Uručena posthumna odlikovanja porodicama poginulih boraca Foče, Višegrada i Gacka

16.10.2021. 12:58
0
IZVOR: radiofoca.com

Porodicama osam poginulih boraca Vojske Republike Srpske iz Foče, Gacka i Višegrada juče su u Foči uručena posthumna odlikovanja - Medalja zasluga za narod.

Vaso Bilinac, sa suzama u očima, preuzeo je odlikovanje za svog sina Željka, koji je u poginuo 12. septembra 1992. godine na ratištu iznad Ustikoline u 22. godini.

Porodicama osam poginulih boraca Vojske Republike Srpske iz Foče, Gacka i Višegrada danas su u Foči uručena posthumna odlikovanja- Medalja zasluga za narod.

Vaso Bilinac, sa suzama u očima, preuzeo je odlikovanje za svog sina Željka, koji je u poginuo 12. septembra 1992. godine na ratištu iznad Ustikoline u 22. godini.

- Jeste da ovu zahvalnicu čestito primam, ali kamo sreće da je ne primam, i ja i ostale porodice. Moj sin je nosio puškomitraljez, poginuo je zajedno sa dvojicom svojih saboraca Milanom Bilincem i Neđikom Radovićem - rekao je Bilinac.

Slika

Foto: radiofoca.com

On se zahvalio republičkim i opštinskim vlastima što i na ovaj način čuvaju uspomenu na poginule srpske borce.

Posthumna priznanja, u ime predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović, uručili su njen izaslanik Slobodan Župljanin i načelnik opštine Foča Milan Vukadinović.

Vukadinović je istakao da poginuli borci, ratni vojni invalidi i demobilisani borci, i njihova zasluga u odbrani slobode i stvaranju Republike Srpske, ne smiju da budu zaboravljeni.

- Ovo je minimum kojim moramo da se odužimo porodicama i poginulim borcima, koji su živote utkali u temelje Republike Srpske. Zahvaljujem se kabinetu predsjednice Republike Srpske i zaista mislim da treba da nastavimo, kako opštinska vlast, tako i republička, da pomažemo u svakom mogućem pogledu ove porodice, jer ti ljudi su dali ono najsvetije što su imali- to su njihovi životi - naveo je Vukadinović.

Izaslanik predsjednika Srpske Slobodan Župljanin rekao je da junaci umiru onda kada budu zaboravljeni i da je obaveza svih u Srpskoj da se sjećaju poginulih boraca.

- Mi smo danas ovdje došli da u ime institucija Republike Srpske iskažemo postovanje prema i žrtvama i prema njihovim porodicama i da se još jednom zajedno svi obavežemo da nikada ne smiju biti zaboravljeni. Ono što su oni donijeli, a to je sloboda srpskog naroda i svih drugih naroda koji žive u Republici Srpskoj, nešto je sa čim se niko ne smije pogađati - naglasio je Župljanin.

Komentari 0
Povezane vijesti
Pronađeno beživotno tijelo Drage Tanaskovića Pronađeno beživotno tijelo Drage Tanaskovića
Časno i hrabro vojevanje fočanskih brigada Časno i hrabro vojevanje fočanskih brigada
Goran Kovačević iz Foče ruši sve predrasude (VIDEO) Goran Kovačević iz Foče ruši sve predrasude (VIDEO)
Najčitanije
  • Petogodišnjak se ugušio čepom od soka
    19h 5m
    0
  • Upozorenje meteorologa za večeras i sutra
    18h 18m
    0
  • Aprilska penzija 30. aprila
    20h 26m
    3
  • Nikola Golijanin osvojio Otvoreno prvenstvo u tenisu
    22h 39m
    1
  • “Slučajna” greška puni kase trgovaca
    20h 50m
    0