„Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice

03.05.2024. 09:11
17
IZVOR: katera.news

Jedan od preživjelih vojnika iz Dobrovoljačke ulice Danilo Beribaka opisao je dane pakla kroz koje su prolazili srpski vojnici te 1992. godine.

Danilo je bio pripadnik 4. bataljona Vojne policije.

2. maj 1992.

Ujutro, 2. maja 1992. sam predao dužnost dežurnog KPS-a u kasarni Viktor Bubanj (KVB) i krenuo da odmorim. Oko podneva smo dobili uzbunu i izlazimo pred objekat gdje se raspoređujemo u borbene grupe. Raspoređen sam u borbeno oklopno vozilo „Vidra“ (BVP M-80A1), na mjesto nišandžije. Komandir vozila je bio potporučnik Pelemiš, a vozač stariji vodnik Plazinić. Ostalu posadu su činili vojnici iz rezervnog sastava: Savović, Vuković, Tijanić, te vojnici na redovnom odsluženju vojnog roka: Pantić,Simić i Galamić.

Naređenje pretpostavljene komande je bila ispomoć na odbrani komande 2. vojne oblasti koja se nalazila na Bistriku u blokadi sa konstantnim napadima Zelenih beretki i TO.

U akciji su učestvovala dva BOV-a (VPB M-86) i tri „Vidre“. Pravac kretanja kolone je bio KVB-Otoka-Pofalići-Skenderija-Bistrik. Na putu ka odredištu kod Elektroprivrede na „Socijalnom“ dolazi do prvog oružanog sukoba na kolonu vozila. Dejstvovano je iz pješadijskog naoružanja, ali bez gubitaka. Kolona se nije zaustavljala, na napad je uzvraćeno iz pokreta i nastavljeno je kretanje prema Bistriku.

Po dolasku na Skenderiju smo uočili nekoliko vojnih vozila „pincgauer“ i tramvaje kako gore. Putem radio veze čujemo da se jedno naše vozilo odvojilo prema Vojnoj bolnici i naređenje da se dio vozila vrati u kasarnu Viktor Bubanj jer je bila pretpostavka da će biti napadnuta.

Naše vozilo je nastavilo kretanje i ubrzo smo došli do komande na Bistriku. Kasnije stiže naš BOV sa komandirom vozila potporučnikom Šabanom Hajdarevićem. Oni su na Skenderiji primijetili naše vojnike koji su napadnuti u zasjedi, te ih pokupili i transportovali do Vojne bolnice.

U toku našeg dolaska, na komandu je u više navrata otvarana vatra. Odmah smo se uključili u odbranu, i odgovorili na napade neprijatelja. Naša posada je zauzela borbene položaje unutar komande, gdje je sa prozara dejstvovala po neprijateljskim položajima.

Ja sam ostao u kupoli vozila i davao vatrenu podršku. U jednom trenutku sam uočio da je pogođen vojnik na redovnom odsluženju vojnog roka Nović, kojem je ostalo nekoliko dana do razduženja. U akciju je pošao dobrovoljno iako mu je sugerisano da ne ide. Pogođen je na samom ulazu u komandu ispred mog vozila. Uzvratio sam vatru, ali su me zasuli protiv-oklopnim sredstvima. Čuo sam šest detonacija i čujem dozivanje Savovića, jer nisu znali da li sam živ.

Poslije sedmog udara osjetim topao pritisak i miris gorevine u vozilu. Od detonacije sam pomalo dezorjentisan. U jednom trenutku sam osjetio da me neko povlači iz vozila, to je bio Šaban, koji je počeo sa mnom komunicirati, međutim, od udara ga u tom trenutku ništa nisam razumio jer sam bio u šoku. Moja oprema je počela da gori, Šaban je rekao Pelemišu da nas pokriva vatrom dok ne uđemo u zgradu. U zgradi mi je ukazana pomoć i upućen sam na odmor. Poslije nekoliko sati odmora, sluh mi se vraća i osjećam se dobro. Kako noć odmiče sukobi jenjavaju i noć protiče mirno.

3. maj 1992.

Prilikom polaska kolone prema Lukavici, naše vozilo je bilo na začelju kolone. Kolona se zaustavlja samo dvadesetak metara od tačke polaska. Ubrzo čujemo i pješadijsku vatru. Bili smo napadnuti sa svih strana.

U jednom trenutku smo čuli pozive na predaju. Prilikom otvaranja vrata našeg transportera, neko od muslimana je otvorio vatru, gdje bivaju pogođeni vojnik Pantić i vojnik Simić koji  od posljedica ranjavanja nije preživio.

Napuštamo vozilo i obaraju nas na asfalt. Tu smo razoružani i uz prijetnje smrću trpimo strašno batinjanje. Poslije nekog vremena nam naređuju da se postrojimo i krenemo prema FIS-u.

Pred FIS-om su nas dočekali Šiber, Divjak i Kljujić. Tu nas postrojavaju i razdvajaju na vojnike, rezerviste i starješine. Tu su prepoznali Pelemiša i uz maltretiranje ga odvode u nepoznatom pravcu. Pokušao sam se prebaciti u onu grupu gdje su bili redovni vojnici, ali me je jedan pripadnik Zelenih beretki primjetio i uz psovanje i udaranje me vratio.

Po ulasku u salu, dvojica naoružanih lica u civilu odvode mene i Savovića da damo izjavu za Jutel. Pješke smo došli do stanice Policije, gdje smo zatekli i Pelemiša. Na glavi sam primjetio da je Pelemiš izudaran. Policajac koji je bio u kancelariji je rekao da nas odvedu na meni nepoznato mjesto. Odvezli su nas i smjestili u neku prostoriju gdje su došli neki naoružani civili. Vrijeđali su nas i prijetili smrću.

Tu su nam dali instrukcije šta moramo reći u izjavi za medije. Niko sa televizije tu noć nije došao. Meni je jedan od tih civila prišao sa nožem i prijetio mi smrću uz psovke. S nekim prkosom sam mu odgovorio „Samo kolji, šta čekaš“. Poslije odgovora dobio sam udarac u glavu, gdje sam pao na pod. Odatle smo vraćeni u FIS.

Po ulasku u salu sam vidio Vukovića kako kleči, vidno sa povredama. Sjedamo na parket i dobijamo naređenje da se okrenemo preme zidu i legnemo. Čujem, pošto je bio blizu, kako Vukovića ispituju uz fizičko maltrtiranje i od njega traže da im kaže ko su redovni vojnici, a ko rezervisti. Poslije nekog vremena, zaključio sam da su se stražari smijenili i maltretiranje je nastavljeno. Posebno se istaklo maltreiranje starješina, a pogotovo Mastilovića i Vukovića koji su bili iz Foče. Vukovića su tukli toliko, da je jedan od krvnika slomio kundak od puške.

U toku noći sam pitao jednog od stražara da idem u toalet, na šta mi je odgovorio „Ako izađeš bićeš zaklan, pišaj u gaće“. Pred zoru mi je taj isti stražar prišao i upitao me hoću li u toalet. Objašnjavao mi je da su „neki“ bili gore i da onda nije smio.

4. maj 1992.

Oko 7 sati ulazi veća grupa naoružanih lica, koja nam naređuje da ustanemo, a Vukovića i još nekoliko lica odvode u dno sale i naređuju im da legnu i nabiju glavu na pod. Poslije nekog vremena nam donose doručak i puštaju nas da zapalimo cigarete. U tom trenutku dolaze i pripadnici Crvenog krsta, gdje se hvale kako sa nama postupaju humano i kako nam daju obroke i sve ostalo redovno. Meni i Savoviću su prišli i prijetili kako nas neće staviti na spisak za razmjenu nego nas ubiti. Tu je Savovića jedan od stražara udario. Naređeno nam je da se izdvojimo iz grupe i da legnemo na pod. Djevojka iz Crvenog krsta je prošla mimo nas, gdje je ja zovem i govorim da nismo na spisku. Dali smo joj lične podatke i ostajemo tu dok lica iz CK nije izvršila popis.

Pošto su izašli, mene i Savovića po kazni prebacuju u grupu kod Vukovića, gdje nam je naređeno da legnemo. Tu sam u jednom trenutku slučajno pomakao glavu, zbog čega me je jedan od stražara udario nogom u glavu, i tom prilikom nanio povredu glave i osjetio sam da su mi izbijena dva zuba. Oblila me krv, a on mi je donio neku krpu da se obrišem da ne prljam parket četničkom krvlju.

Poslije nekog vremena prilikom obilaska, prepozanao me je jedan policajac, kojime  je odmah  podigao i pružio mi pomoć. To je bio Ramiz iz specijalne jedinice MUP-a, kojem sam jednom prilikom pomogao, a koji mi to nije zaboravio. Odveo me u toalet, gdje sam se umio i malo osvježio. Zadržao me po povratku kod sebe i nije dao da me vrate u grupu gdje su me maltretirali. Donio mi je cigarete koje sam podjelio ostalim zarobljenicima. Takođe donio mi je i ćevape i koka-kolu. Rekao mi je da se ne brinem i da će me u ne dolasku autobusa on lično vratiti u kasarnu. Ubrzo su ipak došli autobusi. Ja sam zamolio Ramiza da izvuče Savovića i Vukovića. Međutim, Savović je došao, ali Vuković nije.

Ukrcali smo se u autobuse i krenuli put Lukavice. Uz Vukovića u FIS-u je ostalo nekoliko pripadnika JNA. Kolona je bez problema stigla u kasarnu Slobodan Princip-Seljo. Tu nas je dočekao vodnik Topić sa još par pripadnika jedinice. U kasarni nam je ukazana pomoć.

- Eto to je to, to je prava istina – završava svoju ispovijest Dane Beribaka, jedan od preživjelih vojnika iz Dobrovoljačke ulice.

Komentari 17
  • Generic placeholder image
    Dejan 04.05.2024. 14:09
    Kad je pasji nakot u pitanju, Bog će oprostiti. Hoće li tebi oprostiti incest?
  • Generic placeholder image
    Xx 04.05.2024. 14:05
    I ti vjernik i pravoslavac?
  • Generic placeholder image
    Dejan 04.05.2024. 11:54
    Hvala. I ja tebi želim da nabaviš vazelin, da ti ga babo bolje stavi. Odbij pasji nakote od nas!
  • Generic placeholder image
    Xx 04.05.2024. 09:30
    Nek ti Bog podari bolju pamet...toliko od mene
  • Generic placeholder image
    Dejan 03.05.2024. 22:54
    Da li bih ćutao kao ti, dok ti ga je babo stavljao?
  • Generic placeholder image
    Xx 03.05.2024. 20:30
    Dejane,
    Vjeruj mi da bi ušutio kao zaliven...ti si miš mekinjaš kojem se govno napelo pa misli da je srce.
  • Generic placeholder image
    Ime: 03.05.2024. 18:42
    Pisam se po cetnicima sto su dobili po usima u dobrovoljackoj
  • Generic placeholder image
    Dejan 03.05.2024. 16:24
    To kakva je moja pamet je moja stvar. Misli o sebi i svojim incestoidnim fašistima. Neka vas dole iza vaše linije i ne prelazite nama. Ne treba nam vaš smrad i vaše ideje o tome kako je normalno sa kćerkom praviti djecu. A ako vam je i to normalno, baš vas briga. Ionako se kotite kao paščad. Ponavljam, volio bih te sresti, čisto da ti objasnim neke stvari...
  • Generic placeholder image
    Xx 03.05.2024. 15:32
    Tvoja pamet nije za dvije noge
  • Generic placeholder image
    Dejan 03.05.2024. 14:55
    HH hoćeno da ti kažemo da si pripadnik jadnog malog naroda koji samo kuka i koji ne zna ama baš ništa drugo. Mi smo ginulu uvijek za slobodu, pa je i ovdje bilo tako. Moraš biti svjestan da si pripadnik pasjeg nakota, koji je promijenio vjeru, bez ikakvog povoda. Mi Srbi nismo navikli na vaše paganske običaje, nije nam normalno da seksualno opštimo sa članovima svoje porodice, kao što je to slučaj kod vas. Smijem se kladiti da ti je mati ujedno i sestra, a da će ti jednog dana biti i punica. Volio bih te sresti da ti objasnim neke stvari poture.
  • Generic placeholder image
    Xx 03.05.2024. 12:50
    hoćeš da mantraš a veze nemaš...kakav OHR bilmeze i kolona u Dobrovoljačkoj?
  • Generic placeholder image
    Ja 03.05.2024. 11:52
    Nedavno je iz Haga rećeno da je ovaj ratni zloćin u stvari bio legitimna akcija na vojni cilj, šta reći dalje i to mi je sud, mamu vam jebem fašističku a proboj vojske u Srebrenici je genocid a žene , djeca , starci autobusima preveženi za Tuzlu a u proboj su krenuli oni koji su vršili masakre pa se nisu smjeli predati, Bošnjaci zar vam je herojstvo u jenosmjernoj ulici cijeli jedan grad napadne vojsku sa kojom su sklopili ugovor o napuštanju kasarne a OHR bio garant😅 šta vam je Divjak vaš sluga rekao da vi niste oslobodili Sarajevo niti bi ga mogli osloboditi da Srbi nisu politićki izgubili ga najviše zbog smrada od Miloševića i zato vi Sarajlije podignite spomenik MILOŠEVIĆU
  • Generic placeholder image
    Xx 03.05.2024. 10:48
    Mjesec dana granate JNA ubijale sa brda,snajperim iz komande pucano na građane,nekoliko ubijeno...sve u svemu odlično su prošli kako su posijali
  • Generic placeholder image
    Srecko 03.05.2024. 10:07
    Licno me zanima sta je bilo i da li je prezivio rat Saban Hajdarevic? Svaka cast covjeku i borcu, bar na osnivu onoga sto sam procitao.
  • Generic placeholder image
    Anonimno 03.05.2023. 11:58
    Sve ovo stoji oni realno goloruki za nas,tenkovi,oklopna vozila i sve naoruzanje JNA!Sta je radila nasa komanda???Trebalo je posle ovoga sravniti sa zemljom cijele ulice za primjer a sa ovim olosima i ubicama zna se kako se postupa ali izgleda da je i ovde neko uzeo pare i izvukao iz ove nesrece debelu korist...
  • Generic placeholder image
    Pero 03.05.2022. 22:16
    Velika je muslimanska mržnja prema nama. Napravili su tada užasan ratni zločin. I opet bi oni tako, ako budu dobili priliku. Može im se vjerovati koliko vatru na dlanu možeš držati.
  • Generic placeholder image
    Krle 03.05.2022. 14:21
    Svaka čast ovom Beribaki, vjerodostojno i istinito je opisao ratne događaje iz Dobrovoljačke ulice i stradanje njegovih drugova, pripadnika JNA. Bez trunke lične mržnje i netrpeljivosti prema zločincima i ubicama, u njegvoj izjavi nema ni pomena o osvetoljubivosti prema počiniocima masakra. Navodi i imena dva Bošnjaka koja nisu postupali zločinački, nego su humano kao ljudi postupali prema njemu kao zarobljeniku. To pokazuje da i u velikom zlu uvijek ima iskra dobra.
Povezane vijesti
Prošle 32 godine od mučkog ubistva vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici Prošle 32 godine od mučkog ubistva vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici
U paklu Skenderije U paklu Skenderije
Mirnom šetnjom u Dobrovoljačkoj ulici obilježene 32 godine od zločina Mirnom šetnjom u Dobrovoljačkoj ulici obilježene 32 godine od zločina
Najčitanije
  • Priča o Siniši i božijem čudu
    22h 13m
    1
  • Partizan mijenja ime!
    14h 55m
    4
  • Održan Forum za bezbjednost opštine Istočno Novo Sarajevo
    19h 28m
    0
  • Uhapšen Gruzijac zbog pljačke dva miliona maraka u Banjaluci
    17h 2m
    2
  • Kako je stradao mitropolit Petar Zimonjić
    22h 47m
    3