U subotu obilježavanje 32 godine od zločina u Dobrovoljačkoj

18.04.2024. 14:34
17
IZVOR: srna.rs

U Istočnom Novom Sarajevu i Sarajevu u subotu će, 20. aprila, biti obilježene 32 godine od zločina u Dobrovoljačkoj ulici gdje je, prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih, 2. i 3. maja 1992. poginulo i ubijeno najmanje 28 pripadnika JNA, rekao je pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Nebojša Vidaković.

Vidaković je naveo da je od ovog broja 11 pripadnika JNA ubijeno u zasjedi kod Skenderije.

- Troje je ubijeno kod Radničkog univerziteta Đuro Đaković, dva vojnika ubijene su kod zgrade Komande 2. vojne oblasti, jedno civilno lice je ubijeno u napadu na Dom JNA, dok je pet pripadnika JNA ubijeno na nepoznatim lokacijama u Sarajevu  - ekao je Vidaković na današnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je naveo da je u napadu na kolonu JNA 3. maja u Dobrovoljačkoj ulici ubijeno najmanje osam pripadnika JNA i jedno građansko lice na službi u JNA.

Vidaković je naglasio da je proglasom od 4. aprila 1992. godine muslimansko–hrvatsko rukovodstvo u BiH izvršilo opštu mobilizaciju, a dokumentom pod nazivom "Direktiva o odbrani suvereniteta i nezavisnosti RBiH" od 12. aprila 1992. godine muslimansko rukovodstvo i Teritorijalna odbrana takozvane Republike BiH praktično su objavili rat Srbima i JNA u BiH.

Prema njegovim riječima, u ovom dokumentu, koji je potpisao tadašnji komandant TO BiH Hasan Efendić, kao "neprijateljske snage", koje se moraju vojno poraziti i kako se navodi, protjerati sa teritorije BiH, navedene su srpske autonomne oblasti, politički predstavnici Srba i JNA.

Vidaković je podsjetio i da je 2005. godine, CJB Istočno Sarajevo podnio krivičnu prijavu protiv 15 lica osumnjičenih za ovaj zločin, ali je Tužilaštvo BiH tek u novembru 2007. godine pokrenulo istragu.

Međutim, dodao je Vidaković, međunarodni tužilac u BiH Džud Romano donio je u januaru 2012. godine odluku o obustavljanju istrage.

Vidaković je rekao da je pravosuđe Srbije za zločin u Dobrovoljačkoj ulici teretilo i preminulog generala tzv. Armije BiH Jovana Divjaka, koji je bio uhapšen u Austriji 2011. godine po osnovu potjernice iz Srbije, ali je austrijski sud tada odbio da ga izruči Srbiji.

On je naveo da je pred Sudom BiH završen postupak protiv komandanta Specijalne jedinice MUP-a RBiH Dragana Vikića, pomoćnika ministra unutrašnjih poslova RBiH Jusufa Pušine, te Nermina Uzunovića i Mladena Čovčića, koji su optuženi za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima, odnosno za strijeljanje osam pripadnika JNA u Velikom parku.

- Međutim, Sud BiH je 21. aprila 2022. godine donio oslobađajuću presudu za sve optužene u ovom procesu, čime je još jednom jasno pokazao da nema namjeru kažnjavati zločine počinjene nad pripadnicima srpskog naroda - ukazao je Vidaković.

On je podsjetio da je Tužilaštvo BiH 20. novembra 2018. godine donijelo naredbu o ponovnom otvaranju istrage u predmetu "Dobrovoljačka".

- Sud BiH potvrdio je u maju 2022. godine optužnicu protiv 10 lica, među kojima je i Ejup Ganić, kao član Predsjedništva RBiH, koja ih tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i protivpravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja - naveo je Vidaković.

Vidaković je naglasio da je Sud BiH u decembru 2022. godine potvrdio optužnicu protiv još jednog lica u istom predmetu, i to protiv Kerima Lučarevića.

Programom obilježavanja u organizaciji Odbora Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih rativa, u subotu u 10.00 časova u Crkvi Svetog velikomučenika u Istočnom Novom Sarajevu biće služen parastos za ubijene pripadnike JNA.

U 11.00 časova u Sarajevu u Ulici Hamdije Kreševljakovića, nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici, predviđena je mirna šetnja, polaganje cvijeća i vjerski pomen.

Komentari 17
  • Generic placeholder image
    Srboljub 20.04.2024. 14:34
    Oj ture, nit si turčin niti kurčin, šta si?! Samo se ti tješi mojim kompleksima. Bitno je da vas znamo i da smo spremni.
  • Generic placeholder image
    Ime: 20.04.2024. 14:02
    Osmanljube jasno je po tvojom komentarima ko turcina iz usta ne vadi 🤣🤣🤣 klasicni kompleksi u srpcica
  • Generic placeholder image
    Srboljub 20.04.2024. 11:24
    Oj ture, muči te to ture, jer niti si ture niti si...., i ti to dobro znaš. Ne ljubim ja turad, ali dobrim hanumama svaka čast, i cijene i poštuju. Progledaj ture malo, pa se na njih ugledaj, makar malo kulture da usvojiš.....
  • Generic placeholder image
    404 19.04.2024. 17:25
    cinjenica je da majmuni bas i ne jedu banane!al ti zato trpaju materesinu u cwajte klasse
  • Generic placeholder image
    Ime: 19.04.2024. 09:17
    Alo Osmanljube, jesil mentalno hendikepiran ti pa samo jedan termin znas iskoristit? Il si opsjednut turcima jer su ti karali generacije i generacije zena u familiji? 🤣🤣🤣
  • Generic placeholder image
    Srboljub 19.04.2024. 03:27
    Oj turad....
  • Generic placeholder image
    Ime: 18.04.2024. 22:21
    Ahahahahahah kako je zabavno podbosti zadojene srpcice pa gledati kako ponavljaju dobro naucene floskule i propagandu, bravo majmuni idu banane za vas hahahahahah 🍌🍌🍌🍌
  • Generic placeholder image
    Alas 18.04.2024. 22:08
    Muslimanski paravojni ekstremisti, fašistoidni militanti, islamistički fundamentalisti u želji da stvore kalifat džihadističkog jednoumlja, po ko zna koji put nisu poštovali dogovor, napali su regularnu, mirnu vojsku Jugoslavije u povlačenju. Napravljen je ratni zločin. Islamistički krvoloci su tokom cijelog rata, kao i inače u istoriji, bili hrabri samo kada su napadali iz zasjede, u višestruko većem broju od žrtava, kada bi ubijali i silovali žene, djecu, starce. Nikada ništa kod te tzv. armije bih nije bilo časno, sotonska je to vojska bila. Sva im frustracija potiče od stalne svijesti da su vjeru pravoslavnu i srpsko ime prodali i poturčili se. Ako pravde nema na ovom svijetu, za ovu muslimansku gamad biće na onom drugom, gdje će biti po zasluzi u paklu.
  • Generic placeholder image
    Citalac 18.04.2024. 22:07
    "Joza" kukavce crni shvati jednom da ste izgubili rat i da mi imamo Republiku Srpsku a vi kad se podijelite sa "bratijom" izracunaj koliko vam osta dopalo ti se to ili ne.Znas i sam da onaj dio bih koji pripada hrvatima tamo ti bosne nema Mostar ti je najveci primjer. I kakva vasa borba protiv Velike Srbije samo ste htjeli istrebljenje Srba iz bih sto vam nije poslo za rukom.A vasa najveca tragedija i zabluda je bila to sto ste masovno mislili da ce amerikanci doci da za vas ratuju protiv vlaha a vi da sjedite na secijama I seirite.O tome je jednom I alija govorio.U Republici Srpskoj zastave Srbije se odavno ponosno I pobjedonosno vijore.
  • Generic placeholder image
    Petar 18.04.2024. 22:02
    Neka nam je vječna naša prelijepa REPUBLIKA SRPSKA. Njeni temelji su izgrađeni junaštvom i stradanjrm srpskog naroda. Joža i Ime sz samo podsjetnik nama Srbima šta bi nam se desilo da nemamo našu lijepu REPUBLIKU SRPSKU.
  • Generic placeholder image
    Joža 18.04.2024. 19:57
    Mi se borili protiv velike Smrdije,bez tenkova i artiljerije...i ko je izgubio rat bilmeze?
  • Generic placeholder image
    Citalac 18.04.2024. 19:29
    "Ime" vi ste od Srba izgubili rat i trebate to da prihvatite.Mi imamo REPUBLIKU SRPSKU a vi dijelite ostatak bih sa bratijom sa kojima ste vezali zastave na pocetku rata a kasnije se momacki potukli i danas se Bogu hvala beskrajno mrzite, kuvate u bosanskom loncu. Mogli ste Srbe napasti iz zasjede, kukavicki, ne u borbi, nego samo kada su se povlacili u jadnoj bijednoj dobrovoljackoj u kojoj na svu srecu danas nema Srba kao uostalom I drugim dijelovima tamo vaseg grada.
  • Generic placeholder image
    zuka 18.04.2024. 19:26
    O evo opet Ime krenuo, zaboravio terapiju pa brabonja. Stavi podsjetnik .
  • Generic placeholder image
    Ime: 18.04.2024. 18:53
    Ja sam smecar balinjski, bez stida I srama.
  • Generic placeholder image
    Joža 18.04.2024. 18:38
    Kakvo bolan mirno povlačenje...pobili naroda do tada...
  • Generic placeholder image
    Skijaš 18.04.2024. 16:40
    Meta nakon dogovora o mirnom povlačenju?! Lud je ko je ikada vjerovao na riječ hrvatskom cvijeću.
  • Generic placeholder image
    Ime: 18.04.2024. 16:34
    Legitimna vojna meta, smecari cetnicki bez stida i srama
Povezane vijesti
Sjećanje na stradale – 25 godina od NATO bombardovanja RTS-a Sjećanje na stradale – 25 godina od NATO bombardovanja RTS-a
Mirnom šetnjom u Dobrovoljačkoj ulici obilježene 32 godine od zločina Mirnom šetnjom u Dobrovoljačkoj ulici obilježene 32 godine od zločina
Obilježavanje 32 godine od zločina u Dobrovoljačkoj Obilježavanje 32 godine od zločina u Dobrovoljačkoj
Najčitanije
  • Dan kada je otišao Sena - „Kišni čovjek“
    12h 43m
    4
  • Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
    11h 38m
    3
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    6h 26m
    0
  • Utopio se otac devetoro djece
    7h 32m
    0
  • Međunarodni praznik rada, 1. maj – simbol borbe za bolji i pravedniji svijet
    16h 0m
    0