Usvojen zakon kojim se osniva Agencija za lijekove Republike Srpske

03.02.2022. 18:06
0
IZVOR: SRNA

Prijedlogom zakona o dopunama Zakona o republičkoj upravi predviđa se nova republička upravna organizacija - Agencija za lijekove i medicinska sredstva Republike Srpske i propisuju poslovi koje ona obavlja.

Vlada Republike Srpske danas je na sjednici u Banjaluci utvrdila prijedloge zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti i o dopunama Zakona o republičkoj upravi, oba po hitnom postupku.

Iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću je saopšteno da će se donošenjem Prijedloga zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti riješiti otvorena pitanja neometanog funkcionisanja subjekata javne vlasti i to Republike Srpske, jedinica lokalne samouprave, javnih preduzeća, javnih ustanova i drugih javnih službi čiji je osnivač Republika Srpska, odnosno jedinica lokalne samouprave.

Nepokretna imovina koja se smatra vlasništvom subjekata javne vlasti Srpske, a koju oni koriste za obavljanje njihove osnovne djelatnosti, po sili zakona postaće svojina tih subjekata, navodi se u saopštenju.

Prijedlogom zakona o dopunama Zakona o republičkoj upravi predviđa se nova republička upravna organizacija - Agencija za lijekove i medicinska sredstva Republike Srpske i propisuju poslovi koje ona obavlja.

Takođe se propisuje da je Agencija samostalna republička upravna organizacija sa svojstvom pravnog lica, a predloženim zakonom vrši se usklađivanje Zakona o republičkoj upravi sa Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske, kojim se predviđa osnivanje Agencije za lijekove i medicinska sredstva Srpske.

Vlada je usvojila i informaciju o spoljnotrgovinskom prometu Republike Srpske za period januar-decembar 2021. godine.

U 2021. godini u odnosu na 2020. godinu došlo je do povećanja spoljnotrgovinskog prometa za 27,34 odsto, a zabilježeno je i značajno povećanje izvoza u odnosu na prethodnu godinu i to za 30,73 odsto.

U 2021. godini zabilježeno je i povećanje uvoza za 24,77 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Iskazani procenat povećanja izvoza uticao je na povećanje pokrivenost uvoza izvozom za 3,61 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a ista je iznosila 79,35 odsto.

Pokazatelji spoljnotrgovinske razmjene Republike Srpske značajno su poboljšani u 2021. godini u odnosu na 2020. godinu, a zabilježeni su ohrabrujući pokazatelji zasnovani na povećanju pokrivenosti uvoza izvozom koja je najveća u posmatranih petnaest godina i rekordnim pokazateljima izvoza i uvoza.

- Posebno ohrabruje povećanje izvoza koje ukazuje na to da su proizvodi iz Republike Srpske sve konkurentniji svjetskim proizvodima, odnosno da zadovljavaju visoke standarde globalnog tržišta - navodi se u saopštenju.

Na današnjoj sjednici Vlada Republike Srpske imenovala je Darijanu Kecman za vršioca dužnosti direktora Javne ustanove Dom "Rada Vranješević" na period do 60 dana.

Vlada je razriješila v.d. članove Upravnog odbora i direktora Doma "Rada Vranješević" Vladimira Kajkuta na lični zahtjev, naveli su iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srpska se trezorskim zapisima zadužila 14,7 miliona KM Srpska se trezorskim zapisima zadužila 14,7 miliona KM
OC „Jahorina“ blokiran, Vlada Srpske vraća njihove dugove OC „Jahorina“ blokiran, Vlada Srpske vraća njihove dugove
Tjera li Vlada Srpske namjerno Olimpijski centar „Jahorina“ u stečaj Tjera li Vlada Srpske namjerno Olimpijski centar „Jahorina“ u stečaj
Najčitanije
  • Više od dvije decenije od sramne arbitraže za Dobrinju
    9h 57m
    0
  • Krađa u Palama
    8h 15m
    0
  • Doktor Šupić obavio 42 pregleda u preventivnoj akciji u Istočnom Starom Gradu
    22h 34m
    2
  • Radnik pao sa zgrade, teško povrijeđen
    4h 42m
    0
  • Sa tržišta povučena ženska torba iz "Pepka"
    7h 30m
    0