Универзитет у Источном Сарајеву прославио 29 година постојања и рада

14.09.2021. 19:30
0
ИЗВОР: Катера

Универзитет у Источном Сарајеву за ових 29 година својим радом и енергијом предњачио и мијењао околину, општи амбијент у којем живимо и Републику Српску, рекао је ово данас на обиљежавању 29. годишњице рада и постојања ректор Универзитета проф. др Милан Кулић.

Према његовим ријечима, Универзитет у Источном Сарајеву, под именом Универзитет у Сарајеву Републике Српске, основан је на данашњи дан, 14. септембра 1992. године одлуком Народне скупштине Републике Српске.

- Направили смо импозантне резултате за све ове године. Први смо универзитет у БиХ који је прошао акредитацију 2013. године и то довољно говори о квалитету, раду и настави на овом универзитету. Такође, 2013. смо потписали Кодекс о етици у истраживању и тиме смо истраживаче који раде на нашем факултету ставили у равноправан однос са истраживачима у свијету – нагласио је Кулић.

Слика

Фото: Катера

Према његовим ријечима, УИС је први универзитет у Републици Српској, можда и БиХ, који је потписао споразум о сарадњи са Универзитетом у Ђилину у Кини, чиме ће студенти Филозофског факултета добити двојне дипломе.

Он је додао да је Универзитет у Источном Сарајеву, односно Медицински факлултет уписао прву генерацију студената који наставу слушају на енглеском језику, те да је у плану и упис студената на одсјек стоматологије, који ће, такође, слушати наставу на енглеском.

- Ми имамо обавезу да наставне планове и програме сваке године мијењамо, усаглашавамо са универзитетима у окружењу, Европи и свијету, водимо рачуна о захтјевима привреде, о захтјевима наших наставних база јер одатле црпимо највише информација о квалитету наше наставе  – рекао је Кулић.

Професор на Музичкој академији Универзитета у Источном Сарајеву проф. мр Дражан Косорић, добитник признања за умјетнички рад у протеклој години, истакао је да је ово признање посебно јер га добија из матичне куће.

Он је истакао да је посебан осјећај што колеге и ректор виде и цијене његов допринос, али и уопште умјетнички рад, јер је он важан сегмент овог универзитета.

Најбољи студент Правног факултета у Палама Универзитета у Источном Сарајеву, са просјечном оцјеном 9,82, Надежда Драшковић, истакла је да свако учење и успјех захтијевају много рада, труда и одрицања и да је било тешко, али да све постаје лакше када се учи оно што се воли.

- Наш факултет има квалитетан наставни кадар, од асистената до редовних професора и част ми је што сам имала прилику учити од таквих људи. Факултет ми је омогућио и практични рад, поред теоријске наставе – истакла је Драшковић.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић истакао је да су Градска управа, општине у њеном саставу и Универзитет у Источном Сарајеву једно, расту једно уз друго, помажу, разумију једни друге.

Ћосић је изразио наду да ће догодине, за јубилеј постојања и рада Универзитета у Источном Сарајеву бити завршени сви раније најављени и обећани пројекти.

Коментари 0
Повезане вијести
Почиње 22. "Лут фест"
Шта се десило у угоститељском објекту у Источном Сарајеву?
Новац из градског или општинских буџета издвојити за оснивање јавне кухиње
Најчитаније
 • Распоред редукције воде за понедјељак, 20. септембар
  19h 3m
  4
 • Митрополит Хризостом: Да се угледамо на примјер породице Работа
  14h 26m
  0
 • Младићи страдали у саобраћајној несрећи код Билеће
  19h 20m
  0
 • Сутра прекид електроснабдијевања на подручју Пала
  18h 21m
  0
 • Вирус корона потврђен код 35 особа у Источном Сарајеву
  21h 52m
  1