Успјешно обављена прва трансплантација материце у Великој Британији

24.08.2023. 20:39
0
ИЗВОР: b92.net

Хирурзи у Великој Британији успјешно су извели тешку и захтјевну операцију трансплантације материце. Још један невјероватан и успјешан корак у медицини омогућио је још једну опцију за жене које се боре са неплодношћу.

Неименована жена (34) је пресрећна послије операције која је трајала девет сати и њен план је да добије двоје дјеце уз помоћ ИВФ-а, вантјелесне оплодње, пише "Гардијан".

Жена која је у браку пати од ријетког синдрома, неразвијене материце. Њен донор је њена старија сестра (40), која има двоје деце.

Изабел Куирога, хирург са Оксфордског центра за трансплатацију, у случају који се десио у Великој Британији каже да су сви пресрећни резултатом.

- Пацијенткиња је ван себе од среће. Надамо се да ће добити не једно, већ двоје дјеце. Њена материца и јајници функционишу савршено и детаљно пратимо ситуацију - рекла је Изабел.

У свијету је изведено преко 90 трансплантација материце – у Шведској, Америци, Турској, Кини, Чешкој, Бразилу, Немачкој, Србији и Индији, и у већини случајева је трансплантација материце била од донора који су живи.

Подсјетимо, у марту ове године проф. др Милан Миленковић, стручњак за репродуктивну медицину, за РТС рекао да је успешно обављена трансплантација јајника у Србији:

- Све је прошло како треба, ми смо недавно урадили ту трансплантацију између двије једнојајчане сестре близнакиње, од којих је једна ушла у пријевремену менопаузу у раним тридесетим годинама и није имала дјеце. Друга сестра је већ добила двоје дјеце и сада је она један дио јајника дала сестри да би могла да врати хормонску функцију и роди дијете - рекао је тада.

 

 

 

Коментари 0
Повезане вијести
Отац даје ћерки бубрег, мајка сину: Све је спремно за оперативни захват Отац даје ћерки бубрег, мајка сину: Све је спремно за оперативни захват
Тијани сестра жели да донира материцу Тијани сестра жели да донира материцу
Петронијевић: Британци третирају Караџића као заробљеника Петронијевић: Британци третирају Караџића као заробљеника
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    5h 39m
    8
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    21h 9m
    0
  • Џудо савез Републике Српске: Редовна Скупштина 4. јуна на Јахорини
    20h 23m
    0
  • На Васкршњем базару прикупљено 2.820 КМ
    20h 40m
    0
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    8h 10m
    0