У суботу обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој

18.04.2024. 14:34
17
ИЗВОР: srna.rs

У Источном Новом Сарајеву и Сарајеву у суботу ће, 20. априла, бити обиљежене 32 године од злочина у Добровољачкој улици гдје је, према подацима Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих, 2. и 3. маја 1992. погинуло и убијено најмање 28 припадника ЈНА, рекао је помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Српске Небојша Видаковић.

Видаковић је навео да је од овог броја 11 припадника ЈНА убијено у засједи код Скендерије.

- Троје је убијено код Радничког универзитета Ђуро Ђаковић, два војника убијене су код зграде Команде 2. војне области, једно цивилно лице је убијено у нападу на Дом ЈНА, док је пет припадника ЈНА убијено на непознатим локацијама у Сарајеву  - екао је Видаковић на данашњој конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је навео да је у нападу на колону ЈНА 3. маја у Добровољачкој улици убијено најмање осам припадника ЈНА и једно грађанско лице на служби у ЈНА.

Видаковић је нагласио да је прогласом од 4. априла 1992. године муслиманско–хрватско руководство у БиХ извршило општу мобилизацију, а документом под називом "Директива о одбрани суверенитета и независности РБиХ" од 12. априла 1992. године муслиманско руководство и Територијална одбрана такозване Републике БиХ практично су објавили рат Србима и ЈНА у БиХ.

Према његовим ријечима, у овом документу, који је потписао тадашњи командант ТО БиХ Хасан Ефендић, као "непријатељске снаге", које се морају војно поразити и како се наводи, протјерати са територије БиХ, наведене су српске аутономне области, политички представници Срба и ЈНА.

Видаковић је подсјетио и да је 2005. године, ЦЈБ Источно Сарајево поднио кривичну пријаву против 15 лица осумњичених за овај злочин, али је Тужилаштво БиХ тек у новембру 2007. године покренуло истрагу.

Међутим, додао је Видаковић, међународни тужилац у БиХ Џуд Романо донио је у јануару 2012. године одлуку о обустављању истраге.

Видаковић је рекао да је правосуђе Србије за злочин у Добровољачкој улици теретило и преминулог генерала тзв. Армије БиХ Јована Дивјака, који је био ухапшен у Аустрији 2011. године по основу потјернице из Србије, али је аустријски суд тада одбио да га изручи Србији.

Он је навео да је пред Судом БиХ завршен поступак против команданта Специјалне јединице МУП-а РБиХ Драгана Викића, помоћника министра унутрашњих послова РБиХ Јусуфа Пушине, те Нермина Узуновића и Младена Човчића, који су оптужени за ратни злочин над ратним заробљеницима, односно за стријељање осам припадника ЈНА у Великом парку.

- Међутим, Суд БиХ је 21. априла 2022. године донио ослобађајућу пресуду за све оптужене у овом процесу, чиме је још једном јасно показао да нема намјеру кажњавати злочине почињене над припадницима српског народа - указао је Видаковић.

Он је подсјетио да је Тужилаштво БиХ 20. новембра 2018. године донијело наредбу о поновном отварању истраге у предмету "Добровољачка".

- Суд БиХ потврдио је у мају 2022. године оптужницу против 10 лица, међу којима је и Ејуп Ганић, као члан Предсједништва РБиХ, која их терети за ратни злочин против цивилног становништва, ратни злочин против рањеника и болесника, ратни злочин против ратних заробљеника и противправно убијање и рањавање непријатеља - навео је Видаковић.

Видаковић је нагласио да је Суд БиХ у децембру 2022. године потврдио оптужницу против још једног лица у истом предмету, и то против Керима Лучаревића.

Програмом обиљежавања у организацији Одбора Владе Српске за његовање традиције ослободилачких ратива, у суботу у 10.00 часова у Цркви Светог великомученика у Источном Новом Сарајеву биће служен парастос за убијене припаднике ЈНА.

У 11.00 часова у Сарајеву у Улици Хамдије Крешевљаковића, некадашњој Добровољачкој улици, предвиђена је мирна шетња, полагање цвијећа и вјерски помен.

Коментари 17
  • Generic placeholder image
    Srboljub 20.04.2024. 14:34
    Oj ture, nit si turčin niti kurčin, šta si?! Samo se ti tješi mojim kompleksima. Bitno je da vas znamo i da smo spremni.
  • Generic placeholder image
    Ime: 20.04.2024. 14:02
    Osmanljube jasno je po tvojom komentarima ko turcina iz usta ne vadi 🤣🤣🤣 klasicni kompleksi u srpcica
  • Generic placeholder image
    Srboljub 20.04.2024. 11:24
    Oj ture, muči te to ture, jer niti si ture niti si...., i ti to dobro znaš. Ne ljubim ja turad, ali dobrim hanumama svaka čast, i cijene i poštuju. Progledaj ture malo, pa se na njih ugledaj, makar malo kulture da usvojiš.....
  • Generic placeholder image
    404 19.04.2024. 17:25
    cinjenica je da majmuni bas i ne jedu banane!al ti zato trpaju materesinu u cwajte klasse
  • Generic placeholder image
    Ime: 19.04.2024. 09:17
    Alo Osmanljube, jesil mentalno hendikepiran ti pa samo jedan termin znas iskoristit? Il si opsjednut turcima jer su ti karali generacije i generacije zena u familiji? 🤣🤣🤣
  • Generic placeholder image
    Srboljub 19.04.2024. 03:27
    Oj turad....
  • Generic placeholder image
    Ime: 18.04.2024. 22:21
    Ahahahahahah kako je zabavno podbosti zadojene srpcice pa gledati kako ponavljaju dobro naucene floskule i propagandu, bravo majmuni idu banane za vas hahahahahah 🍌🍌🍌🍌
  • Generic placeholder image
    Alas 18.04.2024. 22:08
    Muslimanski paravojni ekstremisti, fašistoidni militanti, islamistički fundamentalisti u želji da stvore kalifat džihadističkog jednoumlja, po ko zna koji put nisu poštovali dogovor, napali su regularnu, mirnu vojsku Jugoslavije u povlačenju. Napravljen je ratni zločin. Islamistički krvoloci su tokom cijelog rata, kao i inače u istoriji, bili hrabri samo kada su napadali iz zasjede, u višestruko većem broju od žrtava, kada bi ubijali i silovali žene, djecu, starce. Nikada ništa kod te tzv. armije bih nije bilo časno, sotonska je to vojska bila. Sva im frustracija potiče od stalne svijesti da su vjeru pravoslavnu i srpsko ime prodali i poturčili se. Ako pravde nema na ovom svijetu, za ovu muslimansku gamad biće na onom drugom, gdje će biti po zasluzi u paklu.
  • Generic placeholder image
    Citalac 18.04.2024. 22:07
    "Joza" kukavce crni shvati jednom da ste izgubili rat i da mi imamo Republiku Srpsku a vi kad se podijelite sa "bratijom" izracunaj koliko vam osta dopalo ti se to ili ne.Znas i sam da onaj dio bih koji pripada hrvatima tamo ti bosne nema Mostar ti je najveci primjer. I kakva vasa borba protiv Velike Srbije samo ste htjeli istrebljenje Srba iz bih sto vam nije poslo za rukom.A vasa najveca tragedija i zabluda je bila to sto ste masovno mislili da ce amerikanci doci da za vas ratuju protiv vlaha a vi da sjedite na secijama I seirite.O tome je jednom I alija govorio.U Republici Srpskoj zastave Srbije se odavno ponosno I pobjedonosno vijore.
  • Generic placeholder image
    Petar 18.04.2024. 22:02
    Neka nam je vječna naša prelijepa REPUBLIKA SRPSKA. Njeni temelji su izgrađeni junaštvom i stradanjrm srpskog naroda. Joža i Ime sz samo podsjetnik nama Srbima šta bi nam se desilo da nemamo našu lijepu REPUBLIKU SRPSKU.
  • Generic placeholder image
    Joža 18.04.2024. 19:57
    Mi se borili protiv velike Smrdije,bez tenkova i artiljerije...i ko je izgubio rat bilmeze?
  • Generic placeholder image
    Citalac 18.04.2024. 19:29
    "Ime" vi ste od Srba izgubili rat i trebate to da prihvatite.Mi imamo REPUBLIKU SRPSKU a vi dijelite ostatak bih sa bratijom sa kojima ste vezali zastave na pocetku rata a kasnije se momacki potukli i danas se Bogu hvala beskrajno mrzite, kuvate u bosanskom loncu. Mogli ste Srbe napasti iz zasjede, kukavicki, ne u borbi, nego samo kada su se povlacili u jadnoj bijednoj dobrovoljackoj u kojoj na svu srecu danas nema Srba kao uostalom I drugim dijelovima tamo vaseg grada.
  • Generic placeholder image
    zuka 18.04.2024. 19:26
    O evo opet Ime krenuo, zaboravio terapiju pa brabonja. Stavi podsjetnik .
  • Generic placeholder image
    Ime: 18.04.2024. 18:53
    Ja sam smecar balinjski, bez stida I srama.
  • Generic placeholder image
    Joža 18.04.2024. 18:38
    Kakvo bolan mirno povlačenje...pobili naroda do tada...
  • Generic placeholder image
    Skijaš 18.04.2024. 16:40
    Meta nakon dogovora o mirnom povlačenju?! Lud je ko je ikada vjerovao na riječ hrvatskom cvijeću.
  • Generic placeholder image
    Ime: 18.04.2024. 16:34
    Legitimna vojna meta, smecari cetnicki bez stida i srama
Повезане вијести
Сјећање на страдале – 25 година од НАТО бомбардовања РТС-а Сјећање на страдале – 25 година од НАТО бомбардовања РТС-а
Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
Обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој Обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    12h 31m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    11h 26m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    6h 14m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    7h 20m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    15h 48m
    0