Уручена постхумна одликовања породицама погинулих бораца Фоче, Вишеграда и Гацка

16.10.2021. 12:58
0
ИЗВОР: radiofoca.com

Породицама осам погинулих бораца Војске Републике Српске из Фоче, Гацка и Вишеграда јуче су у Фочи уручена постхумна одликовања - Медаља заслуга за народ.

Васо Билинац, са сузама у очима, преузео је одликовање за свог сина Жељка, који је у погинуо 12. септембра 1992. године на ратишту изнад Устиколине у 22. години.

Породицама осам погинулих бораца Војске Републике Српске из Фоче, Гацка и Вишеграда данас су у Фочи уручена постхумна одликовања- Медаља заслуга за народ.

Васо Билинац, са сузама у очима, преузео је одликовање за свог сина Жељка, који је у погинуо 12. септембра 1992. године на ратишту изнад Устиколине у 22. години.

- Јесте да ову захвалницу честито примам, али камо среће да је не примам, и ја и остале породице. Мој син је носио пушкомитраљез, погинуо је заједно са двојицом својих сабораца Миланом Билинцем и Неђиком Радовићем - рекао је Билинац.

Слика

Фото: radiofoca.com

Он се захвалио републичким и општинским властима што и на овај начин чувају успомену на погинуле српске борце.

Постхумна признања, у име предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић, уручили су њен изасланик Слободан Жупљанин и начелник општине Фоча Милан Вукадиновић.

Вукадиновић је истакао да погинули борци, ратни војни инвалиди и демобилисани борци, и њихова заслуга у одбрани слободе и стварању Републике Српске, не смију да буду заборављени.

- Ово је минимум којим морамо да се одужимо породицама и погинулим борцима, који су животе уткали у темеље Републике Српске. Захваљујем се кабинету предсједнице Републике Српске и заиста мислим да треба да наставимо, како општинска власт, тако и републичка, да помажемо у сваком могућем погледу ове породице, јер ти људи су дали оно најсветије што су имали- то су њихови животи - навео је Вукадиновић.

Изасланик предсједника Српске Слободан Жупљанин рекао је да јунаци умиру онда када буду заборављени и да је обавеза свих у Српској да се сјећају погинулих бораца.

- Ми смо данас овдје дошли да у име институција Републике Српске искажемо постовање према и жртвама и према њиховим породицама и да се још једном заједно сви обавежемо да никада не смију бити заборављени. Оно што су они донијели, а то је слобода српског народа и свих других народа који живе у Републици Српској, нешто је са чим се нико не смије погађати - нагласио је Жупљанин.

Коментари 0
Повезане вијести
Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО) Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО)
Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
Пронађено беживотно тијело Драге Танасковића Пронађено беживотно тијело Драге Танасковића
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    14h 37m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    12h 6m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    11h 24m
    0
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    6h 20m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    2h 32m
    0