Učiteljica iz Foče pomjera granice tradicionalnog učenja (VIDEO)

16.02.2023. 21:17
3
IZVOR: rtrs.tv

“Da učenje ne bude mučenje” , učiteljski je koncept Katarine Vučen iz Foče, zbog kojeg je njen rad krunisan titulom – najinovativniji učitelj u BiH, a koju dodijeljuje Centar za obrazovne inicijative Step baj step.

Obostrana ljubav i razumijevanje s đacima, daje dobre rezultate.

Ponosna je i što je posvećena majka i supruga jednog od najpoznatijih spasilaca u regionu Nenada Ikonića, koji je ovih dana u misiji u Turskoj.

Za šesnaest godini rada, učiteljica Osnovne škole “Veselin Masleša” u Foči, Katarina Vučen uspjela je mnogo. Pomjerila je granice i tradicionalno učenje, poslala na “zaslužen odmor”. Umjesto suvoparnog učenja lekcija, primjenom “Da učenje ne bude mučenje” – od nastave u prirodi, pripreme džemova do korišćenja računara i interneta, svakom đaku omogućila je da lakše steknu potrebno znanje.

– Aktivno učenje je nešto drugo oni su istraživači sami dolaze do toga i vjerujte to je neka priprema za funkcionalno učenje da koristi svrsi – kaže ova nastavnica.

Najinovativniju učiteljica u BiH, drugu godinu za redom Ministarstvo prosvjete i Pedagoški zavod Srpske nagrađuju je za postignuća u oblasti bezbjednosti djece na internetu. Svestrana učiteljica predana je i porodici, stalna je podrška i suprugu Nenadu Ikoniću. Koristeći digitalne tehnologije, bodri ga i dok je Turskoj, gdje je na zadatku spasavanja nakon razornog zemljotresa.

– Onog momenta kada nešto dođe i kaže kada postoji kakva akcija samo kaže šta ćemo ja kažem srećno nek je Bog na pomoći svima da ste dobro i zdravio. Prvenstveno je biti human čovjek i ono što treba da znamo da pomažemo da nam se dobro vrati – ističe Vučenova.

I sama učesnica brojnih dobrotvornih akcija, ponosna je na supruga Nenada koji sa svojom Gorskom službom spasavanja svuda stiže za šta je i nagrađivan brojnim priznanjima kod nas i u inostranstvu.

Video: RTRS

Komentari 3
  • Generic placeholder image
    Rastko srbenda 17.02.2023. 10:56
    Ustašlin ko ti drma kavez?
  • Generic placeholder image
    Miro 17.02.2023. 08:15
    Vidi vidi uciteljice.. mm.. :)
  • Generic placeholder image
    Leo 16.02.2023. 22:19
    Izmišljaju srbende toplu vodu....u vrijeme mrskog vam Tite ovakav rad sa ucenicima je u nastavnom programu imao ime"Domacinstvo".Tu su se cak i muška djeca ucila da rade sa iglom za šivenje...Danas u nastavnom programu srbendi,a i u odgojnoj devizi (bitna je partijska, a ne radna knjižica) ni ženska djeca ne znaju zakrpiti poderan džep,ali zato oba pola odlično barataju ....medicinskom iglom..O tome,da je kasnije vojni rok koliko toliko od muškarca pravio samostalnu ličnost...suvišno je pričati...Zato,kad pišete ovako neke "eureke",smanjite dozivljaje
Povezane vijesti
Dvojica Fočaka pretukla Bilećanina Dvojica Fočaka pretukla Bilećanina
Na kongresu stomatologa operacija uživo i predavanja stručnjaka Na kongresu stomatologa operacija uživo i predavanja stručnjaka
U Foči uhapšene dvije osobe zbog krijumčarenja Egipćana U Foči uhapšene dvije osobe zbog krijumčarenja Egipćana
Najčitanije
  • Preminula djevojčica Helena Gavran - Počivaj u miru, crvenokosa djevojčice!
    17h 37m
    2
  • Težak sudar đačkog autobusa i automobila
    4h 5m
    0
  • Božović: Volja naroda se ne može nikakvim pritiscima spriječiti
    22h 35m
    0
  • Kuglof
    14h 31m
    0
  • Intervju sa dr Igorom Lukićem, kandidatom za gradonačelnika Istočnog Sarajeva
    19h 31m
    17