U Srpsku stiže 461 dijete sa Kosova

26.05.2022. 19:35
0
IZVOR: srpskainfo.com

Predsjednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Milorad Arlov rekao je Srni da je današnjom odlukom Savjeta ministara o odobrenju ulaska za 461 dijete sa Kosova i Metohije otklonjena posljednja prepreka za dolazak djece i realizaciju projekta „Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske".

Ova odluka veoma je važna za realizaciju projekta našeg Odbora i dolazak djece iz Kosovske Mitrovice, Zvečana, Leposavića, Zubinog Potoka, Srbice, Goraždevca, Osojana, Kline, Velike Hoče, Orahovca, Kosova Polja, Lipljana, Novog Brda, Kosovske Kamenice, Vitine,Pasjana, Parteša i drugih mjesta – naglasio je Arlov.

On je dodao da je Odbor početkom aprila uputio molbu Ministarstrvu bezbjednosti u Savjetu ministara da odobri ulazak školske djece uzrasta od 10 do 15 godina sa Kosova i Metohije koji nemaju lična dokumenta i tako omogući realizaciji desetog jubilarnog projekta „Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske”.

Prema njegovim riječima, djeca će u pratnji oko 45 prosvjetnih radnika doputovati 25. juna u 11 autobusa.

– Veći broj, osam autobusa dolazi preko graničnog prelaza Pavlovića most kod Bijeljine i putuju u Prijedor, Banjaluku, Gradišku, Čelinac, Prnjavor, Šamac, Brod, Pelagićevo, Doboj i Bijeljinu, gdje ćemo ih dočekati u Etno selu `Stanišić`. Ostala tri autobusa ulaze na granični prelaz Vardište kod Višegrada koji putuju za Sokolac, Istočno Novo Sarajevo i Trebinje – naveo je Arlov.

On je podsjetio da gosti ostaju do 2. jula, a 25. juna doći će i djeca i mladi sa poteškoćama u razvoju u pratnji roditelja iz Udruženja roditelja „Podrži me”, za koje je izgrađen i Dnevni centar u Kosovskoj Mitrovici.

On je dodao da su ta djeca i roditelji gosti Odbora i biće ove godine u Banjaluci.

Arlov je napomenuo da Srpska djeca iz Gline sa Banije iz Hrvatske dolaze 30. juna na jednodnevni izlet.

– Uspjeli smo i ove godine da obezbijedimo sve što je potrebno da ugostimo našu djecu sa Kosova i Metohije i Gline, pružimo gostoprimstvo, povežemo sa vršnjacima i pokušamo uljepšati početak ljetnjih školskih praznika –  istakao je Arlov.

On je rekao da je dogovoreno da će djecu sa Kosova i Metohije u Etno selu „Stanišić” dočekati i direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, a da je upućen poziv za centralni doček i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Arlov je zahvalio Ministarstvu bezbjednosti i Savjetu ministara što su i ove godine odobrili ulazak djeci sa Kosova i Metohije „i tako značajno podržali ovaj veliki i jedinstveni projekat u regionu”.

- Hvala za podršku Ministarstvu prosvjete i kulture, Ministarstvu porodice omladine i sporta, Ministarstvu trgovine i turizma Republike Srpske. Zahvaljujemo se i Upravi za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu u Vladi Srbije, Fondu za izbjegla i raseljena lica Vojvodine i Kancelariji za Kosovo i Metohiji na podršci - dodao je Arlov.

Arlov je posebnu zahvalnost uputio za 13 lokalnih zajednica Republike Srpske, oko 20 osnovnih škola i oko 450 porodica domaćina djeci sa Kosova i Metohije.

Komentari 0
Povezane vijesti
Uhapšen jedini Srbin koji živi u Vitomirici kod Peći Uhapšen jedini Srbin koji živi u Vitomirici kod Peći
Godišnjica otmice srpskih rudara na Kosovu i Metohiji Godišnjica otmice srpskih rudara na Kosovu i Metohiji
Predstavljena nova pjesma i spot o Kosmetu “Poleteo soko sivi” Predstavljena nova pjesma i spot o Kosmetu “Poleteo soko sivi”
Najčitanije
 • Preminula Suzana Rađen Todorić
  15h 53m
  1
 • Dodik kandidat za predsjednika Srpske, Cvijanovićeva za Predsjedništvo BiH
  17h 1m
  1
 • Utvrđena rang-lista za dodjelu 50 stipendija
  20h 54m
  0
 • Kako je Vojsci Republike Srpske 1992. godine nepravedno oduzet aerodrom Butmir
  20h 39m
  3
 • Sutra obustava saobraćaja u dijelu Istočnog Novog Sarajeva
  16h 40m
  0