U Turskoj tri grada sravnjena sa zemljom (VIDEO)

06.02.2023. 09:55
0
IZVOR: srpskainfo.com

Stravični zemljotres pogodio je rano jutros oko tri sata ujutro po lokalnom vremenu jug Turske koji je iza sebe ostavio pustoš, mrtve, ranjene i veliki broj onih koji su ostali zarobljeni pod gomilom šuta i betona.

Epicentar kako je saopšteno dogodio se na 3 kilometra od grada Gazinttepa na dubini od 10 km. Prvi zemljotres je bio jačine 7,8 po Rihteru, a naknadni koji je usledio sat, sat i po kasnije 6,7 po Rihteru.

Prvi preliminarni podaci govore da je samo na jugu Turske uništeno odnosno srušeno 130 zgrada. Rušenje zgrada zabilježeno je i u Sriji, ali za sad detaljnih informacija o tome za sada nema.

Razmjere razaranja zemljotresom na jugu Turske pokazale su se kao stravične, apokaliptične scene su bile jezive! U pojednim gradovima cijele zgrade su rijetkost, dok je većina srušena i sravnjena sa zemljom.

Najgore osim Gazintepa prošao je grad Iskenderum, gdje je većina zgrada bukvalno srušena i sravnjena sa zemljom . Postoje izvještaji da vatrogasci i spasioci nisu u mogućnosti da stignu do svakog mjesta jer je veliki broj zgrada i objekata strušen. Strahuje se da će se broj stradalih biti mnogo veći.

Treći grad koji je pretrpio stravična razaranja u dva jaka zemljotresa na jugu Turske je Kahramanmaras. Jutro poslije dva jaka udara i zgrada kao da je grad pretrpio stravična razaranja u noćnom bombardovanju.

Snimci koji kruže društvenim mrežama ukazuju da skoro u samom gradu nema cijele zgrade. Preživjeli ljudi po kišenom danu tumaraju ulicama i nemo posmatraju srušene zgrade pod kojima ima veliki broj ljudi, prijatelja, rođaka, članova porodica, prenosi Blic.

Turske vlasti uputile su zvanični apel svetskoj javnosti da je toj zemlji potrebna svak pomoć, prije svega u medicinarima i spasiocima kako bi se pomoglo stradalima na jugu Turske i povećale šanse da se povrijeđeni i preživjeli spasu iz gomile betona.

Komentari 0
Povezane vijesti
Erdogan položio zakletvu i počeo treći mandat Erdogan položio zakletvu i počeo treći mandat
Erdogan: Hvala glasačima na novom petogodišnjem povjerenju, Turska je pobijedila Erdogan: Hvala glasačima na novom petogodišnjem povjerenju, Turska je pobijedila
Erdogan vodi ispred Kiličdaroglua Erdogan vodi ispred Kiličdaroglua
Najčitanije
 • Zapalio se muškarac, povrijeđen i policajac koji je pokušao da ga zaustavi
  12h 38m
  0
 • Žepa – bolna, nezacijeljena rana (VIDEO)
  10h 57m
  5
 • Pacijent helikopterom transportovan za Beograd
  13h 2m
  0
 • Ilija Rabota iz Pala proglašen za najboljeg guslara Republike Srpske
  14h 28m
  0
 • Počelo raspoređivanje specijalaca na Kosovu i Metohiji
  6h 1m
  0