Usvojen Rebalans budžeta opštine Istočna Ilidža za 2022. godinu

08.07.2022. 16:27
0
IZVOR: katera.news

Na današnjoj XVI redovnoj sjednici Skupštine opštine Istočna Ilidža usvojen je niz tačaka koje se odnose na izvještaje o radu ustanova i preduzeća koje je osnovala ova opština, a kao glavne tačke izdvojile su one koje se tiču Nacrta odluke o usvajanju prijedloga rebalansa budžeta za 2022. godinu i Nacrt odluke o izmjenama i dopunama Odluke o izvršenju budžeta opštine Istočna Ilidža za ovu godinu.

Takođe, akcenat je stavljen i na Izvještaj o radu načelnika opštine Istočna Ilidža Marinka Božovića za period od 1. 1. 2021. do 31. 12. 2021. godine.

Božović je izjavio novinarima da je usvojen Nacrt rebalansa budžeta za ovu godinu koji, prema prvobitnom nacrtu, iznosi oko 14.000.000 KM.

- Osnov za ovakav Nacrt tražimo u određenim zahtjevima investitora koji žele da grade na području ove opštine, kao i u dijelu regulacionih planova koji su usvojeni na današnjoj sjednici – rekao je Božović.

On je istakao da su odbornici, bez diskusije, glasali i za dio regulacionog plana "Istočna Ilidža-Centar", koji se odnosi na gradnju Administrativnog centar ove opštine.

- Centar će se nalaziti na spoju ulica Kasindolskog bataljona i Vojvode Radomira Putnika. Opština Istočna Ilidža će preuzeti konkretne korake za rješavnje imovinsko-pravnih odnosa, rješavanje projekta i izgradnju ovog centra – istakao je Božović.

Prema njegovim riječima, usvojena su još dva regulaciona plana i imenovane četiri ulice koje se nalaze na dijelu koji je ranije usvojen regulacionim planom "Veljine".

- Možemo da kažemo da će Rebalans budžeta, u svom prijedlogu, imati izuzetno razvojni karaktera, kao i socijalni aspekt jer je Opština vodila računa o socijalno ugroženim kategorijama, kao i o pronatalitetnoj politici – istakao je Božović.

On je podsjetio da ova opština obezbjeđuje sredstva za stipendije, pruža mogućnost odrađivanja pripravničkog staža, sufinansira vrtiće, obezbjeđuje jednokratnu pomoć roditeljima novorođenčadi, učestvuje u nabavci udžbenika za porodice za troje i više djece, te pomaže porodicama koje su u stanju socijalne potrebe.

Marko Šilj, odbornik SNSD-a u SO Istočna Ilidža istakao je da su odbornici ove stranke glasali za Nacrt rebalansa budžeta za ovu godinu.

- Smatramo da je to opravdano jer bi se obezbijedila dodatna sredstava za finansiranje izgradnje vodovoda na područuju ove opštine, kako bi se ranije dogovoren projekat između opština Istočna Ilidža, Istočno Novo Sarajevo i Vodovoda i kanalizacije Istočno Sarajevo realizovao – rekao je Šilj.

On je dodao da je za taj projekat potrebno dodatnih 1.000.000 KM, da je Rebalansom budžeta planirano povećanje od 5.500.000 KM, te da je opravdano da takav budžet bude potrošen na rješavanje problema vodosnabdijevanja u sušnom periodu godine.

Direktor Vodovoda i kanalizacije Istočno Sarajevo Ljubiša Lalović rekao je da je trenutno vodosnabdijevanje na području opština Istočna Ilidža, Istočno Novo Sarajevo i Trnovo uredno, te da postoje dovoljne količine vode.

On je dodao da je akcenat na kaptiranju izvorišta "Grabski mlini" kojim bi se donjem dijelu grada obezbijedile dodatne količine vode (cca 25 l/s) i time isključila mogućnost ponovnih redukcija vode.

- Radimo i konstantno se trudimo da obezbijedili sve uslove kako bi građani imali uredno vodosnabdijevanje – rekao je Lalović.

Komentari 0
Povezane vijesti
Održana „Đurđevdanska ulična trka“ u Istočnoj Ilidži (FOTO) Održana „Đurđevdanska ulična trka“ u Istočnoj Ilidži (FOTO)
Program proslave slave Hrama Svetog Vasilija Ostroškog Program proslave slave Hrama Svetog Vasilija Ostroškog
Održan istorijski čas na Novom Zejtinliku za gotovo 250 učenika Održan istorijski čas na Novom Zejtinliku za gotovo 250 učenika
Najčitanije
  • Najavljeni prekidi električne energije
    5h 16m
    0
  • Mošti četiri srpska svetitelja stigle u Hram Svetog Save
    17h 52m
    0
  • U nedjelju privremena obustava saobraćaja u Istočnom Sarajevu
    3h 12m
    0
  • Proba Izraela na Eurosongu: Podigli palestinsku kefiju pa izbačeni iz arene
    16h 6m
    0
  • Održana „Đurđevdanska ulična trka“ u Istočnoj Ilidži (FOTO)
    2h 30m
    0