za Sokolac, Istočno Novo Sarajevo i Trebinje – naveo je Arlov.

On je podsjetio da gosti ostaju do 2. jula, a 25. juna doći će i djeca i mladi sa poteškoćama u razvoju u pratnji roditelja iz Udruženja roditelja „Podrži me”, za koje je izgrađen i Dnevni centar u Kosovskoj Mitrovici.

On je dodao da su ta djeca i roditelji gosti Odbora i biće ove godine u Banjaluci.

Arlov je napomenuo da Srpska djeca iz Gline sa Banije iz Hrvatske dolaze 30. juna na jednodnevni izlet.

– Uspjeli smo i ove godine da obezbijedimo sve što je potrebno da ugostimo našu djecu sa Kosova i Metohije i Gline, pružimo gostoprimstvo, povežemo sa vršnjacima i pokušamo uljepšati početak ljetnjih školskih praznika –  istakao je Arlov.

On je rekao da je dogovoreno da će djecu sa Kosova i Metohije u Etno selu „Stanišić” dočekati i direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, a da je upućen poziv za centralni doček i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Arlov je zahvalio Ministarstvu bezbjednosti i Savjetu ministara što su i ove godine odobrili ulazak djeci sa Kosova i Metohije „i tako značajno podržali ovaj veliki i jedinstveni projekat u regionu”.

- Hvala za podršku Ministarstvu prosvjete i kulture, Ministarstvu porodice omladine i sporta, Ministarstvu trgovine i turizma Republike Srpske. Zahvaljujemo se i Upravi za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu u Vladi Srbije, Fondu za izbjegla i raseljena lica Vojvodine i Kancelariji za Kosovo i Metohiji na podršci - dodao je Arlov.

Arlov je posebnu zahvalnost uputio za 13 lokalnih zajednica Republike Srpske, oko 20 osnovnih škola i oko 450 porodica domaćina djeci sa Kosova i Metohije.

Komentari 0
Povezane vijesti
Slučajevi krađe djece potresaju i Sloveniju Slučajevi krađe djece potresaju i Sloveniju
Ko je bila Marica Mirić čiju je sliku pokazao Vučić na sjednici Savjeta bezbjednosti UN? Ko je bila Marica Mirić čiju je sliku pokazao Vučić na sjednici Savjeta bezbjednosti UN?
Najmlađi pacijent na odjelu psihijatrije u Srpskoj imao dvije godine Najmlađi pacijent na odjelu psihijatrije u Srpskoj imao dvije godine
Najčitanije
  • Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
    17h 0m
    5
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    34m
    0
  • Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici
    19h 43m
    0
  • Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
    14h 35m
    6
  • Na planinarskom pohodu na Romaniji očekuje se oko 200 učesnika
    23h 28m
    0