У Српску стиже 461 дијете са Косова

26.05.2022. 19:35
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Предсједник Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији Милорад Арлов рекао је Срни да је данашњом одлуком Савјета министара о одобрењу уласка за 461 дијете са Косова и Метохије отклоњена посљедња препрека за долазак дјеце и реализацију пројекта „Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске".

Ова одлука веома је важна за реализацију пројекта нашег Одбора и долазак дјеце из Косовске Митровице, Звечана, Лепосавића, Зубиног Потока, Србице, Гораждевца, Осојана, Клине, Велике Хоче, Ораховца, Косова Поља, Липљана, Новог Брда, Косовске Каменице, Витине,Пасјана, Партеша и других мјеста – нагласио је Арлов.

Он је додао да је Одбор почетком априла упутио молбу Министарстрву безбједности у Савјету министара да одобри улазак школске дјеце узраста од 10 до 15 година са Косова и Метохије који немају лична документа и тако омогући реализацији десетог јубиларног пројекта „Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске”.

Према његовим ријечима, дјеца ће у пратњи око 45 просвјетних радника допутовати 25. јуна у 11 аутобуса.

– Већи број, осам аутобуса долази преко граничног прелаза Павловића мост код Бијељине и путују у Приједор, Бањалуку, Градишку, Челинац, Прњавор, Шамац, Брод, Пелагићево, Добој и Бијељину, гдје ћемо их дочекати у Етно селу `Станишић`. Остала три аутобуса улазе на гранични прелаз Вардиште код Вишеграда који путују за Соколац, Источно Ново Сарајево и Требиње – навео је Арлов.

Он је подсјетио да гости остају до 2. јула, а 25. јуна доћи ће и дјеца и млади са потешкоћама у развоју у пратњи родитеља из Удружења родитеља „Подржи ме”, за које је изграђен и Дневни центар у Косовској Митровици.

Он је додао да су та дјеца и родитељи гости Одбора и биће ове године у Бањалуци.

Арлов је напоменуо да Српска дјеца из Глине са Баније из Хрватске долазе 30. јуна на једнодневни излет.

– Успјели смо и ове године да обезбиједимо све што је потребно да угостимо нашу дјецу са Косова и Метохије и Глине, пружимо гостопримство, повежемо са вршњацима и покушамо уљепшати почетак љетњих школских празника –  истакао је Арлов.

Он је рекао да је договорено да ће дјецу са Косова и Метохије у Етно селу „Станишић” дочекати и директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић, а да је упућен позив за централни дочек и предсједнику Србије Александру Вучићу.

Арлов је захвалио Министарству безбједности и Савјету министара што су и ове године одобрили улазак дјеци са Косова и Метохије „и тако значајно подржали овај велики и јединствени пројекат у региону”.

- Хвала за подршку Министарству просвјете и културе, Министарству породице омладине и спорта, Министарству трговине и туризма Републике Српске. Захваљујемо се и Управи за сарадњу са дијаспором и Србима у региону у Влади Србије, Фонду за избјегла и расељена лица Војводине и Канцеларији за Косово и Метохији на подршци - додао је Арлов.

Арлов је посебну захвалност упутио за 13 локалних заједница Републике Српске, око 20 основних школа и око 450 породица домаћина дјеци са Косова и Метохије.

Коментари 0
Повезане вијести
Годишњица отмице српских рудара на Косову и Метохији Годишњица отмице српских рудара на Косову и Метохији
Представљена нова пјесма и спот о Космету “Полетео соко сиви” Представљена нова пјесма и спот о Космету “Полетео соко сиви”
Дјеца до 18 година ослобођена плаћања партиципације у Српској Дјеца до 18 година ослобођена плаћања партиципације у Српској
Најчитаније
 • Извучени добитници карата за концерт Драгане Мирковић
  11h 43m
  0
 • У први разред основне школе у Калиновику уписано пет ђака
  8h 45m
  1
 • Нестао Неђо Цвијетиновић
  1h 47m
  0
 • Конференција беба у Рогатици – Павле Бојат предсједник (ФОТО)
  3h 21m
  1
 • Превозници гасе камионе због високих цијена горива
  11h 1m
  0