Усвојен буџет града Источно Сарајево за 2022. годину од 12.680.000 КМ

22.12.2021. 15:47
0
ИЗВОР: Катера

Одборници већине у Скупштини града Источно Сарајево усвојили су на данашњој сједници Приједлог буџета за 2022. годину у износу од 12.680.000 КМ, као и Приједлог ребаланса буџета за 2021. годину у износу од 14.897.193 КМ.

Против усвајања буџета за наредну годину били су одборници из редова опозиције, док је Студија о финансијском функционисању Болнице „Србија“ једногласно усвојена.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је новинарима да Градска управа има обавезу да реализује буџет у наредној години, што ће, према његовим ријечима, бити тешко с обзиром да неће моћи рачунати на око 12,5 одсто прихода од комуналних накнада.

Према Ћосићевим ријечима, у буџет града требало се слити око 1,6 милиона КМ прихода од комуналних накнада, али одлуком Народне скупштине Републике Српске да се иста укине град је остао без значајних средстава.

- Жао ми је, јер је то 12,5 одсто нашег буџета и зато што ту имамо простора да повећамо средства због раста привредних субјеката у граду. Мораћемо више преговарати по том питању са Министарством финансија Републике Српске - рекао је Ћосић.

Он је истакао да му је драго што су поред финансијских улагања за редовне кориснике из буџета града издвојили новац из есктерне кориснике, те што је усвојена Студија о финансијском функционисању Болнице "Србија".

- Издвојићемо 50.000 КМ за подршку ангажовању љекара специјалиста које Болница нема и тако вратити оне услуге које намају, те самим тим омогућити да Болница "Србија" наплати већи износ средстава од ФЗО, као и 30.000 КМ за суфинансирање специјализација младих љекара у овој болници - рекао је Ћосић.

Слика


Ћосић је нагласио да ће у петак бити одржан важан састанак директора комуналних предузећа из Пала, Трнова и Сокоца, гдје ће се разговарати о теми градских депонија и издвајању новца за њихово боље функционисање.

- Имамо намјеру градити нови ватрогасни дом у Трнову, центар за обуку и издвојити средства за одређена средства ватрогасне бригаде у Источном Старом Граду, са 250.000 КМ побољшати стање у водоснабдијевању општина Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа, изградити парк посвећен цивилним жртвама 20. вијека у Источном Новом Сарајеву и споменик жртвама НАТО бомбардовања на Палама, као и издвојити више средстава за спорт и културу - рекао је Ћосић.

Он је најавио да ће на територији града Источно Сарајево бити извршена боља категоризација смјештајних капацитета, што је врло важно, јер град на тај начин може обезбиједити додатни новац.

Продекан за наставу на Економском факултету Пале, Универзитета у Источном Сарајеву проф .др Предраг Млинаревић рекао је новинарима да је на данашњој сједници предствљена Студија о финансијском функционисању Болнице „Србија“.

Млинаревић, који је и руководилац тима који је израдио ову студију, рекао је да треба направити јасан план у којем би дефицитарне специјалисте попунили ангажманом реномираних стручњака из регије, а новац за њихов рад био би обезбијеђен партиципирањем града и општина.

Клуб Српске демократске странке (СДС) у Скупштини града Источно Сарајево није подржао усвајање буџета за 2022. годину из два разлога.

Одборник СДС у Скупштини града Предраг Шаровић рекао је новинарима да се ти разлози односе на ставку у буџету, према којој је планиран износ 1,6 милиона КМ од прихода од комуналних такси, које су у међувремену укинуте, као и због милионског потраживања ТАТ-а који није наплаћен.

- Такође, у ребалансу смо видјели да нисмо наплатили новац од Унион Инвеста и сумњамо да ће тај милион КМ бити наплаћен - рекао је Шаровић и додао да је уложио два амандмана на данашњој сједници.

Шаровић каже да је први амандман по питању скидања одређеног износа средстава са неколико других ставки из планираног буџета и пренос истих на рачун општине Источна Илиџа за завршетак радова на изградњи шеталишта "Др Миодраг Лазић" одбијен, док се други амандман за санацију пута преко Кланца смањен на 20.000 КМ помоћи.

- То је једини пут који спаја општине Трново и Источна Илиџа, а који би се користио у случају поплава, и тражили смо да се пребаци по 50.000 КМ на рачун обје општине, а одобрено је по 20.000 КМ. Сматрам да то није довољно, али ће опет сигурно значити општина да започну радове - рекао је Шаровић.

Слика

Фото: Град Источно Сарајево

Одборник СДС у Скупштини града Марко Сикима каже да је општина Пале, из које он долази, мало запостављена у планираном буџету града за наредну годину.

Сикима је говорио о улагању градских власти у предузеће "МОФАС", рекавши да се град Источно Сарајево упустио у "авантуру" спасавања предузећа које ни Влада Српске није могла да спаси.

- Дискутовао сам са градоначелником о томе и на неки начин ми је и он сам признао да ће то бити јако тешко. Град је основао предузеће "ДИГИС" које ће купити тај већински пакет предузећа од 51 одсто и на тај начин вратити ту непокретну имовину "МОФАС"-а у јавно власништво. што је потпуно легитимно - рекао је Сикима.

Међутим, како он каже, важно је и обавијестити раднике тог предузећа о овим корацима, те истакао да у буџету града за 2022. годину нису предвиђене ставке према којима би се радници задржали на послу, те да уз чињеницу што предузеће послује са милионским губитком, то ће бити јако тешко.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
У априлу рођене 32 бебе У априлу рођене 32 бебе
Наш град у марту постао богатији за 33 бебе Наш град у марту постао богатији за 33 бебе
Најчитаније
  • Одата почаст српским борцима палим на Јасику
    23h 40m
    6
  • Бабићи, њих 12, крстило се на празник Светог Василија
    4h 41m
    0
  • Трошкови транспорта велика брига родитеља - Помозимо Милошу!
    5h 29m
    0
  • Сјећање на катастрофалне поплаве које су погодиле Српску, Србију и ФБиХ
    20h 43m
    2
  • Нада за Александрово лијечење поликлиника у Нишу – Будимо хумани!
    2h 27m
    0