Upućeno oko 120 prigovora zbog nepoštovanja prava potrošača

17.09.2019. 10:05
0
IZVOR: Srna

Od početka godine Udruženju građana "Ženski interaktivni ruralni centar" Istočno Sarajevo upućeno je oko 120 prigovora građana zbog nepoštovanja njihovih prava kao potrošača, a najveći broj je bio iz domena Zakona o održavanju zgrada, te telekomunikacionih i komunalnih usluga.

Portparol ovog udruženja Snježana Rosuljaš napomenula je da je poštovanje prava potrošača, kao temeljnog ljudskog prava, jedan od preduslova za ravnomjeran razvoj društva, prvenstveno ekonomski, a potom i društveni.

Ona je istakla da je Udruženje građana "Ženski interaktivni ruralni centar" od 2016. godine počelo intenzivno da se bavi zaštitom potrošačkih prava građana u Sarajevsko-romanijskoj regiji, kada je upisano u registar Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske.

Rosuljaševa je navela da se u protekle tri godine najviše prigovora građana odnosilo na usluge od opšteg ekonomskog interesa - telekomunikacije, voda, komunalne usluge, električna energija, zatim na kupovinu proizvoda i usluga u trgovačkim lancima i privatnim radnjama.

-Najviše prigovora rješavali smo sporazumom potrošača i trgovaca, a nerijetko smo preduzimali i korake prema Republičkoj upravi za inspekcijske poslove-, rekla je Rosuljaševa Srni.

Ona je pojasnila da veliki broj građana u Istočnom Sarajevu prije 2016. godine nije imao mogućnost da besplatno koristi ovu vrstu savjetodavnih usluga, te je Udruženje građana "Ženski interaktivni ruralni centar" postalo prepoznatljivo po ovom djelovanju.

Rosuljaševa je napomenula da u Srpskoj postoji koordinisan lanac zaštite prava potrošača koja su zagarantovana zakonom.

-U prvom koraku pomažemo potrošaču da napiše prigovor na osnovu članova sadržanih u Zakonu o zaštiti prava potrošača Republike Srpske. Potrošač upućuje prigovor trgovcu, na šta je on dužan da odgovori u roku od osam dana, te se upisuje u knjigu reklamacija-, istakla je Rosuljaševa.

Ona je dodala da, ukoliko odgovor na prigovor bude pozitivan, trgovac i potrošač rješavaju problema sporazumnim putem, a ako bude nezadovoljavajući za potrošača, Udruženje se uključuje kao mentor u rješavanje nesporazuma.

-Ako trgovac ne želi zakonski opravdanom zahtjevu potrošača da udovolji, tada pomažemo potrošaču da napiše prigovor Republičkoj upravi za inspekcijske poslove, gdje oni postupaju po primljenom zahtjevu, te obično tada prava potrošača budu zadovoljena-, istakala je Rosuljaševa.

Ona je dodala da potrošač, ukoliko nije zadovoljan ishodom, može svoja prava da traži vansudskim putem, i to pri Arbitražnom odboru za potrošačke sporove koji se formira u Privrednoj komori i Zanatsko-preduzetničkoj komori Republike Srpske.

Rosuljaševa je napomenula da je Udruženje građana "Ženski interaktivni ruralni centar" Istočno Sarajevo, u saradnji sa tržnim centrima, organizovalo edukacije o pravima i obavezama trgovaca u kupoprodaji, te održalo zajedničku konferenciju trgovaca, Republičke uprave za inspekcijske poslove, Ministarstva trgovine i turizma, a sve s ciljem unapređenja kvaliteta pružanja usluga krajnjim korisnicima.

Ona je dodala da se trenutno aktivno radi na formiranju savjetodavnog tijela koje bi trebalo da bude u sastavu opština kao organ koji će raditi na unapređenju rada institucija od opšteg ekonomskog interesa.

Rosuljaševa je navela da je sa Centrima civilnih inicijativa /CCI/, a u okviru podrške EU, potpisan jednogodišnji ugovor o aktivnostima u vezi sa suzbijanjem korupcije u zdravstvenom sektoru u Sarajevsko-romanijskoj regiji.

Prema njenim riječima, glavni cilj je da se uvođenjem pravnih propisa utiče na smanjenje koruptivnih radnji u zdravstvenom sistemu ustanova iz Sarajevsko-romanijske regije, Kliničko-univerzitetskom centru u Sarajevu, te domovima zdravlja sa područja Kantona Sarajevo.

Govoreći o aktivnostima Udruženja, koje je formirano u decembru 1997. godine, Rosuljaševa je napomenula da ova asocijacija radi na zaštiti ljudskih prava i unapređenju položaja žena u društvu.

Ona je navela da rad ovog udruženja obuhvata i zaštitu žrtava porodičnog nasilja i upućivanje na pružanje besplatne pravne pomoći, ekonomsko osnaživanje žena iz ruralnih sredina kroz podršku razvoju preduzetništva, organizovanje sajmova za žene iz ruralnih sredina, organizovanje edukativnih radionica za žene i drugo.

Rosuljaševa je dodala da ih građani mogu kontaktirati putem mejla zenatrnova©yahoo.com, a kancelarija Udruženja se nalazi u Karađorđevoj ulici broj osam u Istočnom Novom Sarajevu.

Komentari 0
Povezane vijesti
U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO) U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
Večeras premijera dokumentarnog filma "Priča ponosnog puka" Večeras premijera dokumentarnog filma "Priča ponosnog puka"
Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
Najčitanije
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    16h 24m
    0
  • Humanitarna grupa „Vukovi“ pokrenula humanitarnu akciju za porodicu Čečar sa Pala
    14h 38m
    0
  • U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    12h 28m
    0
  • Republika Srpska dobila novi Izborni zakon
    15h 43m
    0
  • U utorak besplatni pregledi dojke u Istočnom Starom Gradu
    10h 26m
    0