УГ „Бјелава“: Декларација подстрек за наставак борбе против градње МХЕ

19.02.2021. 10:53
0
ИЗВОР: Радио Фоча

Удружење грађана „Бјелава“ из Фоче задовољно је што су посланици Народне скупштине Републике Српске, усвајањем Декларације за заштиту ријека, како наводе, заштитили интересе грађана, а не појединаца и што су дали подршку свим грађанима који се боре против изградње малих хидроелектрана.

Оваква одлука Народне скупштине је, наводи се у саопштењу овог удружења, потврдила да борба становника Фоче и осталих локалних заједница није узалудна и да је дала подстрек грађанима да не одустану од борбе против нерегуларности.

Из Удружења наводе да је Декларација о заштити ријека у Републици Српској усвојена након што су изнесене неке од нерегуларности и процедуралних пропуста учињених у случају изградње МХЕ „Бјелава“ на истоименој ријеци у општини Фоча.

- Становници Фоче се надају да ће оваква одлука највишег закнодавног тијела Републике Српске покренути и остале надлежне институције да преиспитају своје одлуке, те позивају Владу, Министарство енергетике и рударства Републике Српске као и локалну власт да на одговоран начин, у складу са законом, обављају послове у својој надлежности. Оваква одлука парламента Српске за нас представља успјех, с обзиром на то да се од марта константно боримо против изградње МХЕ „Бјелава“ и мотивише нас да наставимо са борбом све до испуњења нашег циља да се заустави изградња те електране - пише у саопштењу.

У саопштењу се истиче да су посланици дали добар примјер рада у интересу грађана осталим надлежним институцијама и да сада очекују реакцију и дјеловање Владе Српске, као и надлежног министарства, на челу са Петром Ђокићем.

- Подсјећамо да је у случају изградње МХЕ на Бјелави учињен низ пропуста и нерегуларности. Иако се инвеститор у досадашњем дјеловању користио бројним недозвољеним средствима, прекршио читав низ закона, те је против њега чак и Управа криминалистичке полиције Министарства унутрашњих послова Републике Српске поднијела извјештај о низу почињених озбиљних кривичних дјела, Влада Републике Српске дала је ипак сагласност на анекс уговора о концесији за МХЕ на ријеци Бјелави - навели су из Удружења „Бјелава“.

Коментари 0
Повезане вијести
Папратна њива: Служен парастос за жртве некажњеног злочина Папратна њива: Служен парастос за жртве некажњеног злочина
Научно истраживање "Вучје стопе" на Алпима Научно истраживање "Вучје стопе" на Алпима
Младића из Фоче ударила струја, тешко повријеђен Младића из Фоче ударила струја, тешко повријеђен
Најчитаније
  • Војно возило које је смрскало "форд" теже и од аутобуса
    10h 41m
    2
  • Малим херојима у борби за живот потребна подршка друштва
    11h 54m
    0
  • Данас Свети Јоаким и Ана
    12h 34m
    0
  • Прекид у водоснабдијевању у насељу Добриња I
    4h 57m
    0
  • Тресло се тло: Земљотрес код Кнежева
    10h 30m
    0