Uspješno obavljena prva transplantacija materice u Velikoj Britaniji

24.08.2023. 20:39
0
IZVOR: b92.net

Hirurzi u Velikoj Britaniji uspješno su izveli tešku i zahtjevnu operaciju transplantacije materice. Još jedan nevjerovatan i uspješan korak u medicini omogućio je još jednu opciju za žene koje se bore sa neplodnošću.

Neimenovana žena (34) je presrećna poslije operacije koja je trajala devet sati i njen plan je da dobije dvoje djece uz pomoć IVF-a, vantjelesne oplodnje, piše "Gardijan".

Žena koja je u braku pati od rijetkog sindroma, nerazvijene materice. Njen donor je njena starija sestra (40), koja ima dvoje dece.

Izabel Kuiroga, hirurg sa Oksfordskog centra za transplataciju, u slučaju koji se desio u Velikoj Britaniji kaže da su svi presrećni rezultatom.

- Pacijentkinja je van sebe od sreće. Nadamo se da će dobiti ne jedno, već dvoje djece. Njena materica i jajnici funkcionišu savršeno i detaljno pratimo situaciju - rekla je Izabel.

U svijetu je izvedeno preko 90 transplantacija materice – u Švedskoj, Americi, Turskoj, Kini, Češkoj, Brazilu, Nemačkoj, Srbiji i Indiji, i u većini slučajeva je transplantacija materice bila od donora koji su živi.

Podsjetimo, u martu ove godine prof. dr Milan Milenković, stručnjak za reproduktivnu medicinu, za RTS rekao da je uspešno obavljena transplantacija jajnika u Srbiji:

- Sve je prošlo kako treba, mi smo nedavno uradili tu transplantaciju između dvije jednojajčane sestre bliznakinje, od kojih je jedna ušla u prijevremenu menopauzu u ranim tridesetim godinama i nije imala djece. Druga sestra je već dobila dvoje djece i sada je ona jedan dio jajnika dala sestri da bi mogla da vrati hormonsku funkciju i rodi dijete - rekao je tada.

 

 

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Otac daje ćerki bubreg, majka sinu: Sve je spremno za operativni zahvat Otac daje ćerki bubreg, majka sinu: Sve je spremno za operativni zahvat
Tijani sestra želi da donira matericu Tijani sestra želi da donira matericu
Petronijević: Britanci tretiraju Karadžića kao zarobljenika Petronijević: Britanci tretiraju Karadžića kao zarobljenika
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    11h 23m
    11
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    10h 7m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    1h 51m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    4h 52m
    0
  • Dječak iz BiH pao pod traktor, helikopterom prebačen u bolnicu
    22h 34m
    0