Univerzitet u Istočnom Sarajevu proslavio 29 godina postojanja i rada

14.09.2021. 19:30
0
IZVOR: Katera

Univerzitet u Istočnom Sarajevu za ovih 29 godina svojim radom i energijom prednjačio i mijenjao okolinu, opšti ambijent u kojem živimo i Republiku Srpsku, rekao je ovo danas na obilježavanju 29. godišnjice rada i postojanja rektor Univerziteta prof. dr Milan Kulić.

Prema njegovim riječima, Univerzitet u Istočnom Sarajevu, pod imenom Univerzitet u Sarajevu Republike Srpske, osnovan je na današnji dan, 14. septembra 1992. godine odlukom Narodne skupštine Republike Srpske.

- Napravili smo impozantne rezultate za sve ove godine. Prvi smo univerzitet u BiH koji je prošao akreditaciju 2013. godine i to dovoljno govori o kvalitetu, radu i nastavi na ovom univerzitetu. Takođe, 2013. smo potpisali Kodeks o etici u istraživanju i time smo istraživače koji rade na našem fakultetu stavili u ravnopravan odnos sa istraživačima u svijetu – naglasio je Kulić.

Slika

Foto: Katera

Prema njegovim riječima, UIS je prvi univerzitet u Republici Srpskoj, možda i BiH, koji je potpisao sporazum o saradnji sa Univerzitetom u Đilinu u Kini, čime će studenti Filozofskog fakulteta dobiti dvojne diplome.

On je dodao da je Univerzitet u Istočnom Sarajevu, odnosno Medicinski faklultet upisao prvu generaciju studenata koji nastavu slušaju na engleskom jeziku, te da je u planu i upis studenata na odsjek stomatologije, koji će, takođe, slušati nastavu na engleskom.

- Mi imamo obavezu da nastavne planove i programe svake godine mijenjamo, usaglašavamo sa univerzitetima u okruženju, Evropi i svijetu, vodimo računa o zahtjevima privrede, o zahtjevima naših nastavnih baza jer odatle crpimo najviše informacija o kvalitetu naše nastave  – rekao je Kulić.

Profesor na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. mr Dražan Kosorić, dobitnik priznanja za umjetnički rad u protekloj godini, istakao je da je ovo priznanje posebno jer ga dobija iz matične kuće.

On je istakao da je poseban osjećaj što kolege i rektor vide i cijene njegov doprinos, ali i uopšte umjetnički rad, jer je on važan segment ovog univerziteta.

Najbolji student Pravnog fakulteta u Palama Univerziteta u Istočnom Sarajevu, sa prosječnom ocjenom 9,82, Nadežda Drašković, istakla je da svako učenje i uspjeh zahtijevaju mnogo rada, truda i odricanja i da je bilo teško, ali da sve postaje lakše kada se uči ono što se voli.

- Naš fakultet ima kvalitetan nastavni kadar, od asistenata do redovnih profesora i čast mi je što sam imala priliku učiti od takvih ljudi. Fakultet mi je omogućio i praktični rad, pored teorijske nastave – istakla je Drašković.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić istakao je da su Gradska uprava, opštine u njenom sastavu i Univerzitet u Istočnom Sarajevu jedno, rastu jedno uz drugo, pomažu, razumiju jedni druge.

Ćosić je izrazio nadu da će dogodine, za jubilej postojanja i rada Univerziteta u Istočnom Sarajevu biti završeni svi ranije najavljeni i obećani projekti.

Komentari 0
Povezane vijesti
Vinko Radovanović: Veliki čovjek koji je ostavio neizbrisiv trag u Istočnom Sarajevu
Dvije osobe iz Istočnog Sarajeva preminule od virusa korona
Popust 10% na cjelokupan asortiman „B Pharm“ apoteka
Najčitanije
 • Osumnjičen da je radniku prijetio pištoljem jer je tražio platu
  4h 32m
  1
 • Sutra prekid elektrosnabdijevanja u Palama i Istočnom Novom Sarajevu
  22h 35m
  0
 • Vinko Radovanović: Veliki čovjek koji je ostavio neizbrisiv trag u Istočnom Sarajevu
  5h 49m
  0
 • Specijalci Srpske uhapsili dvije žene i muškarca
  8h 45m
  0
 • Demobilisani borac VRS: Ministar Šeranić me je ostavio bez primanja (VIDEO)
  20h 41m
  0