Univerzitetska bolnica u Foči dobila savremenu angio-salu

03.06.2021. 14:31
0
IZVOR: SRNA

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić danas je u Univerzitetskoj bolnici Foča zvanično otvorio angio-salu - savremeni centar za dijagnostiku i liječenje srčanih i oboljenja krvnih sudova u kojem će se primjenjivati sva raspoloživa dostignuća u oblasti interventne kardiologije, u koji je Vlada uložila više od dva miliona KM.

Zahvaljujući angio-sali pacijenti iz Foče koji su imali srčani udar neće se više zbog ugradnje stenta transportovati u Univerzitetski klinički centar u Banjaluku.

Šeranić je naveo da ova angio-sala predstavlja dio mreže za liječenje kardioloških oboljenja u Banjaluci, Bijeljini i Foči, planiranih u ovom četvorogodišnjem mandatu.

– Ostaje nam dio posla, koji računamo da ćemo završiti do kraja godine, a tiče se kardiohirurgije u Banjaluci – rekao je Šeranić.

On je dodao da je uz dva miliona KM u angio-salu, otprilike isti toliki iznos uložen i u rekonstruisani objekat neurologije.

– Opremanje i modernizaciju Univerzitetske bolnice u Foči nastavljamo dalje. Ono što smo zacrtali na početku, uz angio-sale dalje radimo urgentni blok, jednodnevnu i dvodnevnu hirurgiju, to je nešto što treba da imaju bolnice u Srpskoj – istakao je Šeranić.

Načelnik Odjeljenja za kardiologiju Milica Kunarac rekla je da se do sada nedostatak angio-sale rješavao primjenom fibrinolitičke terapije, nakon čega bi pacijent, unutar 12 časova od doživljenog srčanog udara, bio transportovan u Banjaluku.

– Zahvaljujući izuzetnoj saradnji sa kolegama sa interventne kardiologije u Banjaluci, uspjeli smo da spasemo veliki broj života, smanjimo morbiditet, mortalilet, trajnu invalidnost. Nekada su se infarkti miokarda liječili 21 dan, a danas ih puštate nakon tri dana sa ugrađenim stentom da se vrate porodicama i normalnom životu – rekla je Kunarac.

Ona je istakla da će otvaranje angiosale omogućiti imponzantnu dinamiku razvoja intervente kardiologije u ovoj zdravstvenoj ustanovi. “Imamo još četvoro mladih kolega koji su željni učenja i dokazivanja”, navela je Kunarac.

Ona je dodala da u Evropi godišnje umre 1.800.000 ljudi od nekog oblika koronarne bolesti, što je 20 odsto od svih uzroka smrtnosti, te da je ogroman značaj ovakvog napretka u dijagnostici i tretmanu koronarne bolesti.

Direktor Univerzitetske bolnice Foča Radmil Marić rekao je da je ovo jedan od najznačajnijih trenutaka u istoriji ustanove.

On je naveo da Ministarstvo radi onaj posao koji je i obećalo – da će svakom stanovniku Srpske omogućiti sve vrste medicinske zaštite.

– Moram zahvaliti i onima koji su prije dvadesetak godina počeli da rade jednu vrstu angiološke dijagniostike, a to su pejsmejkeri. Mislim da je ova bolnica, zahvaljujući tome, uz dobru vaskularnu hirurgiju, radiologiju, kardiologiju i sve ostale segmente zaslužila ovakav objekat. Vrlo brzo ćemo krenuti, nema potrebe da čekamo, Univerzitetski klinički centar nam stoji na raspolaganju sa kadrovima – rekao je Marić.

U Univerzitetskoj bolnici Foča uskoro se očekuje useljenje i u rekonstruisani paviljon B1 u kojem će na uslizi pacijentima biti moderno opremljana odjeljenja za neurologiju, otorinolarigologiju i oftalmologiju.

Komentari 0
Povezane vijesti
U Han Pijesku predstavljene knjige kojima se brani srpsko kulturno i duhovno nasljeđe U Han Pijesku predstavljene knjige kojima se brani srpsko kulturno i duhovno nasljeđe
Neradni dan u Srpskoj Neradni dan u Srpskoj
Na poklonjenje Svetom Vasiliju iz Foče hodočasti 80 studenata Na poklonjenje Svetom Vasiliju iz Foče hodočasti 80 studenata
Najčitanije
  • Najavljeni prekidi električne energije
    2h 44m
    0
  • Mošti četiri srpska svetitelja stigle u Hram Svetog Save
    15h 20m
    0
  • Veliki uspjeh našeg tenisera Nikole Golijanina
    22h 51m
    0
  • Nađa Rudakijević, učenica OŠ „Petar Petrović Njegoš“, nagrađena na likovnom konkursu Crvenog krsta
    22h 9m
    0
  • Proba Izraela na Eurosongu: Podigli palestinsku kefiju pa izbačeni iz arene
    13h 34m
    0