U utorak parastos za 24 ubijenih Srba iz Krnjića

03.07.2022. 11:52
0
IZVOR: srna.rs

U srebreničkom selu Krnjići u utorak, 5. jula, biće služen parastos za 24 poginula srpska civila i vojnika iz ovog sela, od kojih su 17 ubili pripadnici muslimanskih snaga iz Srebrenice 5. jula 1992. godine.

Parastos će biti služen ispred Crkve Svetog Proroka Ilije u 12.00 časova.

Članovi porodica nastradalih i delegacije opštine, Boračke i Organizacije porodica zarobljenih i poginuluh boraca i nestalih civila iz Srebrenice položiće cvijeće uz spomen-ploču koju su mještani, uz pomoć Boračke organizacije i Vlade Republike Srpske, podigli nastradalim srodnicima i komšijama u porti crkve.

Time će biti odata dužna počast nastradalim i obilježeneo 30 godina od svirepog ubistva nevinih stanovnika ovog srpskog sela.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice Branimir Kojić rekao je Srni da će učesnici ovog skupa ponovo podsjetiti javnost, te Tužilaštvo i Sud BiH na srpska stradanja u Srebrenici i okolini i na zločine koje su počinile muslimanske snage nad Srbima.

Kojić je dodao da će ukazati i na diskriminatorski odnos pravosuđa BiH prema srpskim žrtvama, koje svojim pristrasnim radom i dvostrukim mjerilima nastoji da ispiše lažnu istoriju.

- Kreiraju istoriju da odgovara samo bošnjačkom, kao najbrojnijem narodu, ali je u suprotnosti sa istinom, što je žalosno, neprofesionalno i sramotno - istakao je Kojić.

On je podsjetio da su muslimanske snage iz Srebrenice nastavile kontinuirano etničko čišćenje, započeto u aprilu 1992. godine, kao i uništavanje svega što je srpsko i upale su 5. jula 1992. godine u mirno srpsko selo Krnjiće, gdje su ubile sve stanovnike koje su zatekli, a većinom su to bili stariji civili.

Tada je, između ostalih, ubijen nepokretni seoski učitelj u penziji Vaso Parača, čije je tijelo spaljeno na vatri, koju su u kući naložili njegovi bivši učenici.

Neke od žrtava pronađene su unakažene i u fazi raspadanja tek 15 i više dana nakon ubistva.

Preživjeli mještani Krnjića pričaju da je tog tragičnog dana ubijen i direktor škole Rade Trimanović, starica Soka Vujić, a sveštenik Boban Lazarević je ubijen u trenutku dok je obavljao vjerski obred.

Kao i u ostalim srpskim selima oko Srebrenice, u muslimanskom napadu opljačkana je sva pokretna imovina, a popaljena i uništena nepokretna imovina kako bi se uništili tragovi srpskog postojanja na ovom prostoru.

U pohodu etničkog čišćenja muslimanske formacije su prije Krnjića, tokom maja i juna te godine uništile srpska sela Gnionu, Gostilj, Studenac, Viogor, Kovačice, Osredak, Čumaviće, Orahovicu, Pećišta, Bojnu, Karno, više sela na prostoru Osata, te Ratkoviće, Brežane.

Uništeno je još desetak zaselaka u srebreničkoj, kao i Loznica, Zagoni i još nekoliko sela u bratunačkoj opštini, i ubijeno srpsko stanovništvo koje se nije uspjelo skloniti i pobjeći.

Komentari 0
Povezane vijesti
Prije 25 godina NATO ubio 60 putnika „Niš ekspresa“ Prije 25 godina NATO ubio 60 putnika „Niš ekspresa“
Kojić: Među poginule u Potočarima upisani još živi ljudi Kojić: Među poginule u Potočarima upisani još živi ljudi
Vučić: Šanse su minimalne, ali Srbija će se boriti protiv rezolucije o Srebrenici do posljednjeg trenutka Vučić: Šanse su minimalne, ali Srbija će se boriti protiv rezolucije o Srebrenici do poslje...
Najčitanije
  • Sjećanje na Ognjena Kuljanina
    19h 11m
    0
  • Desanka Maksimović: Književna vila pjesnikinja duše
    20h 44m
    0
  • Priča o Siniši i božijem čudu
    17h 10m
    1
  • Na "Viberu" aktuelna zloupotreba broja telefona
    19h 23m
    0
  • Partizan mijenja ime!
    9h 52m
    3