У Српску стиже 461 дијете са Косова

26.05.2022. 19:35
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Предсједник Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији Милорад Арлов рекао је Срни да је данашњом одлуком Савјета министара о одобрењу уласка за 461 дијете са Косова и Метохије отклоњена посљедња препрека за долазак дјеце и реализацију пројекта „Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске".

Ова одлука веома је важна за реализацију пројекта нашег Одбора и долазак дјеце из Косовске Митровице, Звечана, Лепосавића, Зубиног Потока, Србице, Гораждевца, Осојана, Клине, Велике Хоче, Ораховца, Косова Поља, Липљана, Новог Брда, Косовске Каменице, Витине,Пасјана, Партеша и других мјеста – нагласио је Арлов.

Он је додао да је Одбор почетком априла упутио молбу Министарстрву безбједности у Савјету министара да одобри улазак школске дјеце узраста од 10 до 15 година са Косова и Метохије који немају лична документа и тако омогући реализацији десетог јубиларног пројекта „Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске”.

Према његовим ријечима, дјеца ће у пратњи око 45 просвјетних радника допутовати 25. јуна у 11 аутобуса.

– Већи број, осам аутобуса долази преко граничног прелаза Павловића мост код Бијељине и путују у Приједор, Бањалуку, Градишку, Челинац, Прњавор, Шамац, Брод, Пелагићево, Добој и Бијељину, гдје ћемо их дочекати у Етно селу `Станишић`. Остала три аутобуса улазе на гранични прелаз Вардиште код Вишеграда који путују за Соколац, Источно Ново Сарајево и Требиње – навео је Арлов.

Он је подсјетио да гости остају до 2. јула, а 25. јуна доћи ће и дјеца и млади са потешкоћама у развоју у пратњи родитеља из Удружења родитеља „Подржи ме”, за које је изграђен и Дневни центар у Косовској Митровици.

Он је додао да су та дјеца и родитељи гости Одбора и биће ове године у Бањалуци.

Арлов је напоменуо да Српска дјеца из Глине са Баније из Хрватске долазе 30. јуна на једнодневни излет.

– Успјели смо и ове године да обезбиједимо све што је потребно да угостимо нашу дјецу са Косова и Метохије и Глине, пружимо гостопримство, повежемо са вршњацима и покушамо уљепшати почетак љетњих школских празника –  истакао је Арлов.

Он је рекао да је договорено да ће дјецу са Косова и Метохије у Етно селу „Станишић” дочекати и директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић, а да је упућен позив за централни дочек и предсједнику Србије Александру Вучићу.

Арлов је захвалио Министарству безбједности и Савјету министара што су и ове године одобрили улазак дјеци са Косова и Метохије „и тако значајно подржали овај велики и јединствени пројекат у региону”.

- Хвала за подршку Министарству просвјете и културе, Министарству породице омладине и спорта, Министарству трговине и туризма Републике Српске. Захваљујемо се и Управи за сарадњу са дијаспором и Србима у региону у Влади Србије, Фонду за избјегла и расељена лица Војводине и Канцеларији за Косово и Метохији на подршци - додао је Арлов.

Арлов је посебну захвалност упутио за 13 локалних заједница Републике Српске, око 20 основних школа и око 450 породица домаћина дјеци са Косова и Метохије.

Коментари 0
Повезане вијести
Случајеви крађе дјеце потресају и Словенију Случајеви крађе дјеце потресају и Словенију
Ко је била Марица Мирић чију је слику показао Вучић на сједници Савјета безбједности УН? Ко је била Марица Мирић чију је слику показао Вучић на сједници Савјета безбједности УН?
Најмлађи пацијент на одјелу психијатрије у Српској имао двије године Најмлађи пацијент на одјелу психијатрије у Српској имао двије године
Најчитаније
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    21h 51m
    7
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    7h 50m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    6h 17m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    8h 9m
    0
  • "Кад ти живот створи хиљаду разлога за плакање, ти му покажи хиљаду разлога за осмијех!"
    9h 7m
    1