У суботу помен погинулим и преминулим радницима ратне болнице Коран

17.06.2024. 12:32
0
ИЗВОР: katera.news

На Палама ће у суботу бити служен помен и положено цвијеће за погинуло и преминуло медицинско и немедицинско особље ратне војне болнице Коран.

Помен ће бити служен у 10.00 часова код измјештеног споменика на Корану, најављено је из Борачке организације општине Пале.

На Палама је почетком априла 1992. гоине основана Болница „Коран“ у оквиру Четвртог санитетског батаљона Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске.

У Болницу „Коран“ стигли су сви љекари и бројно медицинско особље из Војне болнице у Сарајеву, а након тога и из Болнице „Кошево“.

У Војној болиници "Коран" лијечено је 20.000 пацијената, цивила свих националности, и рањеника, 12.000 их је оперисано, а смртност оперисаних пацијената је била сасвим мала јер је медицински кадар био високостручан и образован.

У набавци лијекова и медицинског материјала, медицинском особљу у Болници „Коран“ помагала је хумана жена из Холандије Јена Лигтенберг, која је по струци била апотекар, и која је добровољно дошла на Пале крајем 1993. године, и остала све до краја рата.

Испред ратне Болнице на Корану откривена је спомен-плоча на којој је исписано да је од 4. априла 1992. до 30. јуна 1996. године у овој здравственој установи лијечено више од 20.000 људи и извршено више од 12.000 операција.

Спомен-плоча симболизује значај ове установе током протеклог рата и свједочи о надљудским напорима љекара и комплетног тадашњег здравственог особља у лијечењу многих људи различитих националности, српских бораца и дјеце.

Коментари 0
Повезане вијести
Прва градска бициклијада „Сви у Пале да вртимо педале“ Прва градска бициклијада „Сви у Пале да вртимо педале“
На спомен-обиљежју Блатине-Прибањ служен парастос за 14 српских бораца На спомен-обиљежју Блатине-Прибањ служен парастос за 14 српских бораца
Митрополит Јоаникије: Косово и Метохија су српски Јерусалим Митрополит Јоаникије: Косово и Метохија су српски Јерусалим
Најчитаније
  • Пронађен младић за којим се трагало
    9h 7m
    0
  • Освештан Храм Светог Варнаве Исповиједника на Врањешу (ФОТО)
    8h 14m
    1
  • Нестао Василије Ламбета (20) из Требиња
    11h 31m
    0
  • Пијан ометао колону службених возила МУП-а
    10h 6m
    2
  • Од сутра на рецепт нових шест лијекова
    9h 52m
    0