U Trnovu počelo snimanje promotivnog filma "Ogledalo epskog stvaralaštva“

22.12.2023. 14:13
0
IZVOR: srna.rs

U Trnovu je danas počelo snimanje promotivnog filma "Ogledalo epskog stvaralaštva" povodom predstojećeg jubileja šest decenija Guslarskog društva "Filip Višnjić" iz Ističnog Sarajeva koje je najstarije u bivšoj Jugoslaviji.

Prvi kadrovi filma snimljeni su u Trnovu prilikom intervjua sa Momirom Pržuljem, jednim od najstarijih članova ovog društva koje slavi jubilej u februaru naredne godine.

Film će kroz arhivsku građu Guslarskog društva, aktivnosti ostvarene u proteklih 60 godina i sjećanje najstarijih i istaknutih članova pokazati koliko je ovo društvo značajno za očuvanje epske poezije, istorije i nacionalnog identiteta, saopšteno je iz Guslarskog društva "Filip Višnjić" Istočno Sarajevo.

Kreativnu ekipu, na čelu sa potpredsjednikom Guslarskog društva Borom Lakićem, čine Miladin Ikonić, Vitomir Mitrić i Mladen Janković.

Guslarskog društva "Filip Višnjić" iz Istočnog Sarajeva u februaru iduće godine proslaviće 60 godina postojanja svečanom akademijom i premijernom projekcijom dokumentarnog filma.

Ovo najstarije guslarsko društvo u bivšoj Jugoslaviji osnovano je 1964. godine u Sarajevu. Za nepune dvije godine, tačnije za 18 mjeseci, guslarsko društvo postiže zapažene rezultate.

Već na prvoj njegovoj godišnjoj skupštini dobija pehar od Gradskog saveza Sarajeva. Ovako je počelo sa radom prvo guslarsko društvo u Jugoslaviji.

Kao jedino guslarsko društvo koje je postojalo šezdesetih godina prošlog vijeka, Guslarsko društvo "Filip Višnjić" okupljalo je sve guslare širom bivše Jugoslavije, a već 1971. godine organizovalo je u Sarajevu prvi festival guslara iz bivše države.

Od tada su festivali guslara prešli u tradiciju i održavaju se svake godine.

- Po uzoru na Guslarsko društvo `Filip Višnjić` kasnije je otpočeto sa osnivanjem guslarskih društava širom Jugoslavije, i za to se s pravom može reći da je ono rasadnik svih drugih društava u regionu - navodi se u saopštenju.

Komentari 0
Povezane vijesti
PSD „Treskavica“ Trnovo organizuje druženje za najmlađe sugrađane 6. maja PSD „Treskavica“ Trnovo organizuje druženje za najmlađe sugrađane 6. maja
Trnovo: Do 8. maja prijave za banjsku rehabilitaciju Trnovo: Do 8. maja prijave za banjsku rehabilitaciju
Krađa u Trnovu Krađa u Trnovu
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    19h 37m
    10
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    17h 39m
    0
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    16h 32m
    1
  • Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo
    16h 37m
    0
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    15h 40m
    1