УГ „Бјелава“: Декларација подстрек за наставак борбе против градње МХЕ

19.02.2021. 10:53
0
ИЗВОР: Радио Фоча

Удружење грађана „Бјелава“ из Фоче задовољно је што су посланици Народне скупштине Републике Српске, усвајањем Декларације за заштиту ријека, како наводе, заштитили интересе грађана, а не појединаца и што су дали подршку свим грађанима који се боре против изградње малих хидроелектрана.

Оваква одлука Народне скупштине је, наводи се у саопштењу овог удружења, потврдила да борба становника Фоче и осталих локалних заједница није узалудна и да је дала подстрек грађанима да не одустану од борбе против нерегуларности.

Из Удружења наводе да је Декларација о заштити ријека у Републици Српској усвојена након што су изнесене неке од нерегуларности и процедуралних пропуста учињених у случају изградње МХЕ „Бјелава“ на истоименој ријеци у општини Фоча.

- Становници Фоче се надају да ће оваква одлука највишег закнодавног тијела Републике Српске покренути и остале надлежне институције да преиспитају своје одлуке, те позивају Владу, Министарство енергетике и рударства Републике Српске као и локалну власт да на одговоран начин, у складу са законом, обављају послове у својој надлежности. Оваква одлука парламента Српске за нас представља успјех, с обзиром на то да се од марта константно боримо против изградње МХЕ „Бјелава“ и мотивише нас да наставимо са борбом све до испуњења нашег циља да се заустави изградња те електране - пише у саопштењу.

У саопштењу се истиче да су посланици дали добар примјер рада у интересу грађана осталим надлежним институцијама и да сада очекују реакцију и дјеловање Владе Српске, као и надлежног министарства, на челу са Петром Ђокићем.

- Подсјећамо да је у случају изградње МХЕ на Бјелави учињен низ пропуста и нерегуларности. Иако се инвеститор у досадашњем дјеловању користио бројним недозвољеним средствима, прекршио читав низ закона, те је против њега чак и Управа криминалистичке полиције Министарства унутрашњих послова Републике Српске поднијела извјештај о низу почињених озбиљних кривичних дјела, Влада Републике Српске дала је ипак сагласност на анекс уговора о концесији за МХЕ на ријеци Бјелави - навели су из Удружења „Бјелава“.

Коментари 0
Повезане вијести
Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
Пронађено беживотно тијело Драге Танасковића Пронађено беживотно тијело Драге Танасковића
Часно и храбро војевање фочанских бригада Часно и храбро војевање фочанских бригада
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    20h 6m
    0
  • Крађа у Палама
    18h 24m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    14h 51m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    17h 39m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    11h 0m
    0