Univerzitska bolnica Foča: Negdje je "nestalo" 1.300 PCR testova

31.10.2021. 20:31
1
IZVOR: zurnal.info

Podaci Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske i Bolnice u Foči se ne poklapaju. Negdje je „nestalo“ 1300 PCR testova ili, ako ih pretvorimo u komercijalne - po važećoj cijeni od 100 KM, ne zna se gdje je završilo 130.000 KM, piše portal "Žurnal info".

Zaposlenici Univerzitetske bolnice Foča, koji zbog straha od progona ne žele da im se otkrije identitet, za "Žurnal" tvrde da su od početka pandemje Kovid-19 pojedinci u toj zdravstvenoj ustanovi nelegalno zaradili priličnu sumu novca na PCR testovima i antigen brzim testovima. 

Uigrana šema:

Prema ovim izvorima, šema je veoma dobro uigrana. Institut za javno zdravstvo Republike Srpske isporučuje PCR testove Bolnici u Foči, koji su uglavnom iz donacija UNDP-a, dakle besplatni.

Slika

Testove, kako se navodi, vozač nosi direkno u laboratoriju, nema trebovanja niti reversa i oni se ne evidentiraju u bolničkoj apoteci. 

Poslije se ti isti testovi naplaćuju, u slučaju kada se rade na vlastiti zahtjev pojedinaca. Uglavnom su ti testovi naplaćivani studentima zbog odlaska u Srbiju ili Crnu Goru, kao i turistima zbog prelaska granice sa Crnom Gorom. 

Isti izvori navode da je samo u prošloj godini u Bolnici u Foči više od dvije stotine državljana Crne Gore uradilo PCR testove, koje su plaćali od 150 do 200 KM, piše "Žurnal info".

Cijena PCR testa sada je 100 KM. 

Uz to, urađena je i masa antigen brzih testova, a njih su uglavno radili studenti i turisti. 

Prema navodima ovih izvora, zaposleni u Bolnici Foča, koji nisu vakcinisani protiv korona virusa, moraju da rade PCR testove, koji im se, kako ističu, naplaćuju od 15 do 35 KM. 

Još navode da se dnevno po osnovu naplate PCR i antigenskih brzih testova u fočanskoj bolnici naplati od 400 do 1000 KM. 

U vezi sa ovim navodima, "Žurnal" je postavio pitanja nadležnima u fočanskoj bolnici, iz koje su demantovali da svoje zaposlene uslovljavaju da moraju biti vakcinisani, a opovrgli su i tvrdnje da se radnicima bolnice naplaćuju testiranje PCR testom. 

Još su saopštili da su do sada uradili 32.143 PCR testova i 13.700 brzih antigen testova, dodavši da su svi testovi koje im je isporučio Institut za javno zdravstvo Republike Srpske evidentiraju u bolničkoj apoteci. 

Slika

- PCR testovi su rađeni pacijentima, a na osnovu uputnica nadležnog doma zdravlja i nadležnih bolničkih ustanova i isti su fakturisani Fondu zdravstva Republike Srpske po važećem cjenovniku - stoji u odgovoru dostavljenom Žurnalu.

Gdje je razlika u testovima?

Problem nisu testovi rađeni po uputnicama, zbog sumnje da je neko inficiran korona virusom. Sporni su PCR testovi i antigenski testovi, koji su rađeni na lični zahtjev ljudi, uglavnom za potrebe putovanja izvan granica BiH.

Ti testovi su takođe Bolnici u Foči besplatno dostavljeni iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, ali su oni naplaćivani u samoj bolnici, odnosno nisu fakturisani FZO Republike Srpske, jer nisu rađeni na osnovu uputnica domova zdravlja ili drugih zdravstvenih ustanova, tvrde izvori "Žurnala".

Uz to, iz fočanske bolnice "Žurnalu" su odgovorili da im je Institut za javno zdravstvo Republike Srpske do sada isporučio 34.000 PCR testova, dok iz Instituta navode da su Univerzitetskoj bolnici u Foči isporučili 35.300 PCR testova.

- Testovi su isporučivani sukcesivno, a u skladu sa iskazanim potrebama laboratorija. Nabavljani su podsredstvom UNDP-a (sredstvima Vlade Republike Srpske) i kroz donacije (SZO i druge međunarodne organizacije) - odgovoreno je "Žurnalu" iz Instituta.

Očigledno da se podaci Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske i Bolnice u Foči ne poklapaju.

Negdje je „nestalo“ 1300 PCR testova ili, ako ih pretvorimo u komercijalne - po važećoj cijeni od 100 KM, ne zna se gdje je završilo 130.000 KM!  

 

Ljiljana Kovačević (zurnal.info)

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Ma 01.11.2021. 12:31
    Pare se uzele i legla kuja pod ambar, cisti lopovluk. A ne znam ni sto se testiraju koji djavo?
Povezane vijesti
Naučno istraživanje "Vučje stope" na Alpima Naučno istraživanje "Vučje stope" na Alpima
Mladića iz Foče udarila struja, teško povrijeđen Mladića iz Foče udarila struja, teško povrijeđen
Mještani traže da se zaštiti prirodni fenomen i ne odlaže otpad Mještani traže da se zaštiti prirodni fenomen i ne odlaže otpad
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    15h 2m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    18h 41m
    7
  • Mladi košarkaš Slavije karijeru nastavlja u Megi
    13h 11m
    0
  • Božović: Intrigantno što trideset godina poslije rata neko po Sarajevu postavlja tenkove
    22h 5m
    2
  • Žene ne mogu u zatvor u Vojkovićima
    1h 52m
    0