Usvojen budžet grada Istočno Sarajevo za 2022. godinu od 12.680.000 KM

22.12.2021. 15:47
0
IZVOR: Katera

Odbornici većine u Skupštini grada Istočno Sarajevo usvojili su na današnjoj sjednici Prijedlog budžeta za 2022. godinu u iznosu od 12.680.000 KM, kao i Prijedlog rebalansa budžeta za 2021. godinu u iznosu od 14.897.193 KM.

Protiv usvajanja budžeta za narednu godinu bili su odbornici iz redova opozicije, dok je Studija o finansijskom funkcionisanju Bolnice „Srbija“ jednoglasno usvojena.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić rekao je novinarima da Gradska uprava ima obavezu da realizuje budžet u narednoj godini, što će, prema njegovim riječima, biti teško s obzirom da neće moći računati na oko 12,5 odsto prihoda od komunalnih naknada.

Prema Ćosićevim riječima, u budžet grada trebalo se sliti oko 1,6 miliona KM prihoda od komunalnih naknada, ali odlukom Narodne skupštine Republike Srpske da se ista ukine grad je ostao bez značajnih sredstava.

- Žao mi je, jer je to 12,5 odsto našeg budžeta i zato što tu imamo prostora da povećamo sredstva zbog rasta privrednih subjekata u gradu. Moraćemo više pregovarati po tom pitanju sa Ministarstvom finansija Republike Srpske - rekao je Ćosić.

On je istakao da mu je drago što su pored finansijskih ulaganja za redovne korisnike iz budžeta grada izdvojili novac iz eskterne korisnike, te što je usvojena Studija o finansijskom funkcionisanju Bolnice "Srbija".

- Izdvojićemo 50.000 KM za podršku angažovanju ljekara specijalista koje Bolnica nema i tako vratiti one usluge koje namaju, te samim tim omogućiti da Bolnica "Srbija" naplati veći iznos sredstava od FZO, kao i 30.000 KM za sufinansiranje specijalizacija mladih ljekara u ovoj bolnici - rekao je Ćosić.

Slika


Ćosić je naglasio da će u petak biti održan važan sastanak direktora komunalnih preduzeća iz Pala, Trnova i Sokoca, gdje će se razgovarati o temi gradskih deponija i izdvajanju novca za njihovo bolje funkcionisanje.

- Imamo namjeru graditi novi vatrogasni dom u Trnovu, centar za obuku i izdvojiti sredstva za određena sredstva vatrogasne brigade u Istočnom Starom Gradu, sa 250.000 KM poboljšati stanje u vodosnabdijevanju opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, izgraditi park posvećen civilnim žrtvama 20. vijeka u Istočnom Novom Sarajevu i spomenik žrtvama NATO bombardovanja na Palama, kao i izdvojiti više sredstava za sport i kulturu - rekao je Ćosić.

On je najavio da će na teritoriji grada Istočno Sarajevo biti izvršena bolja kategorizacija smještajnih kapaciteta, što je vrlo važno, jer grad na taj način može obezbijediti dodatni novac.

Prodekan za nastavu na Ekonomskom fakultetu Pale, Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof .dr Predrag Mlinarević rekao je novinarima da je na današnjoj sjednici predstvljena Studija o finansijskom funkcionisanju Bolnice „Srbija“.

Mlinarević, koji je i rukovodilac tima koji je izradio ovu studiju, rekao je da treba napraviti jasan plan u kojem bi deficitarne specijaliste popunili angažmanom renomiranih stručnjaka iz regije, a novac za njihov rad bio bi obezbijeđen participiranjem grada i opština.

Klub Srpske demokratske stranke (SDS) u Skupštini grada Istočno Sarajevo nije podržao usvajanje budžeta za 2022. godinu iz dva razloga.

Odbornik SDS u Skupštini grada Predrag Šarović rekao je novinarima da se ti razlozi odnose na stavku u budžetu, prema kojoj je planiran iznos 1,6 miliona KM od prihoda od komunalnih taksi, koje su u međuvremenu ukinute, kao i zbog milionskog potraživanja TAT-a koji nije naplaćen.

- Takođe, u rebalansu smo vidjeli da nismo naplatili novac od Union Investa i sumnjamo da će taj milion KM biti naplaćen - rekao je Šarović i dodao da je uložio dva amandmana na današnjoj sjednici.

Šarović kaže da je prvi amandman po pitanju skidanja određenog iznosa sredstava sa nekoliko drugih stavki iz planiranog budžeta i prenos istih na račun opštine Istočna Ilidža za završetak radova na izgradnji šetališta "Dr Miodrag Lazić" odbijen, dok se drugi amandman za sanaciju puta preko Klanca smanjen na 20.000 KM pomoći.

- To je jedini put koji spaja opštine Trnovo i Istočna Ilidža, a koji bi se koristio u slučaju poplava, i tražili smo da se prebaci po 50.000 KM na račun obje opštine, a odobreno je po 20.000 KM. Smatram da to nije dovoljno, ali će opet sigurno značiti opština da započnu radove - rekao je Šarović.

Slika

Foto: Grad Istočno Sarajevo

Odbornik SDS u Skupštini grada Marko Sikima kaže da je opština Pale, iz koje on dolazi, malo zapostavljena u planiranom budžetu grada za narednu godinu.

Sikima je govorio o ulaganju gradskih vlasti u preduzeće "MOFAS", rekavši da se grad Istočno Sarajevo upustio u "avanturu" spasavanja preduzeća koje ni Vlada Srpske nije mogla da spasi.

- Diskutovao sam sa gradonačelnikom o tome i na neki način mi je i on sam priznao da će to biti jako teško. Grad je osnovao preduzeće "DIGIS" koje će kupiti taj većinski paket preduzeća od 51 odsto i na taj način vratiti tu nepokretnu imovinu "MOFAS"-a u javno vlasništvo. što je potpuno legitimno - rekao je Sikima.

Međutim, kako on kaže, važno je i obavijestiti radnike tog preduzeća o ovim koracima, te istakao da u budžetu grada za 2022. godinu nisu predviđene stavke prema kojima bi se radnici zadržali na poslu, te da uz činjenicu što preduzeće posluje sa milionskim gubitkom, to će biti jako teško.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Broj prvačića povećan za 111 u odnosu na prošlu godinu na području grada Istočno Sarajevo Broj prvačića povećan za 111 u odnosu na prošlu godinu na području grada Istočno Sarajevo
U Bolnicu „Srbija“ u roku od dva sata primljena dva djeteta koja su progutala novčiće U Bolnicu „Srbija“ u roku od dva sata primljena dva djeteta koja su progutala novčiće
Divne vijest iz porodilišta Bolnice „Srbija“ – Grad bogatiji za devet beba Divne vijest iz porodilišta Bolnice „Srbija“ – Grad bogatiji za devet beba
Najčitanije
  • Gavrilo Princip – Pucanj za slobodu
    13h 2m
    14
  • Njegoš Plakalović imenovan za zamjenika načelnika opštine Istočni Stari Grad
    3h 52m
    3
  • Otkazana "Konferencija beba" u Istočnom Novom Sarajevu
    6h 0m
    0
  • Još jedna teška nesreća na putevima u BiH, poginule dvije osobe
    3h 5m
    0
  • Veče autorske muzike Vladimira Pešića i poezije Snježane Đoković u Istočnom Sarajevu
    11h 22m
    1