U subotu pomen poginulim i preminulim radnicima ratne bolnice Koran

17.06.2024. 12:32
0
IZVOR: katera.news

Na Palama će u subotu biti služen pomen i položeno cvijeće za poginulo i preminulo medicinsko i nemedicinsko osoblje ratne vojne bolnice Koran.

Pomen će biti služen u 10.00 časova kod izmještenog spomenika na Koranu, najavljeno je iz Boračke organizacije opštine Pale.

Na Palama je početkom aprila 1992. goine osnovana Bolnica „Koran“ u okviru Četvrtog sanitetskog bataljona Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske.

U Bolnicu „Koran“ stigli su svi ljekari i brojno medicinsko osoblje iz Vojne bolnice u Sarajevu, a nakon toga i iz Bolnice „Koševo“.

U Vojnoj bolinici "Koran" liječeno je 20.000 pacijenata, civila svih nacionalnosti, i ranjenika, 12.000 ih je operisano, a smrtnost operisanih pacijenata je bila sasvim mala jer je medicinski kadar bio visokostručan i obrazovan.

U nabavci lijekova i medicinskog materijala, medicinskom osoblju u Bolnici „Koran“ pomagala je humana žena iz Holandije Jena Ligtenberg, koja je po struci bila apotekar, i koja je dobrovoljno došla na Pale krajem 1993. godine, i ostala sve do kraja rata.

Ispred ratne Bolnice na Koranu otkrivena je spomen-ploča na kojoj je ispisano da je od 4. aprila 1992. do 30. juna 1996. godine u ovoj zdravstvenoj ustanovi liječeno više od 20.000 ljudi i izvršeno više od 12.000 operacija.

Spomen-ploča simbolizuje značaj ove ustanove tokom proteklog rata i svjedoči o nadljudskim naporima ljekara i kompletnog tadašnjeg zdravstvenog osoblja u liječenju mnogih ljudi različitih nacionalnosti, srpskih boraca i djece.

Komentari 0
Povezane vijesti
Papratna njiva: Služen parastos za žrtve nekažnjenog zločina Papratna njiva: Služen parastos za žrtve nekažnjenog zločina
Sjećanje na stradanje srpskih boraca i civila na Papratnoj njivi Sjećanje na stradanje srpskih boraca i civila na Papratnoj njivi
Kosorić zadovoljan startom Romanije: Očekivali smo dobar početak Kosorić zadovoljan startom Romanije: Očekivali smo dobar početak
Najčitanije
  • Uhapšeno lice iz Istočnog Novog Sarajeva kod kojeg je pronađen kokain
    10h 48m
    0
  • Žene ne mogu u zatvor u Vojkovićima
    16h 3m
    0
  • Majdovu potvrđena suspenzija: Džudista iz Istočnog Sarajeva nije kažnjen samo zbog toga što se prekrstio
    5h 31m
    0
  • Tata u bijeloj kočiji dočekao mamu i bebu ispred porodilišta
    7h 31m
    2
  • Dvojac pao zbog krađe, u njihovim kućama pronađen arsenal oružja
    13h 49m
    0