У суботу помен погинулим и преминулим радницима ратне болнице Коран

17.06.2024. 12:32
0
ИЗВОР: katera.news

На Палама ће у суботу бити служен помен и положено цвијеће за погинуло и преминуло медицинско и немедицинско особље ратне војне болнице Коран.

Помен ће бити служен у 10.00 часова код измјештеног споменика на Корану, најављено је из Борачке организације општине Пале.

На Палама је почетком априла 1992. гоине основана Болница „Коран“ у оквиру Четвртог санитетског батаљона Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске.

У Болницу „Коран“ стигли су сви љекари и бројно медицинско особље из Војне болнице у Сарајеву, а након тога и из Болнице „Кошево“.

У Војној болиници "Коран" лијечено је 20.000 пацијената, цивила свих националности, и рањеника, 12.000 их је оперисано, а смртност оперисаних пацијената је била сасвим мала јер је медицински кадар био високостручан и образован.

У набавци лијекова и медицинског материјала, медицинском особљу у Болници „Коран“ помагала је хумана жена из Холандије Јена Лигтенберг, која је по струци била апотекар, и која је добровољно дошла на Пале крајем 1993. године, и остала све до краја рата.

Испред ратне Болнице на Корану откривена је спомен-плоча на којој је исписано да је од 4. априла 1992. до 30. јуна 1996. године у овој здравственој установи лијечено више од 20.000 људи и извршено више од 12.000 операција.

Спомен-плоча симболизује значај ове установе током протеклог рата и свједочи о надљудским напорима љекара и комплетног тадашњег здравственог особља у лијечењу многих људи различитих националности, српских бораца и дјеце.

Коментари 0
Повезане вијести
Тешко повријеђен мотоциклиста у Љубогошти Тешко повријеђен мотоциклиста у Љубогошти
Милијана Грујић са Пала нас треба – будимо хумани! Милијана Грујић са Пала нас треба – будимо хумани!
Пијетет и поштовање дјелу Уроша Пене - професор кога су студенти посебно цијенили Пијетет и поштовање дјелу Уроша Пене - професор кога су студенти посебно цијенили
Најчитаније
 • Обиљежена крсна слава и 34 годинe постојања Српске демократске странке (ФОТО)
  10h 0m
  0
 • Није долазио на посао шест година, открили га кад је требао добити награду
  14h 42m
  1
 • Соколац: Од данас редукција воде
  8h 42m
  2
 • Општински одбор СДС Источно Ново Сарајево прославио крсну славу (ФОТО)
  8h 55m
  0
 • Леци са поруком „Не у НАТО“ на више локација у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
  14h 12m
  2