Istočna Ilidža: Usvojen Nacrt budžeta za 2021. godinu

11.12.2020. 12:09
0
IZVOR: Katera

Odbornici u Skupštini opštine Istočna Ilidža usvojili su danas Nacrt budžeta za 2021. godinu od 8.036.000 KM, od čega će 40 odsto ovih sredstava činiti budžetski, odnosno poreski prihodi, dok ostatak čine neporeski prihodi i primici od prodaje zemljišta.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović rekao je da je budžet usvojen danas, kako bi se prije kraja kalendarske godine usvojio i Prijedlog budžeta.

Budžet za 2021. godinu opštine Istočna Ilidža iznosi 8 miliona i 36 hiljada KM, a njegova struktura je takva da oko 40 odsto čine budžetski, odnosno poreski prihodi, a ostatak čine neporeski prihodi i primici od prodaje zemljišta – obrazložio je Božović.

On je dodao da su sastavni dio budžeta određeni kapitalni projekti koji su neophodni da se realizuju na teritoriji opštine, a najznačajniji od njih je izgradnja mosta u Vojkovićima.

To je projekat koji je bio planiran u 2020. godini, međutim zbog nedostatka finansijskih sredstava i praktično nesaradnje izvršne i zakonodavne vlasti i blokiranja određenih odluka, koje su trebale da donesu prihode u budžetu opštine, nismo mogli da budemo neodgovorni i svjesno uđemo u deficit budžeta - pojasnio je Božović.

Božović je rekao stanovnici opštine Istočna Ilidža mogu očekivati da će izgradnja mosta biti završena do 2021. godine zajedno i sa saobraćajnicom koja ide u nastavku Aerodromske ulice i nizom drugih kapitalnih projekata.

- Sastavni dio budžeta u Nacrtu budžeta su stavke koje su namijenjene socijalnim kategorijama, udruženjima koja se bave kulturom, sportskim kolektivima i svemu onome što je u proteklom periodu Opština finansirala – zaključio je Božović.

Odbornik Partije demokratskog progresa (PDP) u SO Istočna Ilidža Rade Ćosović rekao je da je Okružni sud u Istočnom Sarajevu po drugi put donio presudu kojom se osporava njegova smjena, odnosno Rješenje iz jula 2020. godine.

-  Sud je potvrdio sve navode koji su izjavljeni u žalbi, da je ona neosnovana, da je potpisana od strane neodgovarajućeg lica i da su svi navodi koji su navedeni o osporavanju Rješenja, u suštini, nezakoniti - pojasnio je Ćosović.

Na pitanje zbog čega je napustio sjednicu, Ćosović je kazao da ne želi  da "svojim ponašanjem daje legalitet", kako on tvrdi, lažnom rukovodstvu Skupštine opštine Istočna Ilidža, koje za njega bazirano na "preletačima" i kupovini odbornika.

Odbornik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u SO Vladimir Ćosović rekao je da je Klub odbornika ove stranke bio uzdržan pri glasanju za usvajanje Nacrta budžeta.

- Otvoren je novi konto od 85.000 KM za ugovore o djelu, koji nije bio planiran budžetom. Moram reći i za stipendije koje su bile planirane budžetom u iznosu od 65.000 KM, za izvršenje od 109.000 KM, a opet se traži za te stipendije u 2021. godini, odnosno 30.000 KM – kaže Ćosović.

On je dodao da presuda na koju se poziva odbornik Rade Ćosović nikada nije zaprimljena i da nikad nije došla, tako da se odluka nije mogla staviti na dnevni red sjednice.

Komentari 0
Povezane vijesti
Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital! Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
Film o doktoru Laziću – trajni podsjetnik na hirurga "napaćenog srpskog naroda" (FOTO) Film o doktoru Laziću – trajni podsjetnik na hirurga "napaćenog srpskog naroda" (FOTO)
Snimanje filma o doktoru Lazi u Istočnoj Ilidži Snimanje filma o doktoru Lazi u Istočnoj Ilidži
Najčitanije
  • Ragib Halilović – Heroj sa Grbavice
    9m
    4
  • Selo koje je prokleo car Lazar i danas živi kletvu
    14m
    1
  • Tuga u Bileći, poginuo mladić iz Gacka
    13h 36m
    0
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    23h 54m
    0
  • Pet lica povrijeđeno u saobraćajnoj nezgodi na putu Ljubogošta - Podromanija
    1h 6m
    0