U subotu na Ostrogu pomen za stradale u “Oluji”

04.08.2022. 17:48
0
IZVOR: srna.rs

Srpski nacionalni savjet Crne Gore organizovaće u subotu, 6. avgusta, u gornjem manastiru Ostrog pomen za stradale u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji “Oluja” povodom 27 godina od ove zločinačke akcije.

- Navršava se 27 godina od najsvirepijih zločina i najvećeg etničkog čišćenja srpskog naroda koje se dogodilo od 4. do 7. avgusta 1995. godine, kada su NATO pakt i hrvatske snage ubile više hiljada nedužnih žena, djece i staraca, i protjerale više od 250.000 Srba sa područja Banije, Like, Korduna i Sjeverne Dalmacije, odnosno iz Republike Srpske Krajine - saopštio je Srpski nacionalni savjet.

Povodom toga delegacija Srpskog nacionalnog savjeta će u subotu u gornjem manastiru Ostrog prislužiti svijeće za stradale žrtve pogroma srpskog naroda.

Delegacija Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore okupiće se u 7.00 časova ispred Srpske kuće u Podgorici odakle će krenuti ka Manastiru Ostrog gdje je okupljanje predviđeno za 9.00 časova.

Hrvatske snage su 4. avgusta 1995. godine napale Republiku Srpsku Krajinu – teritoriju formalno pod zaštitom mirovnih snaga UN, počinivši niz zločina i protjeravši 250.000 Srba.

U zločinačkoj akciji “Oluja” je, prema evidenciji “Veritasa”, 1.872 Srba poginulo i nestalo.

Hrvatska vojska je tokom ofanzive i nakon pada Krajine počinila zločine nad srpskim civilima, a spaljeno je više od 22.000 srpskih kuća.

Komentari 0
Povezane vijesti
Junački sinovi Srpske Ilidže odbranili svoja ognjišta (FOTO) Junački sinovi Srpske Ilidže odbranili svoja ognjišta (FOTO)
Danas odavanje počasti poginulim tokom prvog napada na Ilidžu Danas odavanje počasti poginulim tokom prvog napada na Ilidžu
U nedjelju parastos za dr Miodraga Lazića – četiri godine od smrti čuvenog dr Laze U nedjelju parastos za dr Miodraga Lazića – četiri godine od smrti čuvenog dr Laze
Najčitanije
  • Na današnji dan rođen Filip Višnjić
    6h 21m
    0
  • Autobus sletio u provaliju kod Makarske (VIDEO)
    20h 35m
    0
  • Snijeg ponovo zabijelio BiH
    18h 42m
    0
  • Slaviša Mazić kandidat SDS za načelnika Vlasenice
    17h 30m
    0
  • Na planinarskom pohodu na Romaniji očekuje se oko 200 učesnika
    3h 57m
    0