U subotu pomen poginulim i preminulim radnicima ratne bolnice Koran

17.06.2024. 12:32
0
IZVOR: katera.news

Na Palama će u subotu biti služen pomen i položeno cvijeće za poginulo i preminulo medicinsko i nemedicinsko osoblje ratne vojne bolnice Koran.

Pomen će biti služen u 10.00 časova kod izmještenog spomenika na Koranu, najavljeno je iz Boračke organizacije opštine Pale.

Na Palama je početkom aprila 1992. goine osnovana Bolnica „Koran“ u okviru Četvrtog sanitetskog bataljona Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske.

U Bolnicu „Koran“ stigli su svi ljekari i brojno medicinsko osoblje iz Vojne bolnice u Sarajevu, a nakon toga i iz Bolnice „Koševo“.

U Vojnoj bolinici "Koran" liječeno je 20.000 pacijenata, civila svih nacionalnosti, i ranjenika, 12.000 ih je operisano, a smrtnost operisanih pacijenata je bila sasvim mala jer je medicinski kadar bio visokostručan i obrazovan.

U nabavci lijekova i medicinskog materijala, medicinskom osoblju u Bolnici „Koran“ pomagala je humana žena iz Holandije Jena Ligtenberg, koja je po struci bila apotekar, i koja je dobrovoljno došla na Pale krajem 1993. godine, i ostala sve do kraja rata.

Ispred ratne Bolnice na Koranu otkrivena je spomen-ploča na kojoj je ispisano da je od 4. aprila 1992. do 30. juna 1996. godine u ovoj zdravstvenoj ustanovi liječeno više od 20.000 ljudi i izvršeno više od 12.000 operacija.

Spomen-ploča simbolizuje značaj ove ustanove tokom proteklog rata i svjedoči o nadljudskim naporima ljekara i kompletnog tadašnjeg zdravstvenog osoblja u liječenju mnogih ljudi različitih nacionalnosti, srpskih boraca i djece.

Komentari 0
Povezane vijesti
Teško povrijeđen motociklista u Ljubogošti Teško povrijeđen motociklista u Ljubogošti
Milijana Grujić sa Pala nas treba – budimo humani! Milijana Grujić sa Pala nas treba – budimo humani!
Pijetet i poštovanje djelu Uroša Pene - profesor koga su studenti posebno cijenili Pijetet i poštovanje djelu Uroša Pene - profesor koga su studenti posebno cijenili
Najčitanije
 • Obilježena krsna slava i 34 godine postojanja Srpske demokratske stranke (FOTO)
  17h 51m
  0
 • Nije dolazio na posao šest godina, otkrili ga kad je trebao dobiti nagradu
  22h 33m
  1
 • Sokolac: Od danas redukcija vode
  16h 33m
  5
 • Opštinski odbor SDS Istočno Novo Sarajevo proslavio krsnu slavu (FOTO)
  16h 46m
  0
 • Haos na Zrću: Turisti pretrpjeli teške povrede
  14h 33m
  0