UG „Bjelava“: Deklaracija podstrek za nastavak borbe protiv gradnje MHE

19.02.2021. 10:53
0
IZVOR: Radio Foča

Udruženje građana „Bjelava“ iz Foče zadovoljno je što su poslanici Narodne skupštine Republike Srpske, usvajanjem Deklaracije za zaštitu rijeka, kako navode, zaštitili interese građana, a ne pojedinaca i što su dali podršku svim građanima koji se bore protiv izgradnje malih hidroelektrana.

Ovakva odluka Narodne skupštine je, navodi se u saopštenju ovog udruženja, potvrdila da borba stanovnika Foče i ostalih lokalnih zajednica nije uzaludna i da je dala podstrek građanima da ne odustanu od borbe protiv neregularnosti.

Iz Udruženja navode da je Deklaracija o zaštiti rijeka u Republici Srpskoj usvojena nakon što su iznesene neke od neregularnosti i proceduralnih propusta učinjenih u slučaju izgradnje MHE „Bjelava“ na istoimenoj rijeci u opštini Foča.

- Stanovnici Foče se nadaju da će ovakva odluka najvišeg zaknodavnog tijela Republike Srpske pokrenuti i ostale nadležne institucije da preispitaju svoje odluke, te pozivaju Vladu, Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske kao i lokalnu vlast da na odgovoran način, u skladu sa zakonom, obavljaju poslove u svojoj nadležnosti. Ovakva odluka parlamenta Srpske za nas predstavlja uspjeh, s obzirom na to da se od marta konstantno borimo protiv izgradnje MHE „Bjelava“ i motiviše nas da nastavimo sa borbom sve do ispunjenja našeg cilja da se zaustavi izgradnja te elektrane - piše u saopštenju.

U saopštenju se ističe da su poslanici dali dobar primjer rada u interesu građana ostalim nadležnim institucijama i da sada očekuju reakciju i djelovanje Vlade Srpske, kao i nadležnog ministarstva, na čelu sa Petrom Đokićem.

- Podsjećamo da je u slučaju izgradnje MHE na Bjelavi učinjen niz propusta i neregularnosti. Iako se investitor u dosadašnjem djelovanju koristio brojnim nedozvoljenim sredstvima, prekršio čitav niz zakona, te je protiv njega čak i Uprava kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske podnijela izvještaj o nizu počinjenih ozbiljnih krivičnih djela, Vlada Republike Srpske dala je ipak saglasnost na aneks ugovora o koncesiji za MHE na rijeci Bjelavi - naveli su iz Udruženja „Bjelava“.

Komentari 0
Povezane vijesti
Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM
Pronađeno beživotno tijelo Drage Tanaskovića Pronađeno beživotno tijelo Drage Tanaskovića
Časno i hrabro vojevanje fočanskih brigada Časno i hrabro vojevanje fočanskih brigada
Najčitanije
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    4h 19m
    0
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    11h 25m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    9h 52m
    0
  • Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
    5h 34m
    0
  • Prije 26 godina srušen Žeželjev most preko Dunava
    11h 44m
    0